• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
snus skatt sänkning 2024

Hösten innebär förändringar för snuspriset och skatteläget

Regeringen planerar att sänka snusskatten med hela 20 procent under hösten samtidigt som de föreslår en skattehöjning för cigaretter och röktobak. Skattesänkningen innebär att priset på snus kan komma att sänkas. Läs mer!

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, understryker de betydande skillnaderna i hälsoeffekter mellan snus och cigaretter, som ligger till grund för beslutet:

 – Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigaretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, säger Oscar Sjöstedt.

Snusskatten sänks

Regeringen har bestämt att skatten på snus ska sänkas från och med den första november 2024. Förslaget, som aviserades i budgetpropositionen för 2024, ska nu iväg på en lagrådsremiss. I förslaget ingår även en skattehöjning på röktobak och cigaretter med nio procent.

Nettotobak kommer att bevaka våra leverantörers agerande vid skattesänkningen för Sveriges snusares räkning.

Den 11 april fattade regeringen beslutet att implementera en ny beskattningsplan för tobak- och nikotinprodukter baserat på deras inverkan på hälsan. Detta beslut kommer att inkludera alla former av tobaks- och nikotinprodukter, inklusive nikotinportioner och e-cigaretter. De nya skattereglerna beräknas träda i kraft den 1 november 2024.

Den svenska regeringens ställningstagande för riskreduktion

Beslutet om skattesänkningen på snus och skattehöjningen på cigaretter visar att den svenska regeringen stödjer riskreduktion. Övriga Europa får med beslutet en stark indikation om att Sveriges regering tror på att det mest effektiva sättet att minska dödligheten kopplat till rökning är att tillgängliggöra säkrare nikotinalternativ, som till exempel snus och nikotinportioner.

 – Med det här beslutet visar den svenska regeringen var de står i frågan om riskreduktion. Nettotobak välkomnar skattesänkingen på snus och skattehöjningen på cigaretter. De här skatteförändringarna kommer gynna svenska snuskonsumenter, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak.