Frågor och svar

Snus
Hur förvarar jag snus? 

Svar: Snus bör förvaras bäst i ett  kylskåp mellan som är mellan 4-8 grader C.


Hur länge håller mitt snus?

Svar:

Snus håller längre beroende på förvaringssätt. Det mest populära är att ha dosorna i kylen, då bevarar man snusets konsistens och fuktighet.

Lössnus håller generellt sin kvalité i 14 veckor.
Portionssnus håller i cirka 20 veckor.
Torra snus produkter (tex Catch Dry snus) håller något längre, dom kan vara bra i upp till 30 veckor.
Om du gör ditt eget snus kan ett alternativ vara att frysa in ditt snus. Då håller det i upp till ett år.


Får jag ta med snus utomlands, i så fall hur mycket?

Svar:

Det är förbjudet att sälja snus inom EU, med ett undantag för Sverige.
Men om du är på resande fot får du ta med så mycket snus du vill för "privat bruk", snus förvaras då i handbagaget under flygresor.
Hur mycket snus eller tobak som faller under definitionen för "privat bruk" varierar från land till land. Men om du har med dig 1kg eller mindre så behöver du inte bevisa att det är för privat bruk.

Om du planerar en resa inom EU kan det vara bra att läsa på hur mycket du får ta med dig till varje land. Som tur är finns den informationen direkt att hämta från EU, HÄR

Nedan finner ni några populära resmål utanför EU och deras begränsningar på hur mycket man får ta med sig in:

USA - 500g
Thailand - 250g
Norge - 250g
Australien - 1500g

Det finns också vissa delar av världen där snus är olagligt, såsom Island och Singapore.


Var kommer snus ifrån?

Svar:

Snus har en lång historia i Sverige, en som sträcker sig tillbaka så tidigt som 1700 talet.
Snus på den tiden var i stort sätt bara saltade och fuktade tobaksblad som man stoppade under läppen.

För att beskriva hela snusets historia börjar vi på 1400 talet då européer för första gången upptäckte Nord Amerika. Det var på den lilla ön Haiti som européerna först blev introducerade till lukttobak som nu kallas Snuff.

Spanska och Portugisiska sjömän tog sedan med sig tobaksplantan till Europa, där den användes främst för sina medicinska egenskaper.

Tobaken kom till Sverige på 1700 talet och det var inte långt efter som luktsnuset blev populärt. Då var luktsnus för den rika och pampiga överklassen. Tobak odlades även i delar av landet. Många potatisfält i Skåne blev tobaksfält.

Luktsnuset försvann i samband med den franska revolutionen, och den rika överklassen gick över till cigarrer.

På 1800 talet började snuset malas och läggas under läppen, nu av bönder som själva odlade tobaken, inte långt efter detta öppnades snusfabriker för dom första snusbolagen. Ettan, Röda Lacket och Generalsnus var bland dom första snusmärken som introducerades på den Svenska marknaden.

I och med den stora emigrationen till Amerika på 1800 talet färdades det väldigt mycket Svenskar till Amerika, dom tog med snus traditionen över Atlanten.

År 1915 så infördes det en monopol på tobak från den svenska staten då dom behöver med resurser till försvaret.

Nu fortsätter snuset dominera på den svenska marknaden, och det hoppas vi skall fortsätta in i 2000 talet då vi ser det som en viktigt tradition med en rik historia.


Vad finns det i mitt snus?

Svar:

Många undrar vad det är i sitt snus. Ofta baserat på skrönor och skräckhistorier om cigaretternas många tillsatser.

I dom flesta Svenska snusen så finns det en handfull ingredienser, Vatten, Malda Tobaksblad, Salt, Natriumkarbonat och olika smak förstärkare eller aromer om du snusar ett smaksatt snus.

På ingredienslistan står det listat som E ämnen, det kan vara svårt att förstår vad det är om man inte studerat kemi, så nedantill kan du läsa om dom olika E ämnena och vad dom gör.

E422: Glycerol.
Glycerol gör att snuset blir mjukt och formbart. Detta är en vanlig tillsats som ofta används inom livsmedels industrin och är faktiskt en alkohol. Ämnet är helt ofarligt för kroppen.

E460: Mikrokristallinsk cellulosa.
Mikrokristallinsk cellulosa kommer från fiberrika växter och ger snuset sin struktur. Dessa används också flitigt i livsmedelsindustrin.

E463: Hydroxipropylcellulosa.
HydroxipropylcellulosaÄr ett kolhydrat som är byggt av glukos. Detta medel används för att motvärka klumpar i ditt snus.

E500: Natriumkarbonat.
Natriumkarbonat är framställt från koksalt och koldioxid. Den reglerar surheten, och hjälper nikotinets frigörelse i snuset.

E504: Magnesiumkarbonat
Magnesiumkarbonat fungerar som ännu ett surhetsreglerande medel. Detta är dock ett naturligt ämne. Det används även för klumpförebyggning.

E905: Acesulfamkalium.
Detta är ett extremt starkt sötningsmedel. Det sägs att den är 200gånger starkare än socker och används väldigt varsamt i snus tillverkning. Den är bara här för att balansera smakerna.

E965 - Maltitol.
Malitol framställs från en sockart som kallas Maltos. Den försäkrar att snuset smakar som det skall och har rätt konsistens.

E1520 - Propylenglykol
Detta används precis som glycerol, fuktande och gör snuset lite mjukare. Används ofta istället för glycerol.


Gör eget snus
Hur gör man eget snus?

Svar:

I denna guiden kommer vi gå igenom vanliga frågor om hur man gör sitt eget snus.

Vi säljer snussatser och snusaromer för både lössnus och portionssnus, vi har till och med tobaksfrön om du vill odla din egen tobak.

Att göra ditt eget snus är enkelt, roligt och billigt! Vi kommer att gå genom både lössnus och portionssnus i denna guiden.

1) Förberedelser

Att göra eget snus behöver inte alls vara komplicerat men det finns olika svårighetsnivåer.

Vi har alla möjliga snussatser från X15 Express, SnusX m.m då du bara behöver tillsätta vatten och önskad snusarom. Medan andra tillverkare som Prillan, Cuthof, Coobra och Kungssnus behöver genom att gå en mer invecklad process. Med dessa snussatser brukar det medfölja recept, tips och trix från leverantören.

Vi rekommenderar vid förstagångs tillverkningen av eget snus att alltid följa leverantörens rekommendationer och recept. När du väl lyckats med din första snussats och börjat snusa, då vet du på ett ungefär vad du vill ändra/förbättra med ditt snus. Du kanske vill ha den mer kramvänlig, lite mer tobakssmak och osv.

Börja sakta men säkert ändra på receptet och lägg till och ta bort efter önskat behov. Kom ihåg att tillverka eget snus är ungefär som att laga mat, du vet inte vad du ska justera på förrän du har smakat på den.

Att göra anteckningar under processen underlättar även, notera dina förändringar du har gjort vid varje steg. På det sättet kan du gå tillbaka och se vad du gjorde och kanske vad du behöver justera.


Vilken snussats / Råtobak skall jag välja?

Att välja en tobakssort kan vara lite klurigt, det finns allt från grovmalen, finmalen, högre nikotinhalt, smaksatt osv.

Du kan alltid hitta mer information om alla märkena och deras smak och karaktär på respektives produktsida. Alla rå-tobaksprodukter vi har i lager är kvalités produkter med mycket gott omdöme från kunder.


Jag har valt snussats/råtobak, nu då?

Svar:

Efter att du har valt tobaken så behöver du lite ingredienser, du behöver natriumklorid(helt vanligt salt), natriumkarbonat(hushållssoda) och glycerol. Alla dessa produkter kan du köpa hos oss. Vi har ett ingrediens paket med alla tre i portionspåsar se här.
Dessa tre ingredienser passar de flesta snussatser/råtobaksatser. OBS har du valt Kungssnus så skall du välja deras startkit, då får du allt som krävs för deras råtobak se länk.


Jag vill smaksätta mitt snus, vad behöver jag?

Svar:

För att smaksätta ditt snus har vi ett flertal olika snusaromer och essenser. Se alla våra snusaromer här: LÄNK

Tänk på att det oftast räcker en flaska till en hel snussats. Ska du blanda in olika smaker så räcker det om du tar 50/50 från vardera flaska, respektive ⅓ om du vill kombinera 3 olika smaker. Kolla gärna igenom olika recept banker online, så finns det exakta recept med aromer du skall använda för olika resultat. Kanske du kan lista ut vad den hemliga kombinationen är för att få fram Ettan eller General.


Jag önskar att få mitt lössnus starkare, vad behöver jag?

Svar:

Ibland räcker inte styrkan i original tobaken till, om man skulle önska ett starkare snus gör du det enkelt genom att tillsätta mer natriumkarbonat, kom ihåg krydda varsamt, det är som matlagning, du vill inte över ”peppra” din mat. Natriumkarbonat är en del av vårat ingredienspaket, det hittar du här:LÄNK.


Visa mer >>
Frakt och Leverans
Hur byter jag ombud?

Svar:

Ombudet väljs automatiskt och baseras på ditt personnummer.
Den hämtas automatiskt av vårt betalsystem som sköts av Collector Bank och är baserad på folkbokföringen
Om du skulle vilja ha ditt paket skickat någon annan stans så kan du välja ombud vid beställning.


Hur hittar jag min faktura?

Svar:

Fakturan skickas till dig på den e-postadressen som du angivit. Det är viktigt att adressen är helt korrekt annars kommer du inte få din faktura, dubbelkolla gärna för att vara extra säker.

Fakturan skickas från Collector Bank, och kan tyvärr ibland hamna i skräpposten, var god att kontrollera den mappen med. Annars kan du alltid få din faktura direkt från Collector genom att klicka på följande länk Mina Sidor.

Skulle du mot förmodan inte få tag i din faktura på detta sätt är det viktigt att du kontaktar kundtjänst så snart som möjligt så att vi kan hjälpa dig.

Mail: kundtjanst@nettotobak.com

Tel: 031-22 17 15


Vad menas med "status packas"?

Svar:

Statusen "Packas" innebär att vår lagerpersonal håller på att plocka ihop din order och att den så snart som möjligt skickas till dig.


Hur spårar jag mitt paket?

Svar:

Du kan lätt spåra ditt paket genom mina sidor.
För att logga in på mina sidor använder du kontouppgifterna du skapade under beställningen.
Annars kan du alltid spåra ditt paket med sändningsnummret som du fick av oss vid beställning.

Om du beställt via Postnord hittar du deras spårnings sida HÄR.

Om du beställt via DHL hittar du deras spårnings sida HÄR.


Går det att få sin beställning skickad med brev ?

Svar:

Nej vi skickar endast till ett ombud. Detta är för att kunna säkerställa mottagarens ålder så att minderåriga ej kommer åt tobak.


Cigarrer
Jag har köpt en humidor, behöver jag göra något innan jag förvarar mina cigarrer där?

Svar: 

 1. Det första du behöver göra är att fylla på fuktaren.
 2. Ställ sedan in en kopp med destillerat vatten i humidoren och stäng locket. Låt den stå i 1–15 dygn.
 3. Humidoren är redo när dess luftfuktighetsnivå befinner sig mellan 65-70%. Först då kan du börja förvara dina cigarrer i den. Kontrollera gärna din fuktare innan du stänger locket så att den inte verkar torr.
 4. Fortsätt övervaka efter att du lagt in dina cigarrer, tänk på att fuktnivån kan sjunka ganska mycket under vissa dagar då cigarrerna kan dra till sig mer fukt än vanligt.
 5. En humidor behöver ganska lång tid på sig att komma igång. Men när den väl är igång så blir det betydligt mindre jobb. Olika fuktare tar även olika lång tid på sig att komma igång, detta beror på fuktare till fuktare.


Hur länge klarar sig en cigarr utan en humidor?

Svar: 

 • Hur länge en cigarr klarar sig utan humidor beror på hur cigarren är förpackad. Ligger den i helt naken så den håller sig bara ett par timmar innan den börjar torka ut.

 • Cigarrer i plast eller metall tub kan klara sig något längre utan att ligga i humidor.

 • Om du vill köpa ett par cigarrer men du har ingen humidor ännu så finns det bra lösningar för detta.
  Antigen köper man en humidorpåse, denna påse håller fuktnivån i ca 90 dagar men detta beror på hur många gånger du öppnar påsen och hur torra var cigarrer när du först la in dom i humidorpåsen.
  Du kan även köpa en speciell så kallad Boveda-påse och lägger den tillsammans med cigarrerna i en tätt försluten påse.


Jag är nybörjare har ni några tips på cigarrer?

Svar: 

Som nybörjare tipsar vi dig att testa på olika typer av cigarrer för att du aldrig kan välja fel. Det sättet kan hjälpa dig att hitta din smak på cigarrer. Det finns ingen bra eller dålig nybörjare cigarr.


Vissa påstår att det kan hjälpa att jämföra cigarrer med öl. Om du tycker om mörka ale-sorter så kanske du uppskattar en full cigarr med mörka toner.
Om du tycker bättre om en ljus lager så är kanske en något mildare ljusare cigarr för dig.


Hur tänder man en cigarr?

Svar:

Håll cigarren i 45 grader lutning vid lågans spets, inte för nära lågan utan låt värmen göra jobbet.
Rotera cigarren i en konstant och ganska långsam
hastighet för att fördela glöden jämt.
När du har fått jämnt glöd över hela ytan, får man blåsa försiktig på glöden för att jäm
n glöd.


Hur snoppar man cigarrer?

Svar: 

Det finns tre olika typer av cigarrsnoppare

För en Guillotine så är det viktig att snittet görs på rätt ställe, snitt ska inte vara för långt in, där cigarren bli rak men inte heller för långt ut så att hålet blir för litet.
För att snoppa optimalt skall du endast "klippa" bort änden då kupolen börjar närma sig platt.

Vart du bör snoppa cigarren

Har du en borr eller en snoppare med v-snitt eller borr så behöver man inte vara lika noggrann. V-snitt lämnar automatiskt en del av huvuden oberört och med Borr gör man bara hål så man kan aldrig göra fel med det.

En Guillotine snoppare är den vanligaste typen av snoppare som passar bra för alla typer av cigarrer. Det är exempelvis omöjligt att använda en Borr eller v-snitt på en Piramides (ciggarer som har en pyramid formad topp).


Visa mer >>