• Fri frakt från 599kr
 • 4.8 på Trustpilot
Resa med snus

Snus på semestern - Allt du behöver veta!

Semestertider nalkas och du kanske redan är i full fart att planera nästa resa. Självklart vill du också ta med ditt snus, för visst skulle resan bli lite mindre angenäm om inte det fick följa med? Men innan du packar resväskan full med snus är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för ditt resmål så att du inte stöter på problem. Här berättar vi vad som gäller för ta med snus utomlands.Hur mycket snus får man ta med sig utomlands? 

Glädjande nog tillåter de flesta länder inom EU att du tar med dig snus på resan, så länge det är för personligt bruk. Det är i nuläget endast fyra länder som uttryckligen förbjuder dig att ta med dig snus – Island, Sri Lanka, Singapore och Malta. Detta gäller både portionssnus och lössnus.


Resa med snus – topp 10 destinationer som tillåter snus på resan!

Hur mycket snus och tobak som är tillåtet att resa med skiljer sig från land till land. I listan nedanför kan du se hur gränserna ser ut i några populära destinationer som tillåter snus.

 1. Bahamas: 450 gram
 2. Italien: För eget bruk*
 3. Japan: 500 gram
 4. Kroatien: 250 gram
 5. Grekland: För eget bruk*
 6. Maldiverna: 250 gram
 7. Spanien: För eget bruk*
 8. Norge: 125 gram
 9. USA: 500 gram
 10. Thailand: 250 gram
   

* Med eget bruk menas att mängden som införs ska ligga i linje med en rimlig konsumtion och kunna motiveras

** Regler för snus ändras löpande, och informationen i denna artikel kan ha förändrats efter det att den publicerades den 30 mars 2023.  Du som resenär bär eget ansvar att ta reda på aktuella regler samt säkerställa att du följer dessa inför resan. Vid osäkerhet bör du kontakta landets ambassad för att bekräfta att du följer rådande riktlinjer.


Hur mycket snus får man ta med sig till Spanien och andra EU-länder?

Till Spanien och de flesta länder inom EU får man ta med sig snus "för eget bruk", alltså att mängden du tar med ska ligga inom rimliga gränser och kunna motiveras som normal konsumtion. Det finns dock undantag, exempelvis Kroatien som har en gräns på 250g.  Till Finland, är det däremot tillåtet att ta med sig ett helt kilo. Dock gäller andra regler för nikotinpåsar, som endast får innehålla 4mg nikotin per portion. Mängden får heller inte överstiga ett års förbrukning. Starkare produkter kräver ett importtillstånd, till exempel recept från läkare.

*Uppdatering: Nikotinpåsar klassades tidigare som medicinsk produkt i Finland. Det senaste som har hänt är att kategorin nu inkluderas i Tobacco Act. Fram tills att reglerna uppdaterats, innebär det att resenärer inte längre behöver uppvisa läkarintyg för att ta med dig vitt snus in i landet. Vi vill dock poängtera att samma åldersgräns på 18 år gäller, och regler för tobakssnus är fortsatt oförändrade.


Hur mycket snus får jag ta med mig till Norge och andra länder i Europa?

Det råder olika bestämmelser för europiska länder som inte är del av EU. Exempelvis kan du ta med dig 125 gram snus till Norge, men 250 gram till UK. Sedan utträdet ur EU ska du dock helst deklarera dina tobaksprodukter innan resan till UK. Till Island är det däremot helt förbjudet, och riskerar böter om du ändå för med dig snuset. Här är nämligen det enda tillåtna snuset det statligt producerade Neftobak.


Hur mycket snus får man ta med sig utanför EU och Europa? 

Det råder ett ännu mer komplicerat pussel för snusare som planerar att resa utanför EU. Exempelvis är det möjligt att ta med 500 gram snus till USA. Dock är inte US Customs och Border Protection lika överens om detta och du bör därför alltid kontakta ambassad samt flygresa inför din resa. Det är dock möjligt att hitta svenskt snus i flera butiker i USA. Till Bahamas är dock hela 450 gram tillåtet, medan Australien endast tillåter 25 gram vilket knappt motsvarar en dosa snus. Vill du ta med dig mer än så, kan det resultera i en väldigt dyr resa.


Vad gäller för att resa med tobaksfritt snus?

När det gäller tobaksfritt snus är reglerna om möjligt ännu snårigare än de runt snus. Eftersom nikotinpåsar är ett relativt nytt fenomen på världsmarknaden saknas det i de flesta fall officiella regelverk runt produkterna. Det enda land vi hittat information runt specifika regler för just nikotinpåsar är Finland, där man får ta med för ett års förbrukning och nikotinstyrkan inte får överstiga 4 mg per portion.


Vad händer om jag blir stoppad i tullen?

Även om det juridiskt sett är tillåtet att ta med snus in i ett land kan du ibland ändå stöta på problem. Detta på grund av att tulltjänstemännen inte alltid vet vad snus är. I sådana lägen kan det vara bra att lugnt och sakligt förklara att detta är laglig tobak från Sverige och att du är införstådd med landets regler runt produkten.

Resa med snus till USA

Om du vill ta med dig snus till USA är det alltid bäst att prata med flygbolaget eller ambassaden innan resan. Detta på grund av att reglerna för snus är lite oklara i USA. Amerikanska Customs and Border Protection specificerar inte mängden snus som får tas in i landet, utan hänvisar till att kontakta den flygplats eller hamn du kommer att ta dig in i landet via.

USA:s ambassad i Sverige skriver däremot att man får ta med en stock snus, ca 500 g, till USA. Det är dock alltid bättre att vara på den säkra sidan och kontakta flygbolag eller ambassad. Ett annat alternativ är att köpa snus på plats i USA, då det faktiskt säljs svenskt snus på flera platser i landet.


Resa med snus till Australien

När det gäller Australien ligger svårigheterna i deras extremt hårda tullregler. Tidigare var man tillåten att ta med sig 50 gram snus tullfritt, men i juli 2017 sänktes den redan låga gränsen till ynka 25 gram. Du kan alltså knappt ta med dig en dosa snus utan att behöva betala. Betalar du är du tillåten upp till 1,5 kilo. Tullavgiften beror på mängden snus du tar in, men är väldigt hög och att ta in en stock snus kan bli väldigt dyrt. På Australian Border Force hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.


Ta med snus på flyget - Hur mycket väger ditt snus?

En dosa portionssnus väger ca 40 gram. Om gränsen i landet du ska till t.ex. är 500 g snus motsvarar det alltså ca 12 fulla och en halvfull dosa portionssnus, eller nio fulla och en kvartsfull dosa lössnus, då lössnusdosor väger något mer.


Snus klassas inte som en vätska och är därför helt okej att packa i ditt handbagage, så länge det inte är en större mängd än gränsen i landet du flyger till såklart. Ett tips för att vara på den säkra sidan är dock att fördela snuset så att du har en del i ditt incheckade bagage också, som en reserv ifall du skulle ha otur och bli av med snuset i handbagaget.


Ta med snus på flyget - kabinväska eller handbagage?

Förutsatt att du får ta med dig snuset till det land du vill resa till, går det bra att packa snuset i både kabinväskan och handbagaget. Snus klassas inte som en vätska och är därför helt okej att packa i ditt handbagage, så länge det inte är en större mängd än gränsen i landet du flyger till såklart.

Ett tips för att vara på den säkra sidan är dock att fördela snuset så att du har en del i ditt incheckade bagage också, som en reserv ifall du skulle ha otur och bli av med snuset i handbagaget. Tänk dock på att inte packa mer än flygbolagets maxvikt, exempelvis brukar ca 8 kg gälla för handbagage, och ca 23 kilo för incheckat bagage.


Dags att resa!

Vi rekommenderar därför att ta kontakt med ambassaden eller ditt flygbolag för att försäkra dig om reglerna på ditt resmål.