• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus

Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus

I dagens bloginlägg har vi äran att presentera ägaren av Kungssnus! Den eminenta Aimo Pekkala ställer upp i en exklusiv intervju med Wikisnus!


Idag har vi äran att prata med Aimo Pekkala, ägaren och grundaren av Kungssnus. Vi fick chansen att ställa honom några frågor och ta del av bilder från Kungssnus.

Först och främst, hur lång erfarenhet av snus har du? Och när började du snusa?

Snustillverkning har jag hållit på med sen i början på 2000-talet, då började jag med att odla tobak för att göra snussatser av, det visade sig dock vara ett otroligt stort jobb, så import av tobak var bättre och jag kunde koncentrera mig på att ta fram riktigt bra snussatser åt Sveriges ”hembagare”. Jag hoppas inte mamma och pappa läser detta, men jag var nog 13 – 15 år då jag stoppade snus i munnen första gången.

Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus

Vad i din egna mening gör Kungssnus till den bästa tillverkaren av snus?

Det är att vi vet vad vi har i våra blandningar, vi blandar med omsorg och allt arbete med Kungssnus snussatser är manuellt arbete, om man bortser från malningen som en kvarn tar hand om. Vi anser att snus och snussats-tillverkning är ett hantverk och skall bevaras i den mån det går!

Hur viktig är tobaken I Kungssnus, och hur väljer ni ut tobaken som används I era snussatser?

Tobaken är centrum för Kungssnus och hela vår verksamhet, därför är tobaken väldigt viktig för oss. Att kunna leverera en slutprodukt till kund som vi verkligen kan stå för är en del av yrkesstoltheten.

Tobak är som människor, det finns liknande, men inte samma. Hur har vädret varit, vart har det odlats med mera, därför varierar tobak år från år, både smak och utseendemässigt, mycket spelar alltså in hur vi väljer ut just vår tobak, men vi väljer alltid ut det bästa! Vi får många tobaksprover som vi arbetar med, men det är endast ett fåtal som vi nöjer oss med, vi doftar, smakar, maler, doftar, smakar, bakar och utför åtskilliga tester innan vi bestämmer oss.

Har du någon egen favorit tobaksblandning, i så fall vilken?

Alla Kungssnus blandningar har sin charm, men Kungssnus Standard har ju följt mig sedan start, så det är ju en speciell favorit.

Har du någon favorit arom som du tillsätter till ditt snus?

Kungssnus Standard och till den har jag i 20gram mald amerikansk ek som får följa med i värmebehandlingen. Sedan smaksätter jag det hela med en grundarom och 35cl Jack Daniels. Låter detta stå och lagra till sig i minst en månad i kylskåp. Mumma vad gott det blir!

Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus

Om du skulle tipsa våra läsare om ett “måste ha” redskap eller tillbehör, vilket skulle det vara?

Ett enda? Det skulle vara en bra köksassistent. Om man bakar i ugn eller tryckkokare spelar faktiskt mindre roll för slutresultatet. Dock går det snabbare och kan bli helt doftfritt med tryckkokare. Men en köksassistent fixar den där perfekta konsistensen på snuset och konsistensen påverkar i sin tur hur smakerna släpper och hela upplevelsen. 

Om du skulle ge ett tips för tillverkning av snus till våra läsare, vad skulle det vara?

Var noga med att följa vår manual för Kungssnus snussatser, gör du det så får du ett snus som är Kungligt gott. Kontrollera din utrustning så att den är tillfredställande för snustillverkning. Temperaturen och tiden är väldigt viktig för att pastörisera sitt snus rätt. En stabil ugn, en bra tryckkokare, en tillförlitlig våg, en snussats från Kungssnus och kärlek, då är du hemma.

Vad är framtidsplanerna för Kungssnus, finns det någon ny snusblandning du kan hinta om?

Framtidsplanerna är att fortsätta i samma anda som vi gör idag, tillverka och sälja Kungssnus produkter som är tillverkade med kärlek och omsorg. Vi kommer att släppa en uppdaterad version av Pandora, en av våra mest populära snussatser. Detta blir Version 4. Vi har såklart någon ”kioskvältare” på gång, men det tar vi när det är dags.

Hur ser du på göra eget snusets framtid? Kommer det växa eller kommer lagar och restriktioner sätta stopp för det?

Hemgjort snus är en växande marknad, det är på väg att bli en form av folkrörelse, det känns oerhört kul och givande att få vara en del av den!

Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus

Hur ser du på snusets framtid I Sverige/Europa, tankar om hur All White kommer påverka marknaden?

All White har jag bara hört talas om och inget jag har provat på, om det är det tobaksfria alternativet ni menar. Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek?

Var ser du Kungssnus om 5/10 år, kommer du fortfarande satsa på snus eller vill ni bredda er till andra områden?

Kungssnus håller sig kvar i topp. Självklart satsar vi på snus och om 5 – 10 år har vi tagit fram flera populära snussatser, vi jobbar på som vi alltid gjort, med kunden i centrum och leverera de bästa produkterna.

Vilket är ditt favoritsnus (förutom Kungssnus såklart)?

Det är utan tvekan min kollegas, Magnus Bauers, hembakta snus, han är inte bara snygg, han är bäst på att baka snus också!

Intervju med Aimo Pekkala - Kungssnus