• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Nya Rökförbudet – Allt du behöver veta!

Nya Rökförbudet – Allt du behöver veta!

Från och med 1 Juli 2019 träder en ny tobakslag i kraft. I veckans inlägg på Wikisnus går vi igenom vad det nya rökförbudet innebär och hur det påverkar dig som rökare.


Förbud mot rökning på vissa allmänna platser.

Det första slaget mot rökarna är det nya förbudet mot rökning på vissa allmänna platser. Detta betyder att det kommer vara förbjudet att röka på lekplatser, uteserveringar, tågperronger, busshållplatser samt idrottsplatser.

Förbudet gäller även utanför entréer till tex Matbutiker, något som både butiksägare och konsumenter reagerat starkt mot. Dels för att det är svårt att kontrollera vilka uteserveringar eller butiker som bryter mot reglerna och dels är det svårt att butikerna att upprätthålla förbudet då butiksföreståndaren förväntas ”polisa” vad som försiggår utanför lokalen.

Gäller det nya förbudet endast cigaretter?

Det är inte bara cigaretter som påverkas utan e-cigaretter och vattenpipor påverkas negativt av den nya lagen. Dels kommer e-cigarett rökning förbjudas på vissa allmänna platser och vattenpipor kommer förbjudas på uteserveringar och på kaféer. Något som är förödande för de vattenpipskaféer som har öppnats på senaste tiden. E-cigaretter innefattas även av denna nya lag, fasten dagens forskarrön visar att dom varken bidrar till passiv rökning eller vars hälsoskada inte går att jämföras med vanliga cigaretter.

Snus påverkas också!

Snus var först planerat att bli begränsat som cigaretter, då det skulle krävas tillstånd för butiker att sälja snus samt att snus skulle inte gå att köpa via självplock, dvs att man hämtar själv i kylen.

Denna delen av lagen är numera struken och det enda som kommer förändras när det kommer till snus är att dosor kommer innehålla minst 20 prillor.

En tandlös lag?

Det stora problemet är hur lagen i praktiken skall upprätthållas. Vem är det som skall upprätta hålla lagen? För restauranger och kaféer med uteserveringar är det upp till kommunen och landsting att se till att lagen upprätthålls, men skall alla kaféer granskas av inspektörer varje dag? Med tanke på antalet uteställen kan det bli mycket svårt.

Tidningen metro skrev i veckan om problematiken där Suzanne Bengtsson från Länsstyrelsen intervjuades, det här hade hon att säga.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson

Gör er röst hörd!

Vad tycker ni läsare om den nya lagen? Hur tror ni den kommer påverka våra städer och gator?
Och tror ni att gå att upprätthålla, kommentera gärna nedan med dina åsikter.