• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Ovanliga smaker snus

Ovanliga smaker på snus

Snus utvecklas kontinuerligt, och det lanseras ofta nya smakkombinationer på marknaden. Det kan dock vara svårt att veta vilka olika smaker som finns, och speciellt från en smakkategori som du sällan graviterar mot. I det här inlägget kan du därför lära dig mer om några av de ovanligare smakerna i vårt sortiment.Snus och smaker

Smaksättning på snus har funnits länge, men har historiskt sett dominerats av tobaksinnehållet i traditionellt snus. Detta har inneburit att tonerna som tillsätts, även måste passa tobaksbasen. Toner som lakrits, enbär, bergamott, och hö har därför växt fram som återkommande toner i tobakssnus.

Tillsammans med lanseringen av det första vita snuset, alltså White portion, kunde nya smaker tas fram. Detta eftersom tobaken tvättades med en kemfri och vattenbaserad process som lämnade produkten vit, samtidigt som det tog bort tobakssmaken. Detta skulle med tiden leda till utvecklingen av tobaksfria nikotinpåsar, som idag finns i flera olika smaker.


Alkoholhaltiga drycker

Margarita är en populär cocktail som många njuter av på solsemester. Antingen som den är eller frusen. Enligt en berättelse om dess ursprung, sägs det ha skapats 1938 av en mexikansk restaurangägare som ville bjuda den kända Marjorie King på en drink. Tydligen var Tequila det enda som hon gillade, och därför mixades alkoholen med lime och salt.

I vårt sortiment finns en produkt med smak av Margarita, och detta är On! Spicy Margarita. Detta är ett tobaksfritt snus som har en smak av lime och chili.  

Whiskey  har funnits ändå sen 1100-talet och ordet whisky kommer från det gaeliska ordet uise beatha som betyder livets dryck. Det är en typ av destillerad alkohol, tillverkad av spannmål, vatten och jäst. Tillverkning påminner om den för ölbryggning, till skillnad från att det avslutas med destillation. Mältat korn får jäsa till vört som sedan destilleras och lagras på ekfat under flera år.

I vårt sortiment hittar du endast whiskey som smak bland tobaksnus eller White portion. En av dessa produkter är Swedsnus Premium Whisky Portion Bag.


Ovanliga frukter

Ananas är en söt frukt med ett karaktäristiskt utseende i form av en oval kropp som toppas av uppstickande blad. Frukten kommer från södra Brasilien och Paraguay, varifrån ananasen spreds norr och landade i händerna på en nyfiken Columbus. Det blev mycket populärt, och på 1500-talet började ananas odlas i kolonierna. Denna frukt skulle även inspirera 1700-talets experimenterade med växthus i Nord- och Västeuropa. Det var även kutym att odla dessa frukter på sin gård, eftersom det var en sorts statussymbol. Den förblev länge en lyxprodukt, ända fram tills utvecklingen av ångdrivna fartyg då frukten spreds till medelklassen.

I vårt sortiment finns en produkt med smak av ananas och detta är Velo Spicy Pineapple, med smak av ananas och chilipeppar.

Yuzu är en citrusfrukt som växer främst i Japan och Korea. Smaken av yuzu påminner om en kombination av mandarin och grapefrukt. Frukten har under senare tid blivit väldigt populär i matlagning, speciellt i asiatiska rätter.

Smaken Yuzu finns bland annat i Lyft Yuzu & Cactus lime som erbjuder en smakfusion mellan citrus och frukt. Vidare tillhör produkten All White portion, vilket innebär att den är helt fri från tobak.


Ovanliga blommor

Lavendel, eller Lavandula angustifolia. är en aromatisk växt vars namn härstammar från ordet lavare som betyder tvätta. Det finns 30 olika arter av lavendel, och varje år produceras ca 1000 ton lavendelolja. Lavendeln uppmärksammades först på 1500-talet för sin möjlighet att motverka stelhet i leder och trötthet.

I vårt sortiment finns endast en produkt med smak av lavendel och detta är VELO Wild Lavender Summer Edition 2022

Fläder är en härdig buske som har varit känd sedan förhistorisk tid. Vid stenåldersboplatser i Schweiz och Norditalien har fläderkärnor hittats. Under denna tid vad flädern gudinnan Frejas träd. Under införandet av kristendom. Förbjöds dyrkandet av flädern. Men, den skulle hitta sin plats i kristna historien, som trädet som Judas hängde sig i. 

I vårt sortiment finns en produkt med smak av fläder, och detta är Velo Elderflower Spritz


Blandade smaker

Det är inte helt ovanligt att leverantörer blandar smaker för att ta fram en unik smakkombination. Nedan har vi listat några produkter med blandade smaker från vårt sortiment:


Källor

Svenska Örtasällskapet - Lavendel

SVD – Frukten så lyxig att det var en ynnest att få se

Svenska Örtasällskapet - Fläder

Niqab - Margarita

Niqab – Allt om whisky – sagan om uisge beatha