• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Snusning under graviditet?

Snusning under graviditet?

Mer och mer kvinnor har övergått från rökning till snusning, men hur påverkar snuset fostret under en pågående graviditet. I detta avsnitt av Wikisnus tar vi reda på vad forskningen säger!


Att fler och fler kvinnor väljer att snusa är en utveckling som är svår att missa. I och med denna ökning så har vi även sätt en ökning bland gravida snusare, och det är vad detta blogginlägg kommer handla om. 

Hur många blivande mammor snusar?

Mammor som snusar skiljer sig var man befinner sig i landet. I Stockholm snusar ungefär 1% av alla gravida kvinnor. I jämtland snusar ungefär 9%. Bland rökarna är dessa siffror betydligt mycket större men utvecklingen är positiv, på 1980 talet rökte ca 30% av blivande mammor medans i år är det snarare 10%.

Så vilka risker innebär det engentligen att bruka tobaksprodukter under en pågående graviditet?

Än så länge har sätt av snusande mammor så har barnen till dessa mammor en högre risk att utveckla havandeskapsförgiftning, detta är ett resultat av det höjda blodtrycket och kan orsaka att barnet växer sämre än vanligt. Havanadeskapsförgiftning kan även leda till att barnet föds förtidigt.

Men många tycker inte att denna tidiga prognos är tillräkligt för att mäta snusets skadlighet på foster. Att anta att röknings skadligheter förs vidare till snusande bara för att den gemensama nämnaren är nikotin är inte bevis nog för många.

Det är mycket forskning som saknas angående just snusning och graviditet men bieffekterna ovan är baserat på mätningar som presenterades för ett par år sedan. Många av dessa antaganden är också baserade på nikotins effekt på fostret och kommer från statistik från rökning. All fakta från detta bloginlägget är baserat på Socialstyrelsens rapport "Tobaksvanor bland gravida och spädbarnsföräldrar 2003".