• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Historia om Grofsnuset

Grov 150 år - Historien om Grofsnusets grundare W:m Hellgren & Co

På Götgatan 64-68, ligger en historisk byggnad i snusets värld. Den tillhörde nämligen W:m Hellgren & Co, som var Sveriges största tobaksfabrik en gång i tiden. Det var även i denna tobaksfabrik, som snuset Grov uppfanns. En av de mest kända snussorterna i Sveriges historia.

Det här inlägget är ett första uppslag i en serie om historien bakom Grov och dess grundare. För att ta fram dessa artiklar, har vi samarbetat med Snus- och Tändsticksmuseum.



Sammanfattning

  • 1840 - Carl Anton Wilhelm Hellgren grundar W:m Hellgren och hyr fabrik på Götgatan 48.
  • 1844 – Johan Bäckström anlitas som kontorist
  • 1851 – Hellgren lämnar firman
  • 1853 – Företaget expanderar och bygger ut sina fabriker
  • 1872 – Grov Snus lanseras
  • 1900 – W:m Hellgren & Co blir Sveriges största fabrik!
  • 1911 – Aktiebolaget bildas
  • 1915 – Svenska tobaksmonopolet
  • 1983 – Grovsnus lever vidare

1840 – W:m Hellgren grundas

Året var 1840 och det hade precis börjat bli vinter. Det var den 1a oktober, och denna dag erhöll Carl Anton Wilhelm Hellgren möjlighet att driva en snus- och tobaksfabrik i Stockholm. Han tackade genast ja, och hyrde en fastighet på Södermalm som han gav namnet Hellgren. Men trots att han hade hela sju års erfarenhet inom tobaksproduktion, skulle tillverkningen starta långsamt med endast 5 anställda.


1844 – Johan Bäckström anlitas

4 år senare, 1844, anställdes Johan Bäckström som kontorist. Han var endast 18 år när han började på fabriken. Men trots sin ringa ålder skulle Johan komma att ha en central roll i företaget inom några år, som bolagsman. Det var nämligen denna Johan Bäckström som skulle göra företaget till landets största tobaksfabrik under 1900-talet.

Eftersom det nu var fler aktörer involverade, ändrades namnet till W:m Hellgren & Co. I samband med detta lämnade även Hellgren firman för att fokusera på fastighetsbranschen.


Interiör av cigarrfabriken

Interiör av cigarrfabriken, stora salen - Källa: Tekniska Museet, Fotograf: Okänd
(Bilden har beskurits)

1853 – Företaget expanderar

W:m Hellgren & Co tutade på och genom en rad uppköp, växte både företaget och dess fabriker. År 1853 förvärvades de första fastigheterna vid Götgatan. Byggnaden behövde dock byggas ut, och här anlitades arkitekten Johan Fredrik Åbom för att ta fram en ritning. Namnet kanske inte låter bekant idag, men han har faktiskt ritat flera kända svenska byggnader, bland annat Södra Teatern, och Gamla Riksdagshuset i Stockholm.

Den nya ritningen skulle snart efterlikna ett palats, något som gjorde att fabriken till slut kallades för ”Hellgrenska palatset”. Några år senare byggdes även den stora cigarrfabriken vid Åsögatan som fick namn ”Tegelborgen”. Det var Carl August Olsson som var byggmästare i projektet, och du kanske känner igen hans arbete i bland annat Spårvagnshuset som ligger i Stockholm.

Om du är osäker på vilken byggnad vi pratar om, kanske det ringer en klocka när vi säger att det är samma byggnad som restaurangen Gröna Jägaren ligger idag.


Grofsnus i burk

Grofsnus i bleckburk om 500 gram - Källa: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har frilagts och beskurits)

1872 - Grofsnus lanseras

Under 1872 lanserade W:m Hellgren & Co, med sin nya ledning och fabrik, Grofsnus, eller Grov som det ofta kallas idag. Det var ett löst grovmalt snus som snart blev mycket populärt bland svenskar, och därmed en stor konkurrent till det annars ledande Ljunglöfs Ettan.

Trots att grov tillverkades i Stockholm fick det smeknamnet ”Norrlandsnus”. Detta för att det var omåttligt populärt bland norrlänningar. På de norrländska konsumenternas begäran såldes Grovsnus i en bleckburk om 500 gram. Locken på burken kunde sedan återanvändas för att laga mat, genom att sätta dit ett trähandtag som förvandlade locket till en stekpanna. Detta visade sig framför allt populärt av rallare för att steka fläsk.


Anställda på W. Hellgrens cigarrfabrik

Tobaksarbeterskor hos W. Hellgrens cigarrfabrik vid Götgatan 48 – Källa: Digitala Stadsmuseet, Fotograf: Okänd
(Bilden har beskurits)

1900 - Störst tobaksfabrik i Sverige

Expansionen pågick förfullt och kring sekelskiftet 1900, hade företaget hunnit växa till Skandinaviens största tobaksfabrik. Här hade även företaget förvärvat tobaksfirman Brink, Hafström & Co på Hornsgatan, och blev därmed starkaste konkurrenten till Ljunglöfs Tobaksfabrik.

Från ynka 5 anställda, hade företaget nu ca 700 medarbetare. Vid det här laget hade företaget även förvärvat ytterligare fabriksbyggnader i kvarteret Stenbocken på Södermalm. Framgångssagan resulterade även i att aktiebolaget W:m Hellgren & C:o bildades år 1911 med Johan Bäckströms söner, Johan och Walter i ledningen.


Den svenska tobaksmonopolet

Svenska Tobaksmonopolet – Källa: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har beskurits)

1915 – Svenska Tobaksmonopolet

Endast ett år efter aktiebolaget bildades blev Hellgren & CO medlemmar i AB Förenade Svenska Tobaksfabriker. Några år senare, 1915, infördes ett tobaksmonopol på all tillverkning och försäljning av tobaksvaror i Sverige. Hellgren & CO, och alla andra tobaksfabriker som inte hunnit fly landet, inlöstes av staten. Snustillverkningen i Hellgrens fabriker skulle med tiden läggas ner och produktionen flyttades till monopolets nybyggda fabrik i Stockholm år 1920 och därefter till Göteborg 1939. Vissa av de Hellgrenska fabriksbyggnaderna togs över av andra företag, medan andra revs på 40- och 70-talet.


Grov lever vidare

Trots att företaget inte längre existerade, skulle produkten Grovsnus få leva vidare. När Tobaksmonopolet avskaffades 1961 och uppgick i det statsägda företaget Svenska Tobaks AB tog de över produktionen av Grovsnus. Företaget kom senare att ändra företagsform på nytt och blev slutligen det företag som idag heter Swedish Match, dagens leverantör av Grovsnus.

Grovsnus finns såklart fortfarande i lös form, men idag finns det även portion och white portion. Samtliga produkter har även den känna Grovsnus-smaken.