• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Nikotin vs koffein

Nikotin vs Koffein

Koffein och nikotin kanske låter som en bra kombo, men visste du att nikotin slår ut effekten av koffein? Vi undersöker varför!


Introduktion

Nikotin och Koffein är två stimulerande ämnen som konsumerats sen flera hundra år tillbaka, bland annat genom kaffe och snus. I det här inlägget undersöker vi vad koffein och nikotin faktiskt är, vilken effekt de har på kroppen, och hur de fungerar ihop.


Nikotin

Nikotin är en alkaloid som finns naturligt i potatisväxter och produceras i syfte att skydda sig mot skadeinsekter. I tobaksväxten finns högst halt nikotin, men du kan även hitta små mängder i andra växter från samma familj, till exempel tomat. Nikotin går att hitta i flera olika nikotinprodukter som exempelvis; snus, cigarrer, nikotinläkemedel, eller nikotinpåsar.


Hur påverkar nikotin kroppen?

När du till exempel tar en prilla, frigörs noradrenalin i hjärnan. Det kan bäst förknippas med belöningssignaler. Det kan göra att du upplever flera positiva effekter som:

  • Belöningskänsla
  • Minskad trötthet
  • Smärtlindring
  • Minskad aptit

Hur tar kroppen upp nikotin?

Det finns flera sätt för kroppen att ta upp nikotin, däribland munnen, lungorna eller näsan är vanliga metoder. När man exempelvis tar en prilla så tas nikotinet upp i slemhinnan. Det förs sedan via blodet till hjärnan.


Hur mycket nikotin innehåller snus?

Det varierar. Den starkaste snusen ligger någonstans på 2% nikotinhalt, medan en svagare sort ligger på ungefär 0,8 %. 


Kroppens påverkan av nikotin och koffein

Koffein

Koffein är ett av världens mest konsumerade stimulerande ämnen. Koffein finns såklart naturligt i kaffe, men det finns även naturligt i te och choklad. Vidare produceras koffein av växter som ett giftigt skydd mot skadedjur. 


Hur påverkas kroppen av koffein?

Kaffe verkar framför allt uppiggande. Det är dock viktigt att hålla sig till det rekommenderade intaget för att slippa negativa effekter.

Om du håller dig till rekommenderat intag kan du uppleva minskad trötthet och förbättrat fokus.

Om du blev sugen på en kopp till, kan du förvänta dig mindre önskvärda besvär som hjärtklappning, magproblem och yrsel.


Hur mycket kaffe får jag dricka per dag?

Du kan dricka ungefär 3 koppar kaffe per dag. Det motsvarar ungefär 300 mg kaffe. Detta förutsätter dock att du dricker samma typ av kaffe hela dagen.


Har olika produkter olika koffeinhalt?

Ja, olika produkter kan ha olika koffeinhalt. Exempelvis kan en energidryck innehålla upp mot 500 mg koffein till skillnad från en kopp kaffe som innehåller ungefär 100 mg. Nedan har vi listat koffeinhalt för några vanliga koffeinprodukter:

  • En kopp grönt te (250 ml) – 250 mg koffein
  • En kopp kaffe (250 ml) – 100 mg koffein
  • En burk Nocco (250 ml) – 180 mg koffein

Koffein i drycker

Men hur fungerar nikotin och koffein tillsammans?

Även om du kanske tycker det är ritual med en prilla och en kaffe på morgonen, så slår faktiskt nikotinet ut effekten av koffein. Detta är på grund av att nikotin påverkar kroppens förmåga att ta upp koffein. Du kanske har märkt av att du tål mer kaffe än du brukar, och det är högst troligt på grund av att du även snusar.


Snus med koffein

För dig som är redo att sluta snusa men vill ha effekten av koffein, finns det tobaks- och nikotinfritt snus med koffein. Ett av dessa märken är LEWA som har flera olika smaksorter att välja mellan.

För dig som endast är ute efter känslan av en prilla under tiden du slutar snusa, och är redo att skippa koffeinet också – finns det snus som är helt fritt från både koffein och nikotin. Det är alltså varken beroendeframkallande eller stimulerande. Onico och Qvitt är två varumärken vars snus är helt fritt från nikotin, tobak och koffein.

Går du i tankarna att sluta snusa? Läs vår artikel om hur du slutar snusa, steg för steg.


Snus med kaffesmak

Visste du att det finns snus med kaffesmak? Nedan har vi listat några olika populära alternativ: