Snus säkert efter helgens nyheter – men nikotinpåsar riskerar markant skattehöjning
I helgen rapporterade Aftonbladet att EU vill göra en markant skattehöjning på svenskt snus. Vi kan nu konstatera att det klassiska svenska snuset inte kommer att påverkas på grund av det undantag Sverige haft sedan inträde i EU. Förslaget kan dock innebära stora konsekvenser för det vita snuset som är fortsatt hotat.
Bakgrund
Aftonbladet gick under helgen ut med läckta dokument som visar på att EU-kommissionen i Bryssel planerar att göra en markant skattehöjning på alternativa nikotinprodukter, som exempelvis snus. Bakgrunden till detta förslag om skattehöjning är att punktskatten för tobak inom EU ska revideras. Detta med ambitionen att lägga en minimibeskattning i hela EU. Sedan artikeln publicerades, har rykten spridits om att det rör sig om flera hundra procent. Något som väckt mycket oro bland svenska snusare.
Förslaget från EU-kommissionen, som ännu ej presenterats, innefattar en punktskatt på alternativa nikotinprodukter på 1460 kronor/kg. Detta innebär alltså en 720 procent ökning av den skatt som Sverige har idag på nikotinpåsar. Hade detta även påverkat det traditionella snuset, hade detta inneburit en ökning på 300 procent. Under tiden då uppgifterna läckte, var det planerat att förslaget skulle publiceras i början av december.
Vad har hänt?
1. Läckta dokument
Aftonbladet publicerar en artikel med läckta dokument från EU-kommissionen under fredagen. Fokus ligger på en punktskatt riktat mot alternativa nikotinprodukter och Aftonbladet lyfter fram vilken effekt de hade haft på det svenska snuset. Nyheten skapar stort engagemang, bland Sveriges snusare och politiker.
2. Dessa personer har uttalat sig
Finansministern Elisabeth Svantesson (M) skriver på Twitter: ” Vi har inte sett Kommissionens förslag i sin helhet men regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs här är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna”.
Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) skrev på Twitter: ”Detta vore först och främst ett (emoji som pekar finger) från EU till Sverige, men det är dessutom vanvettigt att inte eftersträva skademinimering i tobakspolitiken när snus och nikotinpåsar har avsevärt mindre hälsoskadliga effekter än cigaretter.”
Sveriges EU-kommisionär Ylva Johannson, har kommenterat dessa uppgifter i Aftonbladet: ” Jag har pratat med den ansvariga kommissionären Gentiloni idag och förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset”. Vidare bedömer Johansson att förslaget inte är redo att presenteras.
3. EU-kommissionen svarar
EU-kommissionens talesperson Daniel Ferrie svarar: ”Det lagförslaget, som vi arbetar på nu, kommer inte att ändra denna situation. Sverige kommer därför att behålla sin fulla frihet att sätta skatteregim och punktskatter för snus”.
Svenska snuset påverkas inte
Förlaget innebär en skattehöjning på ”övriga produkter” till 134 euro per kilo, motsvarande 1460 kronor per kilo. Men, eftersom Sverige sedan inträdet i EU haft ett undantag vad gäller försäljning av snus, innebär det även att det svenska snuset inte påverkas av förslaget. Hade så varit fallet, hade detta inneburit en höjning på 300 procent.
Däremot omfattas inte nikotinportioner, det så kallade vita snuset, av samma undantag. Det innebär att den potentiella skattehöjningen skulle vara aktuell för det vita snuset även i Sverige.
Vad kan hända med det vita snuset?
Detta förslag kan innebära oväntade effekter för nikotinportioner, eller vitt snus som det även kallas. Nyhetssajten Breakit skriver ”Vändningen efter chockbeskedet – men vita snuset ligger illa till”.
Enligt uppgifter som vi på Nettotobak tagit del av, vill EU sätta en miniminivå för skatter på nikotinportioner. Detta på samma skattenivå som rapporterades på Aftonbladet, alltså, 134 euro per kilo, eller 1460 kronor per kilo. Idag ligger skatten på nikotinportioner på 200 kronor per kilo. Detta innebär alltså en skattehöjning på ca 730 procent.
För att sätta detta i kontext, skulle det innebära att en dosa VELO, som idag kostar ca 45 kronor för en dosa, kan skatten gå från 2,80 kronor till 20,44 kronor. Den totala kostnaden skulle alltså landa på ca 68 kronor, en ökning på 50 procent.
Eftersom Sverige inte har undantag för det vita snuset på det sätt som vi har för det traditionella snuset, innebär detta att denna skattehöjning skulle påverka det tobaksfria snuset även i Sverige.
Riskreduktion borde vara ledstjärna
Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak, konstaterar att grundprincipen för skattehöjningen av tobaks- och nikotinprodukter bör reflektera hur hälsovådlig en produkt är. På så sätt innebär en högre hälsofara, en högre beskattning.
Vidare säger Markus Lindblad: ”Det är en grundläggande princip inom riskreduktion, det vill säga att rökare genom bland annat beskattning uppmuntras att konvertera till mindre hälsovådliga produkter. EU:s förslag hotar den principen, vilket skulle påverka konsumenter och folkhälsan negativt ute i Europa och i Sverige.”
Markus Lindblad anser även att övriga Europa är i behov av samma resa som Sveriges resa inom riskreduktion: ”Sverige har överlägset lägst andel rökare per capita i EU, cirka sex procent av den svenska befolkningen är dagligrökare. Vilket kan jämföras med ett EU-snitt om cirka 25 procent. Det beror förmodligen dels på tillgången till alternativa nikotinprodukter, dels på att beskattningen i Sverige uppmuntrar rökare att välja andra tobaks- och nikotinprodukter än cigaretter.”
Med hänvisning till en rapport från Lakeville, uttrycker Markus Lindblad att en tillåtande policy inom EU kring försäljning av snus och nikotinportioner – skulle minska antalet döda på grund av rökning med 210 000 liv per år. Men, det är uppenbart att EU-kommissionen inte går i den riktningen.