• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Nikotinplåster i frammarsch mot Covid-19!

Nikotinplåster i frammarsch mot Covid-19!

Tobaksindustrin är åter igen placerad i frontlinjen av intressanta upptäckter kring potentiellt bot mot Covid-19.


Tobaksindustrin är åter igen placerad i frontlinjen av intressanta upptäckter kring potentiellt bot mot Covid-19.

En ny, kontroversiell studie vid sjukhuset Pitié-Salpêtrière i Paris tyder på att rökare kan vara mindre benägna att fånga Covid-19 på grund av ett ämne i tobak. Franska forskare planerar därför att testa nikotinplåster på patienter och hälsoarbetare efter det att landets hälsomyndigheter godkänt förfrågan.

Enligt tidiga uppgifter är det väldigt få patienter som röker, som har Covid-19. Forskarna undersöker av denna anledning om nikotinet i cigaretter spelar någon som helst roll i frågan varför rökare ej får sjukdomen till samma utsträckning. Kliniska prövningar av nikotinplåster väntar därmed på godkännande, och om de anses vara framgångsrika kan de hjälpa till att skydda patienter och sjukvårdspersonal.

480 patienter som hade testat positivt för viruset har frågats, varav 350 av dessa patienter var inlagda på sjukhus och resten, med mindre allvarliga symptom, blev hemskickade för självkarantän. Uppgifterna visar på att 4,4% av de som var inlagda på sjukhuset var regelbundna rökare med en medelålder på 65 år. Av de som skickades hem så var 5,3% rökare med en medianålder på 44 år. Forskarna såg att antalet rökare bland patienterna var mycket lägre än i den allmänna franska befolkningen. ”Vår tvärsnittsstudie tyder starkt på att de som röker varje dag är mycket mindre benägna att utveckla en symptomatisk eller svår infektion med Sars-CoV-2 jämfört med den allmänna befolkningen" säger de. "Effekten är betydande. Det delar risken med fem för ambulerande patienter och med fyra för de som är inlagda på sjukhus. Vi ser sällan detta i medicinsk forskning."

Nikotinplåster i frammarsch mot Covid-19!

En väldigt betydelsefull del av försöket kan vara ett test på en provgrupp av 1500 hälsoexperter och sjukvårdspersonal. De kommer att utvärderas för att se om de fångar viruset och om de som bär nikotinplåster är mer resistenta än de kollegor som bär en placebo-lapp.

Även om det ännu inte är fullt säkert så tror forskarna att nikotin kan hindra viruset från att infektera celler, eller i alla fall förhindra immunsystemet från att överreagerar till viruset.

Med detta sagt så vill de påpeka att inte inte uppmuntrar folk till att börja eller fortsätta röka. Även om nikotin skyddar människor från viruset så utvecklar rökare ofta allvarligare symtom på grund av den toxiska effekten av tobaksrök. Vi hoppas därför att nikotinplåstret godkänns för vidare åtgärder mot botemedel på Covid-19.