• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Gästblogg av Nils Djurklou: SNÖ All White

Gästblogg av Nils Djurklou: SNÖ All White

I detta inlägg av Wikisnus gästas vi av Nils Djurklou, en av skaparna av det nya snusmärket SNÖ.


Jag drog mitt sista bloss och började snusa 1997, i samband med att jag blev pappa för första gången. Sedan dess har det gått åt minst en dosa om dagen. För snart tre år sedan promenerade jag på en gata i min hemstad Helsingborg och försökte hitta en papperskorg att slänga min tomma svarta plastdosa i. Det slog mig då att jag hade snusat i drygt tjugo år och jag började huvudräkna på hur många dosor det blivit genom åren.

Ungefär 7500.

Gästblogg av Nils Djurklou: SNÖ All White

Och nej, jag älskar att snusa så jag tänkte inte få ångest för det. Däremot slog det mig att vi är väldigt många som delar den här passionen. När jag kom hem började jag googla lite på vår svenska snuskonsumption och det visar sig att vi köper (och slänger) ungefär 280 miljoner dosor varje år. Och av alla dessa plastdosor är det få som kan återanvändas och försvinnande få som faktiskt hamnar i återvinning.

Av allt att döma är det här en av de sista industrierna som saknar ett miljösmartare alternativ när det kommer till förpackningen. Vilket kan tyckas konstigt, med tanke på hur stolta vi är över att vara något av ett världssamvete i miljö- och klimatfrågor - samtidigt som det handlar om det svenskaste som finns (möjligen efter krusbär).

Det måste finnas ett smartare sätt.

Ursprungsidén var att sälja dosor som kunde återanvändas och fyllas på med nya prillor. Ungefär som plockgodissystemet fast med dispensers i butik. Rätt snart visade det sig dock att det var en alltför komplicerad väg att gå.

Alternativa förpackningsmaterial verkade vara den smartaste vägen framåt och jag utforskade allt från bambu till majsstärkelse och hampa innan jag landade i det kanske enklaste av material, nämligen papper.

Ett av landets ledande pappersbruk hjälpte mig med formgivning och efter ett femtontal olika designer landade vi i embryot till förpackningen för SNÖ.

Gästblogg av Nils Djurklou: SNÖ All White

Nu uppdagades att annat litet aber - jag hade inget att fylla min förpackning med.
Jag visste att jag ville ha en så kallad All White-produkt, men de fabriker jag hörde av mig till återkom aldrig. Efter en längre tid började jag känna mig uppgiven och drömmen om en 100% återvinningsbar snusförpackning av papper kändes mer och mer ouppnåelig. Tills telefonen ringde en dag i december i fjol och min kontakt på pappersbruket berättade att de fått en förfrågan från The Art Factory i Helsingborg. De önskade designförslag på en snusförpackning som på många sätt liknade min.

Det var så lärde jag känna Thomas Ericsson, den vita nikotinpåsens nestor. Mannen som utvecklat ZYN, Nordic Spirit och On! Det han och hans team inte kan om All-White är inte värt att veta. Vi bestämde oss för att göra en så kallad joint-venture och bildade SNÖ - No Tobacco Products. Jag har jobbat med kommunikation och marknadsföring i hela mitt liv och en av mina favorit-taglines är från engelska finskotillverkaren Clark’s, nämligen: ”Simple. It’s complicated”. Något som i högsta grad kan appliceras på produktutveckling.

 

Enkla saker, som en pappersförpackning för snus kan tänkas vara, kräver enormt mycket arbete med allt från hur glidet känns när man öppnar hylsan, vilket miljövänligt lim som ska användas på vilket miljövänligt etikettpapper, hur den enklast ska fyllas med prillor och hur mycket prillorna ska smaka av vad, att man inte behöver använda målarsoda, mm, mm. Men nu tio månader efter det där telefonsamtalet är vi äntligen i hamn.

Jag hade letat efter samarbetspartners från Norrland till Jylland via Vietnam, när dom hela tiden fanns runt hörnan, på Råå, tio minuter bort från mitt hem i Helsingborg.

Vissa drömmar kan uppenbarligen förverkligas.

Let it SNÖ! ❄️ - Nils Djurklou | No Tobacco Products

 

Gästblogg av Nils Djurklou: SNÖ All White