• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
10 Tips för att lyckas Sluta Röka!

10 Tips för att lyckas Sluta Röka!

I veckans blogg listar vi 10st tips för dig som vill sluta röka!


1: Trappa ner.

Många menar på att det enda sättet att sluta är att sluta tvärt. En smartare taktik som verkar fungera för fler är att trappa ner långsamt.

2: Anteckna och bokför dina rökpauser.

Det är faktiskt svårare än vad man tror att uppskatta hur mycket man röker. Ofta kan man ljuga för sig själv och tro att man röker "inte så mycket" när det faktiskt är en heldel man röker. Så prova att skriva ner på ett anteckningsblock när du tar en rökpaus. Skriv ner datum och tid och bokför hur många cigg du tar om dagen och vilken tid du blir extra röksugen. Kanske du finner ett mönster?

3: Bestäm dig för ett datum när du skall ha slutat.

Att man sätter upp mål för sig själv är viktigt. Det behöver inte vara stora mål utan det kan vara mindre milstolpar som att man gått ner till 5 cigg på en dag eller mindre. Men vad man skall tänka på är att inte vara så hård mot sig själv. Många som misslyckas med att sluta röka eller missar sitt mål ger ofta upp helt och hållet och menar på att det är omöjligt att sluta. Istället för att tänka så så bör man fokusera på vad man åstadkommit och att man kanske minskade med 1-2 cigg mindre per dag. Det är också ett framsteg!

4: Ta hjälp av dina vänner.

Berätta för så många som möjligt att du tänker sluta eller trappa ner. Din familj och vänner kan motivera och stötta dig i din kamp.

5: Hitta just din motivering.

En bidragande faktor till att lyckas sluta röka är en kraftig motivering. Fundera noga på VARFÖR du vill sluta. Är det av hälsoskäl? Ekonomiska skäl eller känner du dig helt enkelt inte fräsch när du röker. Det viktiga är att hitta vad som motiverar dig. Kanske du kan räkna på hur mycket pengar du sparar varje månad eller om du vill börja motionera igen. 

6: Belöna dig själv.

Ett bra sätt att lura kroppen är att ge dig själv belöningar när du uppfyllt olika mål på resan mot att bli rökfri. Detta fungerar både psykiskt och fysiskt och kan i många fall jämföras med belöningssystemet som nikotinet tillför. Om du belönar dig med socker när du gör något bra så kan den psykologiska känslan förstärkas genom att ha en fysisk anknytning.

7: Be din läkare om hjälp.

Om du verkligen provat allt så kan det vara dags att kontakta en läkare som kan hjälpa dig. Du kan hitta mer information på 1177.se, på närmaste vårdcentral eller via sluta röka linjen på 020 84 00 00.

8: Se över ditt umgänge.

Att umgås med andra rökare medan man själv håller på att sluta kan vara svårt, om inte omöjligt. Att sluta röka handlar om att bryta mönster om du umgås med människor som röker i din närhet eller agerar negativt mot dina försök att sluta kan det vara dags att sluta umgås under din tid där du försöker sluta.

9: Träning.

Träning eller annan fysisk aktivitet kan föra tankarna på annat. Om du känner dig sugen så ta en intensiv promenad eller joggingtur.

10: Har du försökt allt annat?

Innan du ger upp så se till att du provat åtminstone denna listan minst en gång. Om du provat allt och det fortfarande inte fungerar kan drastiska åtgärder vara på sin plats. Många som slutat röka svär på allt från laserterapi till hypnos behandling. Det kanske inte finns några vetenskapliga bevis för att det fungerar, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att placebo är en mycket stark kraft och kan påverka inte bara din mentala viljekraft men även ha fysiska konsekvenser.