
Professor Nyström svarar och förklarar – del 2. Kondition, precision, muskeluppbyggnad och nikotin
Kan snus öka dina chanser till muskeluppbyggnad? Hur påverkas konditionen av vitt snus? Och ska man egentligen ta prillan före eller efter träningen för bästa resultat? Nettotobak har träffat den ständigt aktuelle Professor Fredrik Nyström från Linköpings universitet som analyserar tidigare forskning och bringar klarhet.
Professor Nyström, hur ser vetenskapen egentligen ut när det gäller snus och konditionsträning?
Jag har hittat en bra så kallad lottad studie där man kunde visa bättre uthållighet efter nikotinintag jämfört med placebo. I den studien testades 7mg/dygn i plåster, jämfört med placebo och den gjordes på deltagare som inte vanligtvis använde snus eller andra former av icke-rökt nikotin. Uthålligheten ökade hela 17% hos de som fick denna ganska låga dos nikotin som kanske var precis lagom för personer som inte var snusare i vanliga fall.
Intressant, men kan man verkligen lita på studier om nikotin som gjorts på icke snusande idrottare?
Man får ju ställa det emot att undersöka personer som redan valt att snusa till exempel, då får man ju personer som antagligen redan märkt att de mår bättre av det. Men framför allt så kommer man ju inte riktigt kunna skilja effekter av att ge snus under kontrollerade förhållanden eller placebo från att man helt enkelt i den gruppen redan är beroende av nikotin. Då kommer ju de som får nikotinet snarast att slippa sin abstinens från nikotinet när de får det. Och då är det svårare att se om nikotinet i sig har några specifikt goda effekter på prestation. Så i det avseendet är det bättre att undersöka när man ger personer nikotin som inte använder det till vardags. Men det finns endast några få sådana studier som publicerats som jag kan hitta.
Ur forskningssynpunkt, vilka typer av sportutövare tror du kan ha störst nytta av nikotin?
Utifrån att nikotin visat sig ha alla möjliga goda effekter på hur hjärnan arbetar, så tror jag att det passar med att man ser just att lagspelare i snabba sporter tenderar att använda snus i hög utsträckning. Uppenbarligen har nikotin från till exempel snus en effekt att man blir skärptare och det finns en undersökning som visat att nikotin jämfört med placebo kunde göra att bågskyttar träffade och fick högre poäng med nikotinet givet i ganska låg dos. Och de var inte nikotinanvändare till vardags i den undersökningen. Det rörde sig om närmast professionella bågskyttar och jag tycker det är en i många avseenden liknande situation man befinner sig i när man ska försöka pricka ett mål i till exempel fotboll, ishockey eller basket. Precisionsarbete under tidspress, så att säga. Då är det uppenbart att nikotin i rätt dos kan vara till hjälp för många, anser jag.
Hur påverkar vitt snus en persons muskeluppbyggnad och styrketräning? Ökar eller minskar nikotin den atletiska prestationen?
Det finns flera vetenskapliga studier som visat att nikotin – som då förstås inte kommer från att man röker tobak – kan öka prestationsförmågan. Till exempel så har man visat att man kan pricka tavlan med större precision, och få högre poäng om man tävlar i bågskytte. Och den studien jämförde rent nikotin med ”sockerpiller”. I många snabba lagidrotter, som exempelvis ishockey och fotboll, beskriver spelarna att de blir mer fokuserade och får kortare reaktionstid när de använder snus eller motsvarande icke-rökta tobaksprodukter. Det passar väl med att man i strikta tester kunnat visa att man med nikotin presterar bättre i dataspelande än med placebo. Man kan öka precisionen vid tävlande där snabba och korrekta beslut är viktiga under stress och tidspress med nikotin. Så det är absolut en fördel i många idrotter.
Men vilken är effekten på själva muskelmassan?
Jag kan inte hitta några undersökningar som specifikt undersökt effekterna av nikotin på muskelmassa. Men däremot finns det en studie som jag hittat som visar att styrkan i lårmuskulaturen ökade när man hade nikotin i kroppen jämfört med placebo.
Men kan vitt snus påverka konditionsträningen?
Jag har inte själv forskat kring detta, men utifrån de studier jag funnit så påverkas inte cardio-träning negativt av snus med nikotin. I en undersökning av de som har påverkad hjärtfunktion som följd av sjukdom i hjärtats kranskärl, så ökade nikotinplåster genomblödningen i hjärtats kranskärl. Men det var hos före detta storrökare. I en annan undersökning fann man att nikotin ökade syresättningen i hjärna och muskler vid ett arbetsprov då man hade fått snus med nikotin jämfört med ”placebo-snus”. Så ja, det kan till och med påverka cardioträning positivt enligt en del studier!
Hur ser det ut idag med användare av nikotin och snus bland idrottare?
Man har sett att till exempel fotbollsspelare och ishockeyspelare allt oftare använder tobak som inte röks, till exempel i form av snus, runt om i världen. Det passar med att många har upplevt goda effekter på prestationen. Men jag har inte hittat några bra lottade studier som visar på specifik förbättrande effekt vid fotboll eller ishockey i någon välgjord publicerad undersökning. Det finns en specifik studie som testade effekten av snus jämfört med placebo-snus hos fotbollsspelare som inte annars snusade eller använde nikotin. Och i den undersökningen blev inte prestationerna bättre, alls, av att snusa. Jag tror i och för sig att det fanns förklaringar till det. För det första så använde dessa fotbollsspelare inte snus i vanliga fall, så de kanske just var sådana som inte fick någon bra effekt av snus för att det inte passade just dem? Det är ju individuellt. För det andra så mådde en klar majoritet inte bra av snuset. De rapporterade illamående, yrsel och flera mådde så dåligt att de inte kunde utföra testerna i studien. Så man gav väl helt enkelt för hög dos till spelarna! Klart att de inte gjorde fler mål då! Och olika doser passar olika människor på olika sätt, helt enkelt. Och en del får inte alls goda effekter av snus, åtminstone inte om det är höga doser nikotin redan vid det första testet.
Kan nikotin påverka prestation inom idrott på ett negativt sätt?
Man kan ju också konstatera att när jag gått igenom de publicerade artiklar jag kunnat finna på temat snus och vitt snus – eller mera allmänt om icke-rökt nikotin och idrott – så finns det väldigt få som visar att det skulle finnas nackdelar med att vara snusare. Jag har inte hittat studier där man sett en minskad prestation, om man räknar bort undersökningar där man gett så höga doser att man mått dåligt på olika sätt. Jag har sett diskussioner om att det skall vara kärlsammandragande och visst kan jag hålla med om att nikotin har den effekten vid vissa doser, och det kanske inte skulle vara bra, eftersom genomblödningen då skulle kunna försämras. Men jag har hittat minst två studier som i stället funnit bättre genomblödning eller syresättning med nikotin jämfört med placebo.
Hur påverkas blodtrycket av snus och vitt snus?
Nikotinet i snus höja blodtrycket och många menar att det är en effekt som skulle kunna öka prestationen. Koffein har samma effekt, akut höjer det blodtrycket ungefär lika mycket som nikotin. I en välgjord studie såg man att under ett välkontrollerat arbetsprov på cykel så ökade blodtrycket akut, i början, av nikotin men senare under cyklingen så var trycket lägre när man fick nikotin jämfört med placebo. Och man fick inte alls sämre prestation av nikotinet i den undersökningen av nikotin. När man undersökte syresättningen under arbetsprov så ökade den i hjärna och muskler av snus jämfört med placebo-snus. Den studien gjordes på deltagare som inte använde nikotin till vardags.
Är det bättre att använda vitt snus än tobakssnus om man tränar?
Jag kan inte säga att det är någon skillnad mellan tobak, snus eller vitt snus eftersom tobak i Sverige inte är jäst / fermenterad till skillnad från exempelvis tuggtobak. Jag kan alltså inte se att det bildas några relevanta riskabla produkter när man tar fram tobakssnus jämfört med att man renar det ännu mer och gör vitt snus av det.
Slutligen, professor Nyström: Är det bättre att ta prillan före eller efter träningen?
Effekten av nikotin är ju i första hand att stimulera prestationen, hjärnans kapacitet, så ska det göra någon nytta ska det förstås vara intaget i samband med träning eller sport.