• Fri frakt från 599kr
 • 4.8 på Trustpilot
Snusdosan utveckling och funktion

Snusdosans utveckling och funktion

Som snusare är du säkert välbekant med de runda burkarna som är till för att förvara ditt snus eller tobaksfria snus. Även om den primära användningen historiskt sett är att hålla snuset färskt, har det med tiden utvecklats till att förknippas med både funktion och design.

I den här guiden utforskar vi allt som rör snusdosor, från utveckling av de första dosorna, till dagens olika format och funktioner. Läs vidare för att lära dig om snusdosor!


Hur kom snusdosan till och hur har den sett ut genom historien?

En snusdosa är en typ av förvaringsbehållare för snus. Snusdosor används för att förvara snuset på ett säkert sätt och hålla det färskt. Många använder snusdosor för att hålla snuset nära till hands. Snusdosor har funnits i många olika former och storlekar genom historien, och deras utveckling har påverkats av olika faktorer som teknik, design och mode.

 1. De första dosorna utvecklas
  Tidigt i historien användes oftast material som läder, horn eller ben, och dosan hade en enkel, cylindrisk form. På dosan fanns ett lock eller skjutbar öppning. Dessa dosor användes främst för att skydda snuset från luftfuktighet och för att göra det lättare att bära med sig. Med tiden började man också att använda trädosor, som ofta var handgjorda och kan ha varit mer utsmyckade än läderdosorna.

  Visste du att snushund var ett populärt sätt att förvara snuset? Det var en dosa i form av en hund, tillverkad i trä. Det var ett mer personligt sätt att ta med sig snus.
   
 2. Metalltekniken banar vägen för metalldosor
  Med utvecklingen av metallteknik blev metalldosor allt vanligare. De första metalldosorna var ofta gjorda av koppar eller mässing, och hade en liknande cylindrisk form som läder- och trädosorna. Med tiden blev metalldosorna alltmer sofistikerade, med en mängd olika former, storlekar och utseenden att välja mellan.

  Visste du att en av Grovsnusets första dosor var en burk i plåt som rymde 500 gram? Inte nog med att dosan rymde mycket mer snus än en vanlig dosa – den kunde även användas för att laga mat. Det gjorde man genom att fästa ett handtag på locket för att på så sätt förvandla dosan till en typ av kastrull!

  Vill du läsa mer om grovsnusets historia och förpackningar? Tillsammans med Snus & Tändsticksmusem i Stockholm tog vi fram en artikel om både grovsnusets rika historia, såväl som grovsnusets historia genom olika snusdosor.
   
 3. Den moderna plastdosan uppfinns
  Plastdosor blev vanligare under 1900-talet, och idag är de ett av de mest populära valen för snusförvaring. Plastdosorna är oftast lättare och billigare än metalldosorna, och finns i en mängd olika färger och former. Plastdosor är också lättare att bära med sig än andra material.

Snusdosans design och form

Snusdosan kommer i flera olika former och färger och det finns ett brett utbud av olika design på dagens snusmarkand. Den vanligaste formen på snusdosa är den klassiska runda plastdosan med ett mer eller mindre färgglatt lock prytt med tillverkarens logga. Det varierar dock något mellan tillverkare och nedan kan du lära dig mer om hur detta kan te sig i olika format!

Snusdosans form från olika varumärken

Den vanligaste dosan är som sagt den runda plastdosan som öppnas med ett lock, som du även placerar de använda prillorna i. Detta ser vi mellan äldre tillverkare såsom Grov, till nyare varumärken såsom HELWIT. Själva designen skiljer sig dock mycket mellan leverantörer. Vissa använder sig av ikoner, medan andra endast visar sin logga och styrka. Nedan visar vi några exempel på dosor från olika varumärken.

En ytterligare dosdesign ser vi hos snusvarumärket ON! som har en avlång och rektangulär dosa. Även om dosan ser väldigt annorlunda ut, har den samma funktionalitet som en rund dosa.


Snuslocket - olika typer

Även snuslocket är en del av dosans design, och i de flesta fall används ett skjutlock som man drar tillbaka eller åt sidan för att öppna dosan. Det har dock kommit fler varianter på senare tid, exempelvis flexlocket som genom mjukt gummi expanderar när man placerar fler prillor i locket.

 1. Skjutlocket är den vanligaste typen av lock som används på snusdosor. Skjutlocket kan öppnas genom att man drar det bakåt eller åt sidan med fingret.
   
 2. Flexlock – Detta är ett expanderbart lock som används av snusvarumärket Lundgrens samt varumärket LYFT. Det innebär helt enkelt att locket expanderas för att rymma fler använda prillor.

Snuslockets olika typer

Snusdosans olika ikoner och symboler

Som snusare är du säkert van vid att se vissa symboler på dosan, exempelvis varumärkets logga och ett antal pluppar som indikerar styrka. Dessa symboler skiljer sig mellan tillverkare men brukar oftast visa nedanstående attribut.

 • Nikotinstyrka - En vanlig symbol på snusdosor är en skala som visar nikotinstyrkan. Vanligtvis är det en ruta med en eller flera prickar som indikerar styrkan. Ju fler prickar desto högre nikotinstyrka.
   
 • Smak - En annan vanlig symbol på snusdosor är en symbol som indikerar smaken. Detta kan vara en bild av exempelvis ett mintblad, en citrusfrukt eller en bärfrukt. Vissa använder även färger i stället för ikoner, men detta varierar mycket mellan varumärken.
   
 • Logga - Många snusdosor bär också en symbol som visar varumärkets logotyp. Detta kan hjälpa konsumenter att välja mellan och känna igen olika varumärken.

Custom eller personlig snusdosa

Det är många som uppskattar en personlig touch eller ”customizable” dosa. Det gäller såklart inte bara snus, utan är ett växande koncept i flera branscher. Inom snus ter sig detta genom exempelvis gravyr eller tryck på dosan. Ett ytterligare sätt att sätta en personlig prägel på dosan är att använda sig av en refillable dosa och detta kan du läsa mer om i nästa stycke!


Refillable snusdosa

Refillable snusdosor kanske låter modernt och spännande, men faktum är att detta är ett koncept som återfunnits genom snushistorien. Exempelvis var snushunden i trä en tidig variant av en refillable snusdosa. I dagens snusmarknad ser vi fler aktörer som lanserar återfyllningsbara dosor, antingen i metall eller annat material. I stället för att köpa en ny dosa varje gång, beställer man i stället endast prillorna. Sedan fyller du dosan på nytt när det börjar ta slut. Vi anar dock att detta är ett koncept som vi kommer att se mycket mer av i framtiden, så se till att kika tillbaka till denna artikel för att lära dig om det senaste inom snusdosor!


Special eller limited edition-dosor

Special edition-dosor är vanliga inom snusindustrin. Dessa är begränsade upplagor av snusdosor med unika designelement och ibland även en speciell smak.

En vanlig typ av special edition-dosor är de som är designade för att fira en speciell händelse eller en säsong. Till exempel kan snusdosor med jultema släppas i december, eller snusdosor med nationaldagstema släppas runt nationaldagen. Dessa snusdosor har vanligtvis unika designelement som är relaterade till temat.

Vissa special edition-snus kan också ha en speciell smak som inte finns i det vanliga sortimentet. Dessa snusdosor kan skapas för att förknippas speciella tillfällen eller för att testa nya smaker som kan läggas till i det permanenta sortimentet.


Snusdosans olika material

Vid tillverkning av snusdosor kan olika material användas även om plast är det mest vanliga. Detta inkluderar material som plast, trä och metall. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, och valet av material kan påverka både utseende och funktionalitet hos snusdosan. Nedan kan du läsa mer om de olika materialen.

 • Snusdosa i plast - Plast är ett populärt material vid tillverkning av snusdosor på grund av dess hållbarhet, låga kostnad och mångsidighet. Plastdosor kan tillverkas i en mängd olika färger och former och kan också vara dekorerade med tryck eller mönster. Plastdosor kan även återvinnas och återanvändas flera gånger.
   
 • Snusdosa i trä - Trä är ett av de äldsta materialen som har använts för tillverkning av snusdosor, och kan vara tillverkade av olika träslag som exempelvis ek, ask, valnöt eller mahogny. Eftersom trä är ett naturligt material kan färg och ådring variera. Trädosor kan dock vara känsliga för vatten och fukt, vilket kan påverka snusets kvalitet och hållbarhet.
   
 • Snusdosa i metall - Metall är ett annat populärt material för snusdosor, och kan vara tillverkade av material som rostfritt stål eller aluminium. Metalliska dosor är oftast mycket tåliga och kan motstå både stötar och fuktighet. De kan även vara lätta att rengöra och kan återanvändas.