• Fri frakt på köp över 499kr
  • Störst sortiment online
Intervju med Andreas Meijer - Kurbitssnus

Intervju med Andreas Meijer - Kurbitssnus

I veckans Wikisnus sitter vi ner och pratar med Andreas Meijer från Kurbits snus angående deras lansering på Nettotobak med det välkända Soldat Snuset!


Det kan inte ha undgått någon att snusbranschen har expanderat och förändrats väldigt mycket de senaste åren. Det har tillkommit nya tillverkare och en av de som vi är nyfikna på är snusproducenten Kurbits Snus. Vi vill veta vilka de är, varför de heter som de heter och framför allt vill vi veta allt om tankarna bakom snuset.

Intervju med Andreas Meijer - Kurbitssnus

Wikisnus träffade i veckan chefen på Kurbitssnus Andreas Meijer, för att får reda på de saker som är intressant när vi får stifta bekantskap med nya producenter. Vi började med att be Andreas att berätta lite om företaget Kurbits Snus.

”Det finns så mycket att säga när vi är där vi är men vi kan väl säga att det har varit, och är, en otrolig resa. Jag har ju tillverkat snus i ungefär 10 år men inte på den här nivån. Från att ha tillverkat för eget bruk, skrivit, bloggat, uttalat mig och diskuterat snus så sällar jag mig genom Kurbits till en av de producenter som säljer produkter på marknaden”

För er som inte känner till Andreas Meijer så har han varit tongivande i snusvärlden, speciellt för att tillverka snus på egen hand, genom att ha pratat snus i TV4:as morgonprogram, varit med i flera dagstidningar, bloggat och diskuterat snus i radio. Vi vill såklart veta vad det är som är den stora skillnaden mellan den tiden och nu?

”Förutom storleken i produktion och de utmaningar som tillkommer så är det ju att det finns en annan typ av ansvar då det nu är produkter och att representera varumärken. För 5 år sedan så kunde jag säga, tycka och tänka precis som jag ville då jag inte hade ett företag att förhålla mig till. Nu är jag lite tystare i diskussionerna eftersom det är viktigt att respektera andra producenter och deras produkter – det är kunden som ska bestämma vad som är bra och inte, inte min personliga åsikt." 

Kan du klargöra lite vad du menar med att du är tystare? Får du inte säga vad du vill?

”Självfallet får jag säga vad jag vill men det är inte så taktiskt att höja andra producenter till skyarna och det är såklart respektlöst att påpeka saker som kan vara mindre bra."

Vi har ju våra saker att ta hand om och där är det otroligt viktigt att få koll på råvaror, miljöarbete och arbetsflöde. När det kommer till produktion och Kurbits så får jag möjlighet att arbeta med den vara jag tycker är bäst att jobba med (snus) och vi får möjlighet att skapa en snusproduktion som fokuserar på en bra produkt OCH en tanke på hållbar utveckling. Allt från val av tobak, aromer och energiförsörjning till material för dosor, etiketter och samarbetspartners. Vi hoppas att vi får chans att föra snushantverket in i en modern värld och ta det till en ny nivå.”

Vi har fått en del frågor gällande namnet. Vad kommer det namnet ifrån och varför heter ni det?

”Kurbits är ju en konststil från Dalarna. Min fru är från Dalarna och vi spenderar mycket tid där. Mycket av inspirationen för snuset kommer från Dalarna med sina klungbyar där gemenskapen och släktbanden knyts samman på ett väldigt härligt sätt. Vi har de gamla fäbodvallarna, traditionerna och kulturarvet som vi tycker går hand i hand med det svenska snuset. De gamla snusmakarna använde inte riktigt samma tekniker när det gjorde snuset förr i tiden men då fanns inte heller portionspåsar, plastdosor eller kylskåp, förutsättningarna har helt klart ändrats."

Ni kom ju med ert snus under förra året, vi har börjat lära känna era smaker men varför har det blivit just detta snus?

”Vi har ju några smaker som helt klart är annorlunda. En av mina favoriter är ju Fäbod som jag har haft i tankarna i nästan 15 år. När jag gjorde lumpen så satt vi och skulle tjära Vita Blixten, alltså skidorna, vid en stor eld – vid Trängslet i Älvdalen faktiskt så Fäbod är född i Dalarna. Att tjära skidor tar en liten stund och är lite kladdigt så det kom lite tjära på fingrarna när jag höll på. Det var nödvändigt att byta snus så det vara bara att köra på, med eller utan tjära. Den käftsmällen jag fick av smaker var enorm. Röken från elden, den friska vinterluften (det var ungefär -32 grader då) och snuset som tagit smak av tjäran. Den känslan ville jag skapa även i framtiden och aromen till Fäbod är framtagen enligt mina anvisningar för att bli så som jag vill ha den.

Vi har ju fler smaker men jag ska inte gå på för mycket om dem då de är beskrivna på vår hemsida (men inte historien ovan). Till det är det ju tvunget att finnas bra tobaksblandningar som kan komplettera aromerna och se till så att snuset är smakfullt men att den råa tonen ändå finns med – det är ju ändå snus vi pratar om.”

Intervju med Andreas Meijer - Kurbitssnus

Vi ser fram emot att följa er resa och önskar er naturligtvis lycka till. Innan vi avslutar så måste vi få veta vilket som är favoritsnuset?

”Hahaha, det beror helt på vilket humör jag är på och vad jag gör. På dagarna är det ofta Fäbod eller Soldat som ligger under läppen men när jag varvar ner så är det ofta Morgondagg, helst efter maten. Mot kvällen kan det bli en Soldat vinter framför en film eller med en bok. Sen älskar jag ju också att ta fram nya smaker på snus men det kan jag ju inte säga någonting riktigt än.”

Med det tackar vi Andreas Meijer från Kurbits Snus och hoppas att ni på Wikisnus har fått glädje av att ta del av denna lilla intervju.

Soldat Original Vit Portionsnus Soldat Original Vit Portionsnus Kurbits Läs mer 289,90 kr (28,99 kr/st) Köp
Kurbits Morgondagg Vit Portion Kurbits Morgondagg Vit Portion Kurbits Läs mer 289,90 kr (28,99 kr/st) Köp
Soldat Vinter Vit Portionsnus Soldat Vinter Vit Portionsnus Kurbits Läs mer 289,90 kr (28,99 kr/st) Köp
Kurbits Stockholm Stark Vit Portion Kurbits Stockholm Stark Vit Portion Kurbits Läs mer 329,90 kr (32,99 kr/st) Köp