• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Råtobaken Försvinner!

Råtobaken Försvinner!

Tisdagen den 16e Januari fick vi på Nettotobak det nya beskedet om den ändrade lagstiftningen angående röktobak. Det är stora förändringar så vi tyckte att ett blogginlägg var på sin plats.


Allt du behöver veta om dom nya reglerna.

Tisdagen den 16e Januari fick vi på Nettotobak det nya beskedet om den ändrade lagstiftningen angående röktobak. Det är stora förändringar så vi tyckte att ett blogginlägg var på sin plats för att förklara allting.

Historien bakom råtobaksfallet är lång och har pågått sedan tidigt 2000-tal. Då beslutade den Tjeckiska domstolen att beslagta ett stort parti råtobak som dom ansåg var ämnad för rökning och skulle därför punktbeskattas. Dessa varor var till en stor del torkade platta och ojämna tobaksblad med stammen borttagen och behandlad med glycerol för att hålla tobaken fuktig och elastisk. Fuktigheten och elastisiteten gör att bladen inte bara faller sönder under bearbetning utan att dom kan skäras i mindre skivor utan större problem.

Vad som hände sedan var att företaget som tillverkade dessa råtobaksprodukter överklagade beslutet men denna överklagan blev nekad år 2015. Syftet med överklagan var att bevisa att detta inte var en färdig produkt och bör inte punktbeskattas. Så vad hela fallet bygger på i grund och botten är definitionen av dom välkända råtobaks produkterna vi har idag, är det en råvara, eller är det en röktobaks produkt som går att röka och bör beskattas?

Efter en lång process med överklaganden och definerings frågor tog den Tjeckiska domstolen detta fallet till EU domstolen för att få tag på svar på följande fråga: "Kan torkade, platta och ojämna tobaksblad vars bladskaft delvis tagits bort, eller delar därav, och som har genomgått grundläggande torkning och kontrollerad befuktning, och som innehåller glycerin samt går att röka efter en enkel beredning (bestående i att bladen hackas eller skärs för hand), anses vara tobaksvaror?"

Råtobaken Försvinner!

EU domstolen har nu tagit fram en definition av råtobak och låter den råtobak vi nu känner till idag att klassas som "röktobak" som skall beskattas som cigaretter och rulltobak. Här är hela klassificeringen av röktobak: "Dels ska tobaken ha skurits eller på annat sätt strimlats, tvinnats eller pressats till kakor, dels ska den gå att röka utan ytterligare industriell beredning." Vad som räknas som industriell beredning blir då nästa viktiga fråga, det har EU domstolen också förklarat som: "...omvandling av råvaror till materiella varor, i normalfallet i stor skala, med tillämpning av ett standardiserat förfarande."

Detta betyder att den vanliga metoden av att bearbeta tobaken med vatten eller i en kvarn inte faller under "industriell behandling" och därför blir råtobakssatserna klassade som en färdig produkt redo att rökas.

Vad betyder allt detta då i praktiken?

Summan av alla dessa komplicerade regler är att det vi känner till som "råtobak" blir "röktobak". Detta betyder i praktiken att alla levranser och produktion av det vi tidigare kallade råtobak upphör.

Vi på Nettotobak har fortfarande rätten att sälja slut på vårat lager, men efter detta kommer vi tyvärr inte få in fler leveranser av råtobak, varken Coobra, Geosbell, Cuthof eller något annat märke då det blir för dyrt med alla skatter.

Dom befintliga rulltobaksprodukterna blir inte påverkade av detta då dom redan är beskattade som rulltobak.

Råtobaken Försvinner!