
Snusinsider - Intervju med författaren Lars-Erik Litsfeldt
Från ett kök på Gotland till snushyllor i hela landet, hur bygger man egentligen ett snusimperium från en ö mitt i Östersjön? Vi har pratat med Lars-Erik Litsfeldt, författare till boken “En affärsresa i snus - Från köket till finrummet” och Henrik Jakobsson, en av grundarna av Gotlandssnus. Boken handlar om engegemang, nya smaker och varför envishet ibland är viktigare än allt annat.
Nyckelpunkter
- Lars-Erik Litsfeldt skildrar en snushistoria som växte fram av en slump
- Varumärket särskilde sig tidigt genom att erbjuda fler smaker
- Envishet, kvalitetstänk och positiv syn på utmaningar drev företaget
- Allt är möjligt om man har stark vilja
Från kost till snus: Lars-Eriks nya kapitel
Lars-Erik Litsfeldt var redan en etablerad författare när snuset kom in i bilden, sedan 2005 har han gett ut ett flertal böcker om kost, hälsa och diabetes, varav flera har översatts till andra språk. På senare år har han också skrivit en prisbelönt kokbok om bönor. Historien om ett snusvarumärke som startade i köket på Gotland för att sedan bli ett väletablerat bolag var allt annat än planerat.
"Det var en slump. Jag höll ögonen öppna för ett skrivuppdrag och blev tipsad om framgångssagan på Gotland. Märkligt nog hade de pratat om att skriva en bok själva, men inte haft tid. Jag var på rätt plats i rätt tid."

Projektet tog fart 2019, och Lars-Erik valde en personlig stil för boken:
"Jag skrev boken med mig som berättarröst. Det gav frihet att även dela mina egna tankar om resan. Vi satt många gånger och pratade medan jag spelade in."
En dröm om att lyckas på Gotland
Från de första hemtillverkade prillorna, finansierade genom försäljningen av en motorbåt, till ett fullfjädrat företag. Längs vägen mötte grundarna Henrik Jakobsson och Niclas Johansson hinder som hade fått många andra att ge upp: EU-regleringar, kulturella missförstånd på exportmarknader och utmaningen att bryta igenom i en bransch dominerad av jättar. Men tack vare en kombination av envishet, kreativitet och en kompromisslös kärlek till hantverket lyckades de bygga ett varumärke som förändrade snuslandskapet i Sverige, och visade att storverk kan skapas även på Gotland.
Två motsatser, en framgång
Henrik och Niclas som startade bolaget hade olika personligheter, något som visade sig bli deras styrka.
"Henrik var idéskaparen som ibland tappade omdömet, medan Niclas var den som höll ordning på siffror och struktur"
Utan balansen mellan kreativitet och ordning hade de kanske aldrig nått samma höjder.
För att verkligen förstå Lars-Eriks bokprojekt behöver vi också förstå grundarna, och en av männen vars resa han ville skildra var: Henrik Jakobsson.
Passion, hantverk och vision
När Gotlandssnus grundades 2002 ville Henrik och Niclas förändra en ganska traditionell bransch.
Henrik berättar att de tidigt såg en efterfrågan på variation:
"Utbudet av spännande smaker var minimalt. Utöver de klassiska sorterna fanns i princip bara lakrits," minns Henrik."Vi ville erbjuda mer variation och ett bredare utbud av smaker för att möta olika konsumentpreferenser."

Att lyckas och att våga stanna upp
Fanns det ett ögonblick när ni kände: "nu har vi verkligen lyckats"?
"Nej, inget specifikt tillfälle. Som företagare vill man hela tiden vidare. Men något jag lärt mig är att ibland stanna upp och vara stolt över vad vi åstadkommit."

En vilja att lyckas och glädjen i hantverket
Genom att ha följt en företagsresa från start till succé har Lars-Erik bevittnat att stark vilja är en stor drivkraft.
“Framförallt tanken på att ingenting är omöjligt om bara viljan finns. Att försöka etablera sig bland stora konkurrenter är svårt. Enda chansen att lyckas är att satsa på kvalitet för att kunna tävla”.
Lars-Erik lyfter särskilt ett kapitel i boken – "Ha roligt" – som sammanfattar resan. Även om det inte alltid var lätt, såg Henrik inte problemen som stoppskyltar, utan som möjligheter till nytänkande. När internationella kunder bokstavligen tuggade på prillor av nyfikenhet, men okunskap, insåg grundarna vikten av att utbilda och bygga relationer. Flexibilitet, envishet och förmågan att vända motgångar till fördelar blev en inställning som präglar hela berättelsen.
Skulle du säga att snus är en passion, ett hantverk eller en produkt, eller allt samtidigt?
“Snus är en traditionstyngd produkt. Alla vet vad det är. För Henrik som startade alltihop har det varit en passion att skapa något nytt. Han lärde sig hantverket genom att prova och misslyckas tills han fick fram en produkt som de själva ansåg hålla hög kvalitet. Det går om man inte ger sig.”
Sammanfattning
Från Gotlands mylla till Sveriges snushylla, genom Lars-Eriks ögon får den som läser hans bok “En affärsresa i snus - Från köket till finrummet” följa en resa där envishet, nytänkande och engagemang visar att förändring är möjlig även i traditionstyngda branscher. Och ibland börjar allt med en vän som tipsar om rätt historia, på rätt plats, vid rätt tid.