• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Mentolcigaretter, snart ett minne blott...

Mentolcigaretter, snart ett minne blott...

Dagarna blir färre och färre och snart når vi dagen D - 20 maj 2020, sista dagen för försäljning av mentolcigaretter.


Dagarna blir färre och färre och snart når vi dagen D - 20 maj 2020, sista dagen för försäljning av mentolcigaretter.

Detta efter lagen som trädde i kraft den 20 maj 2016. 4 års nedräkning fick vi och nu är vi endast strax under 2 månader kvar. Är det dags att sluta röka?

När beslutet togs under april 2016 att såväl mentolcigaretter som click-cigaretter och smaksatt rulltobak (som båda fick lämna marknaden redan den 19 maj 2017) skulle försvinna så var det efter att riksdagen accepterat regeringens förslag om att anpassa svensk tobakslagstiftning till EU:s tobaksproduktdirektiv. Motivationen till detta direktiv var folkhälsofördelar och att göra tobak mindre attraktivt för framförallt ungdomar.

Mentolcigaretter, snart ett minne blott...

Beslutet gick dock inte helt förbi motstånd på högre nivå. Den 5 oktober lade Sofia Fölster (M) upp en motion till Socialutskottet mot lagstiftningen, som annars stöddes av 6 av riksdagens 8 partier.
Hon skrev "Det torde inte vara EU:s roll att tvinga Sverige till att förbjuda mentolcigaretter och det är beklagligt att inte regeringen arbetat för att få till ett svenskt undantag samt att man dessutom vill gå betydligt längre än vad EU-direktivet kräver."
Hon fortsätter med "Det är viktigt att på olika sätt arbeta för att öka folkhälsan. Rikligt med information och höga punktskatter är några av åtgärderna som visat sig ge effekt. Att däremot helt förbjuda smaksatta cigaretter är att frånta människor rätten att välja själva. Det finns många dåliga levnadsvanor man skulle kunna lagstifta om, men människans fria val att leva som man önskar måste väga tyngst." Dessvärre blev hennes begäran kortlivad då det redan 8 dagar senare fastslogs att domen står fast.

Mentolcigaretter, snart ett minne blott...

Danmark då? Räcker det inte att åka över dit och hämta hem? Dessvärre inte då det är ett EU-direktiv som kommer gälla för hela EU.

Snus å andra sidan kommer dock fortfarande att få smaksättas. Enda åtgärden där är att varningsmärken behöver sättas både på fram- och baksidan till skillnad mot endast baksidan, som det är nu.

Så åter - är det kanske dags att sluta röka? Nja... Helt nytt på marknaden är IQOS; ett innovativt alternativ till rökning. Tobaken värms upp istället för att förbrännas vilket är det som särskiljer IQOS från cigaretter. IQOS och deras HEETS har ett brett val av alternativ för mentolanvändare och valmöjligheter för de som föredrar den klassiska tobaksblandningen med olika aromer och smakinslag.