• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Historian bakom Velo

Velo historia - lär dig mer om varumärket

VELO är ett ledande varumärkena inom tobaksfria nikotinpåsar. Detta eftersom de var ett av de första varumärken på marknaden att lansera ett helvitt snus. Men, historien om Velo börjar faktiskt inte med Velo, utan börjar med Epok. I det här inlägget kan du lära dig allt du behöver veta om Velos historia.Sammanfattning

  • Velo har funnits på marknaden sedan 2015
  • Ett av de mest populära varumärkena för tobaksfria nikotinpåsar
  • Epok lanserade det första helvita snuset
  • Velo hette tidigare Lyft

VELO historia

Historien om VELO är starkt förknippad med historien om tobaksfria nikotinpåsar. Detta eftersom det vita snuset kan ses som en vidareutveckling av det traditionella tobaksnuset. Velo har faktiskt en stor roll i denna utveckling. En resa som började redan 2015, men inte under namnet Velo, utan under varumärket Epok.

Under 2014 lanserades Epok, grundat av Winnington, det första helt vita snuset. Detta kunde åstadkommas tack vare en kemfri och vattenbaserad rengöringsprocess av tobaken, som i sin tur gjorde produkten vit. Vidare höll sig produkten även helt vit både innan och efter användning. En stor skillnad från tobakssnuset.

såg flera fördelar med det nyligen uppfunna vita snuset, bland annat färgades inte tänderna av, och det erbjöd en ny typ av upplevelse för snusare. På grund av rengöringsprocessen, försvann även den typiska snussmaken av tobak. Sedan länge har smaksättning i tobakssnus varit begränsad, men med det vita snuset kunde unika kombinationer tas fram. Epok skulle till följd av detta lanseras i flera olika smaker, bland annat melon, kaffe och blåbär. Vidare öppnade detta en ny dörr för en helt ny typ av snus och smaksättning. Något som med tiden skulle utvecklas, och bli till de tobaksfria nikotinpåsarna som vi känner till idag.


Epok blir Lyft

Epok tillverkade det vita snuset fram tills ett år efter det att företaget förvärvades 2017 av BAT, eller British American Tobacco. Tillsammans med uppköpet, slutade därmed Epok att produceras, för att sedan ersättas med Lyft. När British American Tobacco, eller BAT, förvärvade Epok såg företaget många fördelar med det vita snuset. Dock innehöll produkten fortfarande tobak, och BAT konstaterade de att det måste finnas bättre alternativ än tobak till basen. Därmed togs beslut om att förändra produkten, som fick namnet Lyft. Denna produkt var alltså helt fri från tobak och innehöll i stället växtbaserade fibrer eller cellulosa. Därmed föddes BATs första tobaksfria nikotinpåsar under varumärket Lyft.


Lyft blir Velo

Vi hoppar fram till 2022, där vi såg nästa steg i utvecklingen. För att ge lite bakgrundsinformation, kanske du vid något tillfälle sett både Velo och Lyft i samma butik, eller liggandes på samma cafébord. Faktum är att dessa är samma produkt, men bara med olika namn. Med tiden skulle British American Tobacco, eller BAT, så småningom förstå problematiken med att tillhandahålla två parallella varumärken, däribland Lyft fanns i Sverige, medan Velo fanns i andra länder. Produkten var densamma, och därmed tog BAT beslut om att endast förse ett varumärke. Namnet blev till slut VELO.


Velo snus

Idag är Velo ett ledande varumärke inom tobaksfritt snus. Velos prillor är helt tobaksfria, och därmed helt vita. I stället för tobak, har produkten en bas på växtbaserad fiber.

Eftersom produkterna saknar tobak, som erbjuder både smak och en naturlig källa till nikotin, så tillsätts nikotin och smaksättning i de tobaksfria nikotinpåsarna. Detta för att skapa en likvärdig upplevelse. Idag finns det flera olika smaker att välja bland, däribland mint är väldigt populärt.

Vidare tillverkas samtliga tobaksfria nikotinpåsar i antingen slim eller mini, detta för att produkten ska vara diskret. Slim är en avlång och smal prilla som är något mindre än standardformatet på snus. Mini är ännu mindre och är helt diskret.

Vill du lära mer om vitt snus? Läs vårt inlägg om vad vitt snus är.


Velo styrka

Velo använder precis som många andra leverantörer en skala om 1–4 för att indikera nikotinhalt, varav 1 är den svagaste och 4 är den starkaste varianten. Vi vill dock poängtera att nikotinstyrkan varierar mellan mini och slim, varav mini har en skala om 1–3, medan slim har en skala om 2–4. 


Olika styrkor Velo

Velo smaker

Under Velos utvecklingsresa, har varumärket lanserat flera olika smaker, däribland mint är en populär smak. Bland Velos utbud finns även ovanligare smaker som Royal Tea, Elderflower Spritz, eucalyptus och creamy coffee.

Vill du läsa mer om Velos olika smaker? Läs vårt inlägg som berättar mer om samtliga av Velos smaker.