• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Nettotobak utreder julsnus

Julsnus? - Vi utreder begreppet!

Julsnus är ett begrepp som många snusare undrar över så här års.

Men, vad betyder det för snusare? Och finns det verkligen något som heter julsnus? Vi på Nettotobak utreder!Sammanfattning

  • Julens smaker består ofta av kanel, kryddnejlika, saffran, kardemumma, ingefära och pomerans
  • Doft och smak har stark koppling till minnen och känslor
  • Det finns flera produkter med smaker som förekommer under julen

Hur smakar julen?

Utan doft av en färgglatt pyntad gran, och utan smak av glöggkryddor och pepparkakor i ugnen – är det knappast jul. Det är nämligen bland annat dessa smaker och dofter som väcker de kära minnen vi har samlat under åren. Lukt och smak har nämligen nära koppling till minnet och känslor, till skillnad från syn och hörsel som måste ta omvägar.

Därför är det många som starkt förknippar vissa dofter och smaker med jul, exempelvis kanel eller saffran, eftersom det väcker våra kära minnen som annars är svåra att framkalla.

Men, nu vidare till frågan – finns det julsnus och vad betyder julen för snusare?


Julsnus

Julen är en högtid som uppskattas och firas av de flesta i Sverige, inklusive snusare. Dock finns det inget snus som är särskilt utvecklat för julen. Om du läste vårt inlägg om julsnus under föregående år, kanske du nu undrar om den faktiska produkten julesnus från varumärket Jakobssons fortfarande finns. Det gör den, men den heter inte längre julesnus. Idag heter den i stället Jakobssons Glögg och Kanel. Därmed är det blivit en produkt som kan avnjutas närsomhelst på året, och inte bara under julen. 

Så, tekniskt sett finns det inget julsnus under 2022. Men, det finns däremot snus med smaker som förekommer under julen. Vi listar några av dessa smaker nedan. 


Julsnus olika smaker

Julens smaker

Kanel

Kanel är en krydda som under julen framför allt används till bakning, exempelvis till pepparkakor. Det finns ca 250 olika kanelträdsarter, däribland de mest förkommande i beredning av kanel är: Padangkanel, Kassiakanel och Ceylonkanel. Den första gången som kanel nämnts i skrift är från 2700 f.Kr där kanel beskrivs som medicin av kejsaren i Kina. Det nämns även i egyptiska skrifter från 1500 f.Kr. såväl som 800 f.Kr i Herodotos historia om kanel och kassia.

I vårt sortiment finns det en produkt med smaken kanel, och denna är Jakobssons Glögg & Kanel.


Gran

Gran är ett barrträd i gransläktet och under julen, hittar vi granen i de flesta hem, färgglad och pyntad. Sverige och Nordeuropas landskap saknade trädväxter efter isen drog tillbaka. En teori hävdar att granen invandrade till södra Sverige via Finland från Ryssland omkring 3000 f.Kr. Men en ny upptäckt har skapat förvirring. Forskare har bland annat hittat rester av granstubbar i svenska fjällen som trots vara ca 5500 år gamla. Forskning påvisar även att granpollen som tros vara från senglacial tid förekommer i Götaland.

I vårt sortiment finns endast en produkt med smak av gran, och detta är det helt tobaks- och nikotinfria snuset LEWA Äpple & Granbarr. Snusets smak tar inspiration från fält och skog.


Kaffe

Kaffe är kanske inte helt unikt för julen, men det är sedvana att ta en kaffe efter julmaten. Enligt en etiopisk legend, upptäcktes kaffet av en fåraherde under 900-talet. Fåren fick plötsligt massvis med energi efter att de åt kaffeträdets frukter. Så pass energiska, att fåren till och med började dansa. Självklart blev fåraherden förundrad över de röda frukterna, som han tog med sig till en munk i ett kloster. Munken var dock inte lika intresserad av frukterna, och kastade dom i eldstaden. Frukterna började ryka och snart skulle en doft spridas genom rummen som lockade till sig andra munkar. Munkarna rostade sedan bönorna i brasan, malde och blandade dem med vatten – och vipps, bryggdes den första koppen kaffe!

I vårt sortiment har vi flera produkter med smak av kaffe, nedan har vi listat några exempel:


Mynta

Mynta hittar du under julen i form av polkagris och det är en välsmakande såväl som väldoftande kryddväxt. Mynta tros härstamma från den grekiska nymfen Mintha som förvandlades till denna växt av den svartsjuka Persefone. Myntan härstammar från Asien och medelhavet och har historiskt sett använts både inom matlagning och medicin. Mynta är även en symbol för gästfrihet, och vissa kulturer använder växten till att pynta sina hem för att välkomna gäster.

I vårt sortiment har vi flera smaker av mint, nedan har vi listat några exempel:

  1. VELO Crispy Peppermint
  2. ZYN Cool Mint Mini Dry
  3. Volt Deep Freeze Extra Strong

Men, går det att göra julsnus?

Eftersom det tekniskt sett inte finns något som heter julsnus, är svaret nej.  Det går däremot att välja snus med smaker som förekommer under julen, exempelvis kanel. Vidare går det även att tillsätta smaker som förekommer under julen i snussatser, genom exempelvis snuskrydda eller snusarom.


Källor

Matnjutning – Intressant fakta om kanel och dess historia

Uppsala universitet – Granen återerövrade Sverige 10 000 år efter istiden

Skogssällskapet – Skogens konung – så blev granen störst och starkast i skogen

Kaffeguiden – Kaffets historia

Säsongens bästa - Mynta