• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Företagare irriterad när säljare gömde undan konkurrents snus

Företagare irriterad när säljare gömde undan konkurrents snus

Stora företag ska låta konkurrensen verka

– Det irriterar mig något makalöst att man hoppar på småföretag som kan utveckla småbygder i Norrland och i Norrlands inland. 

När Kaj Hoof såg en säljare från Swedish Match plocka fram det egna företagets produkter och gömma undan Nicofrees blev han minst sagt förbannad.

Kaj är entreprenör och småföretagare och hade då företag i Jämtland Härjedalen. Han som så många andra följde utvecklingen av en alternativ snustillverkning.

– Jag tyckte att det var jäkligt kul och spännande att det kunde utvecklas ett företag i en liten by i Norrland, i Jämtland. Det utvecklades jättepositivt, efter vad jag kunde läsa mig till – och förstod att hon var duktig, tjejen där, som drev företaget.

Av vad som också började skrivas i tidningarna var att en stordrake attackerade henne.

– Hon tog lite för mycket plats på marknaden, om jag förstår det rätt, med sitt nytänkande.  

På väg till sitt företags huvudkontor i Brunflo stannade Kaj till på en Statoilmack i Ytterhogdal. Där plockar en resandesäljare från Swedish Match i hyllorna. 

– När jag ser att han medvetet plockar fram Swedish Match-produkterna och gömmer undan hennes då rann sinnet på mig. Jag blev så förbannad och jag ifrågasatte hur säljaren överhuvud taget kunde göra på det viset. Om han inte hade några som helst betänkligheter – och istället låta marknaden verka, enligt normala marknadskrafter. 

Inte oväntat blev säljaren uppretad, minns Kaj, och daterar sin argumentation till 2006.

– Jag gafflade på med honom där, sa vad jag tyckte och stampade med foten. 

Kaj Hoof – boråsaren som sedan många år bor i Alfta – ler. Åt minnet. Inte åt själva händelsen. Vad han har uppfattat är produktionen av nikotinfri snus nu nedlagd.

Tobak&Mer bekräftar. Det sker vid ett tillfälle då skribenten av en slump bildligen springer på snusaren och tidigare svenske mästaren i orientering och ett samtal utväxlas om vad var och en av oss ägnar oss åt.

– Har hon lagt ned? Jävligt synd! Affärslivet är tufft. Allrahelst när man hoppar in på en affärsgren med ett stort företag som tror att de har ensamrätt på marknaden.

 

 

Foto Åke Hultqvist

– När resandesäljaren från Swedish Match i butiken plockar fram Swedish Match-grejerna och gömmer undan Nicofree AB:s Choice-produkter blev jag förbannad och ifrågasatte vad säljaren gjorde, förklarar Kaj Hoof.