• Fri frakt från 599kr
 • 4.8 på Trustpilot
Guide till att förvara snus

Förvara snus – En guide till hur du håller snuset färskt

Att förvara snus på rätt sätt avgör hur länge det håller dig färskt. Som snusare kanske du redan har en gedigen metod, men det är faktiskt inte många som vet om hur man förvarar sitt snus. Därför har vi skapat denna guide där du kan lära dig allt om snusförvaring!Sammanfattning

 • Snusets hållbarhet beror på fuktighet
 • Tobaksnus håller längre om det förvaras svalt, exempelvis i kylen eller i frysen.
 • Tobaksfritt snus har längre hållbarhet och kan även förvaras i rumstemperatur
 • Smaken och konsistensen påverkas efter utgångsdatumet

Historia om snusförvaring

Snuset har en rik historia, och det gäller inte minst dess förvaring. Men, visste du att det faktiskt var populärt att förvara sitt snus i en så kallad snushund? Dessa tillverkades av trä, och var ett mer personligt sätt att förvara sitt snus då man endast behövde fylla på hunden när snuset började ta slut. Dessa var populära på 1800-talet, men idag är de faktiskt populära samlarobjekt.


Förvara snus – Hur håller man snuset färskt?

Förvaring och hållbarhet av snus beror på flera faktorer, men påverkas framför allt av fuktigheten. En hög fukthalt har visat sig bidra till kortare hållbarhet, medan en torrare prilla håller längre. För att se hur länge ditt snus håller, finns alltid ett hållbarhetsdatum på dosan. Detta visar hur länge snuset håller i rumstemperatur. Vi vill dock poängtera att det inte är farligt att använda snus efter utgångsdatumet. Dock har det säkerligen blivit torrare och smaken kan påverkas. Vidare påverkas även PH-värdet och nikotineffekten minskar med tiden.

Om snuset har blivit torrt, kan man använda en blomspruta för att försiktigt fukta portionerna. Gör du detta, bör du låta snuset dra över natten. Detta kan förbättra smak och fuktighet, men återställer dessvärre inte PH-värdet.


Förvara nikotinpåsar eller tobaksfritt snus

Nikotinpåsar, tobaksfritt snus, eller vitt snus, har som nämnt längre hållbarhet. Upp mot 12 månader för att vara mer exakt. Detta innebär att de inte behöver förvaras i vare sig kyl eller frys. Eftersom portionerna tenderar att vara torrare än traditionellt snus, påverkas inte förvaring i rumstemperatur. Vi vill dock poängtera att rumstemperaturen ej bör överskrida 25 grader.


Förvara snus i kylen

Idag är det populärt att förvara snus i kylen, och detta bidrar faktiskt till längre hållbarhet. Fuktiga prillor kan med fördel förvaras i kylen då det något kortare utgångsdatumet kan förlängas. Om du ska förvara snus i kylen, rekommenderas en temperatur mellan 4–8 grader.

Nikotinpåsar har som nämnt längre hållbarhet om upp mot 12 månader. Detta innebär att de inte behöver förvaras i vare sig kyl eller frys. Det går dock såklart bra att kyla eller frysa portionerna, eftersom detta inte påverkar produkten.

 • Lössnus – 14 veckor
 • Portionssnus – 20 veckor
 • Vit portion – 30 veckor

Tips för att hålla snuset färskt

 1. Håll locket stängt – Detta gör att du undviker att luft kommer in vilket kan torka ut snuset.
   
 2. Töm locket med jämna mellanrum – Att förvara använda prillor i dosans lock påverkar inte hållbarheten. Men, eftersom det är lätt att den överfylls, är det viktigt att se till att locket inte glappar då det kan släppa in luft. Detta kan i sin tur påverka hållbarheten. 
   
 3. Tvätta händerna innan du tar en prilla – För att undvika att bakterier sprider sig i dosan är det viktigt att alltid tvätta händerna innan du stoppar ner fingrarna i dosan.