• Fri frakt från 599kr
 • 4.7 på Trustpilot
Guide snusa gravid

Är det farligt att snusa under graviditet?

Idag väljer många kvinnor snus före rökning, men det är inte lika självklart att fimpa cigaretten som att slänga prillan när man planerar att skaffa barn. I det här inlägget kan du lära dig om snusets hälsoeffekter på en graviditet.Snus och graviditet

För att enkelt tydliggöra vad som faktiskt gäller för snusare som planerar barn i framtiden, har vi listat svaren på de mest återkommande frågorna nedan.


Kan jag snusa under graviditeten?

Nej, du bör inte snusa under graviditeten. Om du planerar att skaffa barn eller planerar att bli gravid, bör du sluta med snuset omgående. Fostret får i sig samma som ämnen som dig, och i snus är nikotin extra farligt för fostret.

Läs gärna vår artikel om hur du slutar snusa!


Kan jag snusa när jag ammar?

Nej, du bör inte snusa när du ammar. Nikotin samlas i bröstmjölken och blir till högre koncentration än i ditt eget blod. Om du tagit en snus är det därför viktigt att vänta tills nikotinet brutits ner. Det brukar ta upp mot 8 timmar innan det försvunnit helt ur bröstmjölken.


Kan jag snusa tobaksfritt snus under graviditet som lyft eller velo?

Nej, du bör inte snusa tobaksfritt snus, då det är nikotin som är särskilt farligt för fostret.


Kan jag använda nikotinläkemedel som gravid?

Nej, inga nikotinläkemedel är godkända för användning under graviditet.


Finns det snus för gravida?

Nej, det finns inte snus för gravida. Det många uppfattar som snus för gravida, är i själva verket nikotinfritt snus. Det riktar sig inte specifikt till gravida, men är godkänt för gravida och ammande att bruka. Ett populärt varumärke är Onico som är svenskproducerat och helt fritt från både tobak och nikotin. Därför är detta ett val som är populärt bland de som försöker sluta snusa, eller de som är eller planerar att bli gravida. Nedan hittar du ytterligare nikotinfria alternativ:

 • Zeronito – Helt tobak och nikotinfritt snus.
 • Qvitt – Helt tobak och nikotinfritt. Även helt utan tillsatt socker.
 • Kickup - Helt tobak och nikotinfritt. Innehåller koffein och ingefära.
 • Lewa – Helt tobak och nikotinfritt. Innehåller koffein.

Farligt snusa graviditet

Varför det är farligt att snusa under graviditet

Förutom att barnet får i sig samma skadliga ämnen som dig, påverkar även nikotinet blodtillförseln i livmodern och därmed försämras moderkakan. Det innebär att fostret får mindre näring och syre vilket kan leda till fler komplikationer:

 • För tidig födsel
 • Moderkakan lossnar för tidigt
 • Missfall
 • Tillväxthämmande
 • Havandeskapsförgiftning
 • Plötslig spädbarnsdöd

Mer information om hälsoeffekterna av att snusa under graviditet hittar du hos 1177.


Sluta snusa när du planerar att bli gravid

Att sluta snusa kan vara tufft, inte minst när man går igenom en krävande graviditet. Nikotin är väldigt beroendeframkallande och många som slutar upplever abstinens i form av fysiska symptom som illamående, humörsvängningar, trötthet och yrsel. Eftersom samma symptom redan är vanliga vid graviditet, är det bästa att hämma dessa genom att sluta snusa i god tid.


Nikotin fertilitet påverkan män

Hur mäns fertilitet påverkas

Visste du att det inte endast är kvinnors fertilitet som påverkas av nikotinprodukter? Även män får sämre kvalitet på sin sperma och minskar chansen att få bli förälder med 10 procent. Forskning visar även att snusande män har ca 25% mindre antal spermier än icke-snusare.


Om du blivit gravid som snusare

En graviditet är inte alltid planerad, och det är inte alla som vet om att de är gravida. Om du snusar och får reda på att du är gravid är det viktigt att du slutar omgående. Det är dock inte hjälpsamt för varken dig själv eller fostret att stressa över att du har snusat under graviditeten. Fokusera på att blicka framåt och konsultera din barnmorska eller vårdcentral för professionell hjälp.


Tips för dig som vill sluta snusa

Vi har samlat information som kan hjälpa dig på vägen mot ett snusfritt liv. Nu när du planerar eller har en knodd på väg, finns det ingen bättre anledning att sluta!