Smaker på snus, Del 2

Smaker på snus, Del 2

Välkommen tillbaka till Wikisnus! I detta inlägg fortsätter vi beskriva dom olika smakerna som vanligtvis förekommer i snus! Vi lär oss mer om dom mer ovanliga smakerna samt hur dom kan användas!

Bland de vanligaste beställningarna i Nettotobaks webshop är olika produkter till för att göra eget snus, en hobby som endast verkar växa i popularitet. Då du gör ditt eget snus har Nettotobak ett brett sortiment utav olika essenser till för att smaksätta dina produkter med, både de vanligare smakerna liksom bergamott, mint och lakrits, men även en del mer oväntade alternativ. Vi har tidigare skrivit om vanliga smaksättningar på snus och deras ursprung, och följer i detta inlägg upp med intressanta fakta angående de lite mer originella alternativen vi erbjuder. Kanske är det något som låter spännande att testa till nästa gång?

Absint

Absint är en gul/grönfärgad spritsort med mycket hög alkoholhalt. Drycken intages främst som aperitif och var utan tvivel mest populär i slutet av 1800-talet. Kring 1915 upprättades förbud att tillverka och införa absint i länder som USA och Frankrike på grund av alarmet kring dryckens hallucinogena egenskaper som sades orsaka hjärnskador och delirium. En kontroversiell myt kring drycken var född, och absinten har sedan dess starkt blivit att förknippas med den bohemiska konstnärskulturen i olika europeiska storstäder kring sekelskiftet 1900.

Drycken har fått ett uppsving i vår samtid på grund av romantiseringen av la Belle Epoque genom filmer som exempelvis Moulin Rogue. Idag tas dock tujonet, den något sinnesaltererande komponenten, bort i tillverkningen av kommersiell absint. Smaken är densamma, frisk men bitter med inslag av anis och fänkål. Liknande komponenter kan även återfinnas i den franska aperitifklassikern Pastis och i den grekiska Ouzon. Smaken av absint är i sig något helt nytt inom snus.

Absint smaksätts med ungefär tolv till femton olika örter, bland annat stjärnanis, isop, koriander, lakritsrot och mynta. Absint serveras på klassiskt vis med en sockerbit placerad på en absintsked, en ”tårtspade” i miniatyr med hål i, ovanpå glaset. Sockerbiten lösas sedan upp genom att man antingen häller hett vatten över den eller genom att man tänder eld på den. Sockret sipprar ned i drycken som efter denna lilla ritual är färdig att drickas.

Portvin

Portvin är ett sött starkvin som tillsammans med Madeira är de mest kända vinsorterna med ursprung i Portugal. Vinet har en hög alkoholhalt och framställs enbart i och omkring Dourodalen utanför staden Porto.

Sedan 1756 får druvorna som används till portvin inte odlas i något annat än så kallad skifferjord, förekommande i Portugal och då särskilt i Dourodalen. För att få till portvinets sötma och alkoholhalt tillsätts halter av ren druvsprit innan lagring – detta avbryter delvis jäsningsprocessen där sockret i druvsaften omvandlas till alkohol.

Inom tillverkningen av portvin skiljer man mellan bland andra Vintage Port, Late Bottled Vintage, Colheita och Ruby. Vintage Port och Late Bottled Vintage är båda mycket intressanta ur samlarsynpunkt då de enbart består av skördar av exceptionell kvalitet och lagras från allt mellan tio till fyrtio år. Under tiden de lagras stiger mycket i värde.

Portvin serveras mestadels som aperitif, till dessert eller som dryckeskomplement till lagrade, fina ostar.

Eukalyptus

Eukalyptus är en växtfamilj bestående av träd inom släktet myrtenväxter med tjocka, nästan läderartade blad som skiftar i grönt, gult och blått med släta, fnasiga stammar i vitt och grått.

Eukalyptusträd växer främst i Australien, perfekt anpassade till det heta och torra klimatet, och de kan hittas nästan överallt på kontinenten. Eukalyptusträdens blad vänder alltid sina kanter mot solen för att skydda sig, därav ger skogen knappt någon skugga.

Bladen är mättade med en väldoftande olja vilken under särskilt varma dagar avdunstar från träden och tas upp i luften. Ångan stiger då uppåt och lägger sig som ett karaktäristiskt blått dis över det australiensiska landskapet.

Eukalyptusolja verkar anti-inflammatoriskt i små doser men kan vara giftiga för människor i för stora mängder. Smaksättaren som brukar kallas eukalyptus i bland annat halstabletter och i det här fallet, snus, är smakämnet eukalyptol, en kemisk förening som utvinns ur eukalyptusoljan vilken används i mycket låg koncentration. Man har även upptäckt spår av smakämnet eukalyptol i australiensiska viner vilka odlar i närheten av eukalyptusskogar.

Hickory

Med benämningen hickory avses vanligen virke från träd av hickorysläktet, en amerikansk växtfamilj utav valnötsträd. Träet är mycket böjligt och elastiskt, lätt att bearbeta och har traditionsenligt använts i både golfklubbor, trumstockar, tennisrackets och skidor.

Utav kärnorna i stenfrukten som kommer av trädet utvinns välsmakande olja som kan användas i matlagning, och genom att exempelvis röka eller grilla olika styckningsdetaljer över glöd från hickoryträ får maten en varm, honungsaktig röksmak. Hickory som smaksättare förekommer vanligtvis i olika tillbehör till kött och grill, liksom marinader, salter, glaze och såser med namn som ”smoky”, ”hickory” och ”liquid smoke”.

Rosenträ

Rosenträ är en regnskogsträdsort som tillhör släktet ärtväxter. Träden blir mycket höga, har rödbrun bark, rosa ved, små, gröna blad och klungor med gula blommor. Veden luktar sött och behagligt och ur den utvinns linaloeolja.

Vanligtsvis utvinns i Indien genom att ångdestillera flisad ved, bark och bärskal från rosenträdet. Nuvarande produktion är ca 50-60 ton per år. Den färdiga eteriska oljan är tunnflytande och klar som vatten eller ibland med en svagt gyllene ton. Oljan används som doftämne i parfym, kosmetika, tvål och rökelse och som smakämne i små mängder.

Lavendel

Lavendel är en liten blombuske som växer naturligt i medelhavsklimat och odlas storskaligt i södra Frankrike och i Italien. Blommorna har lila eller blå knopplikande blommor och små, spretiga silvergröna blad. Den odlas för dekoration och för användning inom parfymindustrin.

Lavendel används som insektsrepellerande medel, framför allt mot mal i garderob, då malen skyr den speciella doften som lavendel utsöndrar. Växten används även till örtteer, som kryddning av mat, framförallt till lammkött, och anses mediciniskt vara lugnande och kramplindrande.

Av lavendelblommorna framställas eterisk lavendelolja, även kallad spikolja.

Dela detta innehåll