• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Bengt Wiberg & Sting Free Snus - en revolution i snusvärlden

Bengt Wiberg & Sting Free Snus - en revolution i snusvärlden

I detta bloginlägg så har vi äran att presentera String Free snus, en helt ny portionsprilla som uppfanns av Bengt Wiberg. Vi har tagit del av hela historien bakom uppfinnaren och den nya prillan!


Bengt Wiberg är uppfinnaren av vad han kallar "String Free Snus". Bengt är pensionerad civilekonom som bor på Lidingö i Stockholm. Men när han jobbade som ekonomichef i Lidingö Stad så märkte han att han fick svåra smärtor i tandköttet. Till slut blev det så illa så att han inte kände att han kunde snusa längre. När han gick till tandläkaren för att råda bot mot sitt ömma tandkött så visade sig att tandköttet var inflammerat och hade till och med börjat dra sig tillbaka på hans favoritplaceringsställe.

Tandläkaren beordrade honom då att upphöra snusandet. Men eftersom Bengt ville undvika att återgå till rökning var han tvungen att hitta en ny lösning på sitt problem. I den första iterationen av sting free snus så använde Bengt ett plåster som han fäste mot en sida av portionspåsen. Detta lindrade mycket men efter att behöva plåstra alla sina prillor så tröttnade han och letade efter en ny lösning.

"Jag ville kunna köpa lösningen på problemen i butik så jag skrev ett långt mail till VD på Swedish Match, men ångrade mig i sista stund. Tänk om jag inte är ensam om detta?"

Efter detta tog Bengt ut i uppfinnarvärlden och med hjälp av Nyföretagarcentrum kunde han säga upp sig från sitt chefsjobb för att bli världens första och enda "Snushälsoinnovatör"

Bengt Wiberg & Sting Free Snus - en revolution i snusvärlden

Processen bakom Sting Free Snus

En av dom åtgärder som Bengt tog vad att bedriva en undersökning där han frågade snusare vad dom tyckte om idén. Undersökningen visade att en stor del av snusarna tycker att svidandet/brännandet är obehagligt. Det intressanta var könsfördelningen som visade att männen var dom som oftare upplevde problem med tandköttet och slemhinnan. Bengt tog även hjälp av ett flertal tandläkare under produktens utveckling. Han har fått mycket stöd från tandläkarna från Karolinska Institutet och han har i nuläget över 400 tandläkare och tandhygienister som följer honom på det kända nätverket Linkedin.

Bengt Wiberg & Sting Free Snus - en revolution i snusvärlden

Sting Free Snus, i praktiken

Bengts uppfinning String Free Snus adderar en skyddande sida på den sida av prillan som berör tandköttet. Det extra lagret är något som tillsätts redan när prillan konstrueras, så det kräver inget extra handlag från konsumenten. Det enda man skall behöva tänka på är att placera prillan åt rätt håll i munnen. Det skyddande membranet som sitter i prillan är redan godkänt av livsmedelsverket och uppfyller alla krav från EU.

Det smarta membranet förhindrar alltså den svidande brännande känslan du får när du snusar. Detta är mer skonsamt mot tandköttet och slemhinnan. En viktig poäng som Bengt vill framföra som många kanske inte tänker på är att tandkött som blir förstört kommer inte tillbaka. 

Det fina med Sting Free Snus är att det spelar ingen roll vilken typ av snusare du är, så länge du snusar portion så fungerar skyddet till alla sorters snus, Original, White, Slim, Dry och till och med All-White!

Uppmärksammad i media

Bengt har varit i framkant när det kommer till mediabelysning och många stora skrifter har uppmärksammat hans arbete. Aftonbladets artikel "Prillig ide kan bli prisad succé" har fått över 550 000 visningar! Bengt har också berättat om sin uppfinning i tidningar som Café, Dagens Hälsa, Tobacco Journal International och många många fler. Intresset kring produkten visar att Bengt är på rätt väg och att det kan finnas många snusare därute som är oroade för sin munhälsa.

Sting Free har också blivit uppmärksammad av Swedish Match som är den första snustillverkaren som nappat på idén, dock har inte dom nya portionspåsarna inte börjat produceras. Men det kan vara dags under 2019.

Bengt Wiberg & Sting Free Snus - en revolution i snusvärlden

Sting Free Snus och framtiden

Framtiden ser väldigt ljus ut för Sting Free Snus, och det kan vara en produkt som kan hjälpa många av våra kunder. Det var därför vi ville belysa denna uppfinnare som gör en tjänst för hela snusvärlden. Vi på Nettotobak tycker att Bengt gör ett fantastiskt jobb och hoppas verkligen vi kommer få se hans produkt på marknaden inom kort. Tillsist så har Bengt själv ett par ord som han vill delge sig av.

"Jag är en före detta rökare tack vare snus. I Norden är vi flera hundra tusen män och kvinnor som gjort samma resa. Mitt budskap till alla som kritiserar snuset är att istället försöka upplysa om fakta och därmed minimera ohälsa. Direkta och indirekta budskap som ”sluta (röka) eller dö” (”quit or die”) är syniska och bidrar årligen med väldigt många för tidigt avlidna pga. rökorsakade sjukdomar. Att inte berätta om olika nikotinprodukters relativa- och helt olika skadlighet, jämfört med cigaretter, är att beröva många människor en väg ut från rökning genom total avsaknad av sådan information.  Det är rökgaserna som bildas när tobak antänds och inandas tillsammans med tjäran en rökare drar i sig som är främsta orsaken till nästan alla hälsoproblem med rökning. Många vanliga konsumenter världen över tror dock fortfarande, felaktigt anser de flesta forskare, att det är nikotinet eller tobaken i sig självt som orsakar cancer etc."  

Du kan följa Bengt och hans framsteg på den officiella facebook sidan för Sting Free Snus. Med det vill vi tacka Bengt för hans deltagande och önskar honom all lycka i världen med hans uppfinning!