• Fri frakt från 599kr
 • 4.7 på Trustpilot
Snusets utveckling och historia

Allt om snuset - utveckling & historia

Snus är en tobaksprodukt med en lång historia i Sverige. I det här inlägget kan du lära dig om allt du behöver veta om just snus. Läs om historien, olika sorter, storlekar, smaker och ta del av svar på frågor om snus.Allt om snuset - sammanfattning

 1. Snus är en svensk uppfinning
 2. Du kan välja sort, storlek och fuktighet
 3. Det finns många olika smakkombinationer
 4. Den första sortens snus var luktsnus
 5. En dosa innehåller 20 prillor

Snusets historia – Vem uppfann snuset?

Året var 1492, och under denna tid tog Columbus sina första steg i den nya världen, nära dagens Bahamas. Något som skulle förändra Europa för alltid.

Här bemöts besättningen av gåvor från urinvånarna. En av dessa gåvor, tobaksplantan, var särskild betydelsefull för befolkningen. De visade hur man både kunde rulla ihop de torra bladen i majspapper för att röka, eller pulverisera bladen för att andas in. Sjöfararna var förundrade över det nya påfundet och var snabba med att ta med sig gåvan hem till Europa.

En av dessa hemdestinationer var Frankrike, där Jean Nicot skulle ta en stor roll för tobakens popularitet. Det är faktiskt honom som nikotinet i plantan fått sitt namn. Döpt efter ingen annan än självaste Carl von Linné!

Det var dock inte snuset som många känner igen idag som först blev populärt. Det sägs att drottningen av Frankrike, Catharina de Medici prövade luktsnus mot sin migrän. Hon blev positivt överraskad och därefter blev luktsnuset populärt bland Frankrikes överklass.


Sverige utvecklade snuset

Snuset utvecklas i Sverige

Den första gången som snus nämnts i svenska texter är under 1600-talet. Detta var luktsnuset som var populärt i Frankrike, och det skulle även visa sig populärt bland Sveriges överklass.

Dock tilltalade inte luktsnuset alla, speciellt arbetarklassen som behövde båda händerna under arbetet. Det var faktiskt svenska bönder som tack vare sin tobaksodling gjorde sitt eget snus som kunde läggas under läppen i stället för att andas in. Det blev direkt en hit, och snart låg en prilla under var mans läpp i Sverige. Snus är alltså ett svenskt påfund, och har sedan dess vuxit otroligt mycket i popularitet. Något som gjort snus till en kultprodukt som starkt associeras med Sverige idag.


Vad är snus?

Snus kan i stora penseldrag beskrivas som en tobaksprodukt som i löst eller portionerat format placeras under läppen. Detta brukar även kallas för prilla. Vidare innehåller snuset nikotin, vilket är ett stimulerande ämne. Nikotinet frigörs i saliven och tas upp i kroppen genom blodet och bidrar till positiva effekter som ökad känsla av välbefinnande och ökat fokus.

Nedan kan du läsa mer om vad exakt de olika sorterna är:


Olika sorters snus

Det finns flera olika sorters snus och för att göra det enkelt för dig att förstå vad alla dessa är, har vi listat samtliga nedan.

 • Luktsnus, eller snuff, är malen och pulveriserad tobak som man andas in genom nästan.
   
 • Original Portion är det som vi mest känner till idag och kan beskrivas som det ”klassiska” snuset. Det kommer alltså i en påse som innehåller mald tobak. Denna påse, eller prilla, efterfuktas vilket skapar den klassiska bruna färgen.
   
 • White portion är ungefär samma sak som Original Portion. Den stora skillnaden är att produkten inte efterfuktas, vilket för att produkten förblir vit.
   
 • Lössnus är mald tobak som man själv rullar ihop till en prilla för att lägga under läppen.
   
 • Vitt snus, eller tobaksfria nikotinpåsar, är ett snus helt fritt från tobak. Eftersom tobak både innehåller nikotin och smak, tillsätts det i vitt snus för att skapa en likvärdig upplevelse.

Snusets olika sorter

Snus med smak

Idag finns det otroligt många olika smakkombinationer av snus och detta gäller samtliga sorter. Vidare finns det mer traditionella smaker, såväl som mer ovanliga.

Traditionella smaker består ofta av citrus, enbär, tobak, te, hö och läder

Ovanliga smaker kan både bestå av en kombination av olika smaker, eller enskilda ovanliga smaker såsom yuzu, kvitten, fläder, energidryck, eller godis.

Vill du läsa mer om annorlunda snussmaker? Läs Snusbolagets artikel om ovanliga smaker på snus!


Snus med smak

Olika storlekar på snuset

Det finns i dagsläget 3 olika storlekar på snus och dessa väljs ofta utifrån hur diskret man vill att produkten ska vara. Nedan kan du läsa om vilka storlekar som finns:

 • Normal storlek är den som bäst förknippas med traditionellt snus och är minst diskret.
   
 • Slim är mindre än normal, men större än mini. Denna variant är delvis diskret. Det finns även superslim version.
   
 • Mini är det minsta snuset och är helt diskret.

Storlekar på snuset

Torrt eller fuktigt snus?

När man pratar om blött snus råder det viss förvirring. Det är nämligen de som tror att torrt snus även är en korrekt beskrivning av till exempel white portion. Dock har denna endast en torr yta eftersom man låtit bli att efterfukta produkten. Därmed kan alla snussorter förutom snuff beskrivas som vått snus.

 • Torrt snus har inte fuktats alls och används endast till snuff.
   
 • Vått snus gäller samtliga produkter förutom snuff. Detta eftersom samtligt innehåll är fuktat.