• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
prisutveckling snus

Så påverkas du som snusare av inflationen

Den ekonomiska situationen börjar bli alltmer pressad för svenska hushåll, och därmed även svenska snusare. Hur påverkar det dig och vad kan du göra för att minska kostnaderna när priserna skenar?

Hög inflation, stigande räntor och höga energipriser är en perfekt storm för kostnadsökningar. Livsmedelspriserna har i genomsnitt stigit med lite över 14 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Summan vid kassan i matbutiken har alltså blivit rejält högre jämfört med förra året.

Den hembryggda kaffekoppen har blivit 36,7 procent dyrare och vitkål har blivit 41 procent dyrare det senaste året. Däremot har priset på snus bara ökat med 3 procent.

Priset på snus har alltså inte påverkats särskilt mycket av inflationen. Det är svårt att sia om hur inflationen kommer utvecklas framöver, men snus verkar vara mindre inflationskänslig än andra varor.

Ändå kommer snus sannolikt bli dyrare om några månader. Skatten på snus kommer att justeras vid årsskiftet utifrån den generella utvecklingen av konsumentprisindex. Skatten kommer att räknas upp för att hänga med i den generella prisutvecklingen i samhället. Här kan du läsa mer om snusskatt

Samtidigt är det inte bara mat och livsmedel som har blivit dyrare. Snusare möter ökade bolåneräntor, bensinpriser och uppvärmningskostnader. Det påverkar naturligtvis hur mycket pengar som finns kvar i plånboken i slutet av månaden.

När temperaturen sjunker utomhus och hålen i plånboken blir allt större kan det vara dags att fundera på hur man köper sina varor. Priserna är inte sällan lägre på nätet än i butik. Likaså kan priset påverkas av hur mycket eller lite man köper vid ett tillfälle. Det finns all anledning att göra prisjämförelser alldeles oavsett om det gäller nikotinportioner, snus eller kaffe.