• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Grov 150 år

Grov 150 år – Intervju med Snus- och Tändsticksmuseum

Ett av Sveriges äldsta snusvarumärken, Grov, fyller detta år hela 150 år. För att berätta den rika historien om Grovsnuset, har vi samarbetat med Snus- och Tändsticksmuseum för att ta fram en serie artiklar.


Den första artikeln i denna serie belyser historien om varumärket Grov genom berättelsen om dess grundare, W:M Hellgren & Co. Den andra artikeln består av en historisk tillbakablick i Grovsnusets förpackningshistoria.

Vi har nu kommit till sista delen i denna serie, som består av en intervju om varumärket Grov med vår samarbetspartner i denna serie: Snus- och Tändsticksmuseum och Johanna Tengblad, som är Curator och arbetar med museets föremål och utställningar.

Foto: Johanna Tengblad, Snus-och Tändsticksmuseum

Historien om varumärket Grov

Om Snus- och Tändsticksmuseum

Snus- och Tändsticksmuseum är ett industri- och kulturhistoriskt museum som ur ett kulturarvsperspektiv berättar om svenska snus- och tändstickshistorien. Museet grundades 1938 och år 1965 flyttades museet till Djurgården i Stockholm, varifrån du kan besöka museet idag.  

Vill du lära dig mer om snusets eller tändstickans historia? Besök gärna Snus- och Tändsticksmuseum på Skansen och lär dig mer!


Intervju med Johanna Tengblad, Curator på Snus- och Tändsticksmuseum om Grov 150 år

Hur stor betydelse har Grov för snusets historia i Sverige? 

Grov är ett av de historiska snusvarumärken som överlevt i Sverige sedan 1800-talet. Man skulle alltså kunna säga att Grov i allra högsta grad är ett levande kulturarv som varit en del i snusande svenskars vardag i 150 år, vilket gör det till en betydande del av svensk snushistoria. 

Hur mycket har Grov förändrats sedan lanseringen 1872? 

Då liksom nu är Grov ett grovmalet snus smaksatt med geranium. Men vissa förändringar har skett rörande dess innehåll och tillverkningsmetod. Snus är sedan 1971 klassat som ett livsmedel. Med den klassificeringen följer vissa förhållningsregler i fråga om beredning som inte var aktuellt under 1800-talet. Tillexempel tillsätts fuktighetsbevarande medel i dagens snus för att minimera risken för mögel.  

Vad gör snuset Grov populärt?  

Något som karaktäriserar just Grov är att det är ett grovmalet snus, vilket ger en kraftig arom. De flesta andra snus har en finare malning vilket gör att Grov sticker ut. Få användare känner nog till att Grov innehåller arom av geranium. Men det kan nog tänkas vara något av en hemlig ingrediens som lyfter smaken på snuset. 


Vilka är det som historiskt sett har snusat Grov och vilka snusar Grov idag? 

Vi vet att Grov en gång i tiden kallades för Norrlandssnuset på grund av att det var särskilt populärt i just Norrland. Grov fick även en särskild fan-base tack vare de bleckburkar snusets såldes i. Burkarna kunde användas till matlagning och förvaring.  
 

Användare av Grov idag är mestadels män. Kvinnor utgör bara 11%. 89% av alla som snusar Grov gör det dagligen och snusare väljer Grov i stor utsträckning för att de tycker att det smakar som klassiskt snus, känns kraftfullt och trovärdigt. Självklart finns det än idag Grovsnusare i Norrland men användningen är numer spridd över hela landet i både större och mindre städer. Dock är bruket särskilt stort i Grovs verkliga hemstad, Stockholm