• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Snus Island

Snus till Island - Vad gäller egentligen?

Du kanske varit intresserad av att besöka Islands otroliga natur, fylld med gejsrar, isberg och termalkällor. Då behöver du som snusare göra dig förberedd på att göra lite omställningar, för här är snus faktiskt helt förbjudet. Men hur kommer det sig egentligen, och hur kan du förbereda dig inför resan? Vi på Nettotobak undersöker!Sammanfattning

  • Import och försäljning av snus är förbjudet på Island
  • Att bryta mot reglerna innebär böter
  • Nässnuset Neftóbak är tillåtet och säljs på Island
  • Tobaksfria nikotinpåsar är tillåtet att ta med

Snus på Island – Vad gäller?

Tillsammans med Sveriges EU-inträde 1995, beviljades ett permanent undantag för snusförsäljning i Sverige. Detta, tillsammans med det faktum att svenskt snus var populärt bland befolkningen, väckte oro hos Islands politiker.

De bekymrade sig över eventuella hälsoeffekter och argumenterade för att det isländska och statligt producerade nässnuset Neftóbak skulle vara bättre för hälsan. Detta trots att det innehåller mer nikotin än det svenska snuset och går att göra till en prilla om det fuktas. Trots detta, hade politikerna fast bestämt sig och 1997 förbjöds all form av snus i landet.


Får man ta med snus till Island?

Nej, förbudet gäller försäljning, kommersiell import, och import för eget bruk. Detta gäller all form av snus som innehåller tobak och tas via munnen. Trotsar du dessa regler, kan du förvänta dig böter och beslagtaget snus. Det är däremot tillåtet att ta med cigaretter, och 250 gram av andra tobaksprodukter som exempelvis rulltobak.

Online vittnar många om att de framgångsrikt har tagit med sig snus till Island trots förbudet. Oavsett om det fungerar för vissa, är det dumt att chansa. Det är viktigt att du innan din resa gör dig medveten om de regler som gäller. Vi rekommenderar att du kontaktar ambassad, tull och det flygbolag vid eventuella frågor.


Vad snusar islänningar?

Som nämnt ovan är det isländska nässnuset Neftóbak tillåtet på Island. Neftóbak tillverkas av det statliga isländska tobaks- och alkoholmonopolet ÁTVR. Det är ett torrt snus som tas via näsan, men som också går att göra till en prilla för den som vill.

Dock har det inte alltid varit så omtyckt. När snus fortfarande var tillåtet valde islänningar hellre det svenska snuset före nässnus. Detta eftersom Neftóbak associerades med den äldre generationen, och ansågs därmed inte lika coolt som att stoppa in en prilla under läppen. Dock skulle nässnuset öka i försäljning på grund av förbudet, och under endast 2016 såldes hela 40 ton Neftóbak.


Tobaksfritt snus till Island

Får man ta med vitt snus till Island? Du kanske redan börjat fundera över om du får ta med dig din Zyn, eller Velo på resan. Faktum är att detta är fullt möjligt, eftersom det inte råder några förbud mot vitt snus, eller tobaksfria nikotinpåsar. Du bör däremot vara redo på att förklara i tullen vad det är och vad det innehåller.


Vad gäller i andra länder?

Vill du lära dig mer om vilka snusregler som gäller i andra länder? Lås vårt inlägg Snus på semestern!