• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Hopp och härlighet i design Humle-igt inspirerad av IPA

Hopp och härlighet i design Humle-igt inspirerad av IPA

Humle och snus? Humle i snus – ja vits! 

I Hop(e) and Glory ger AG Snus sig in på ölets domäner för smaksättning. Vid prelanseringen på Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka två långhelger i september/oktober fick nyheten ett sådant mottagande att tillverkaren bedömer att snuset i Original och White kommer att tilltala en bred krets av snusare.

Hop(e) and Glory är liksom AG Snus A/S tre Crafted Snus-produkter ett hantverkssnus, utvecklat i samarbete med Conny Andersson, Craft Snus. Whisky-snusen betraktas dock som till kundkrets mer nischade än det nya varumärket, enligt AG Snus försäljningschef Henrik Kramer:

– Det är spännande, nytt snusmässigt. Framför allt till konceptet och designmässigt är Hop(e) and Glory helt annorlunda. Designen har den svenske grafikern Peter Mäkelä, Paizano Design Studio, Norrköping, gjort inspirerad av mikrobryggeriernas IPA öl som är lite hippa. Etiketterna är annorlunda än de traditionella ting vi gör på snus, där vi är lite mer konservativa.

Först med snushumle

Att smaksätta snus med humle är AG Snus och Conny Andersson först med. Sommaren 2015 tog de fram ett IPA lössnus för Mellgrens. IPA Edition Single Cut följdes upp av en White Portion. Henrik beskriver det som ett mer traditionellt snus där tonerna från citrus och grapefrukt lyftes fram. 

– I Hop(e) and Glory har vi använt humleolja som ger en lite besk smak. Någon kanske säger att den är för besk. Andra som är inom IPA tycker, med de tester vi gjort speciellt inom bryggerivärlden, att den faller bra i smak. För man förväntar sig den bittra noten från humlen när man dricker IPA-öl.

Humleoljan är utvecklad ur traditionell humle från USA. Den avses förmedla känslan av Indian Pale Ale från den amerikanska västkusten genom sina smaker som örter, tall och citron.

– Under de tester vi haft på mässan har vårt nya snus fått utmärkt respons. Framför allt verkar det som om den appellerar lite bredare än vad vi kanske trott.

Original ger snabbare leverans av nikotin och smak än White, säger Henrik. Vilken man föredrar är en personlighetsfråga. Efter 10-15 minuter är leveransen ungefär densamma. Båda portionerna är lika diskreta.

Också som IPA…

I grannståndet på Festivalen stod Wenngarns Dryckerier, Sigtuna. De hade för evenemanget bryggt ett särskilt IPA-öl, med namnet Hop(e) and Glory! Nej, det var ingen slump, utan ett samarbete.

– De har gjort ett extrakt på en av de tobaker som vi använder i snuset, en Perique-tobak. Det är en väldigt speciell tobak som endast produceras i Louisiana i USA. Jag tror inte någon kan smaka noterna från Perique-tobaken som en del av ölen. Den används mer som en del i konceptet, anser Henrik Kramer, AG Snus.

Hop(e) and Glory – snuset med det vitsiga namnet – lanseras nu över hela landet. Hop är ju humle på engelska och hope är ju hopp. Glory, ja, ära och härlighet kan väl tolkas som vad producenterna respektive snusarna kan få.

 

Foto Torbjörn Linén

Hopp och härlighet i design Humle-igt inspirerad av IPA
Hopp och härlighet i design Humle-igt inspirerad av IPA