
Hur reagerar kroppen utan snus? – Professor Nyström svarar och förklarar
Hur reagerar kroppen om man slutar snusa? Hur påverkar det vita snuset ämnesomsättningen? Kan man få lägre blodtryck av nikotin? Går f.d. storsnusare upp mer i vikt än andra när de slutar med prillorna? Och kan man egentligen se någon effekt på blodsocker, inflammation i kroppen eller kolesterol kopplar till nikotinet i snus? Professor Nyström har varit ansvarig och designat studien om vad som händer när man slutar att snusa, som nu publicerats i den högt ansedda tidskriften Harm Reduction Journal.
Professorns artikel har titeln Cessation of tobacco and nicotine pouches increases home blood pressure, body weight and HbA1c och vi frågade honom om huvudresultaten. Det visade sig att de till viss del var mycket oväntade, särskilt ihop med resultat från professor Nyströms tidigare snusforskning där mer akuta effekter av nikotin i snus undersökts.
Professor Nyström, varför har du utfört den här undersökningen?
- Vi har genomfört den här studien för att vi ville undersöka vilka effekterna blir av att sluta snusa. Och med snus menar jag i det här fallet både tobaks- och nikotinpåsar, så kallat vitt snus. Det är mycket märkligt att det inte gjorts förut på ett systematiskt sätt. Hur kan man säga att det är bra att sluta snusa när det inte egentligen undersökts på de personer som faktiskt lyckas med att sluta?
Det låter intressant, men det måste väl ha gjorts många studier på ämnet tidigare?
- Vi har inte kunnat hitta några studier tidigare som på ett systematiskt sätt undersökt vad som händer när man faktiskt slutar att snusa och jämför prover och blodtryck när man snusar med när man varit utan snus i några månader. Tidigare studier har undersökt snusare jämfört med icke snusare, vilket är en helt annan sak, de grupperna har många andra livsstilsfaktorer som påverkar hur de mår.
Och inga studier har fram tills nu tittat på effekterna på både blodtryck mätt i hemmet, kroppsvikt och andra viktiga markörer som blodsocker, kolesterol och insulin. Så det är en unik studie som dessutom visar på väldigt intressanta resultat.
Berätta mer! Hur har ni ens kunnat mäta detta?
- Till att börja med så rekryterade vi 50 snusare mellan 18–70 år som använde snus dagligen. Vi startade med 50 personer och det blev till slut 37 som kom med i studien då de lyckades sluta med snuset i tre veckor, vilket var ett krav för att kunna fortsätta i undersökningen. Av dessa var det 33 som var med i studien i tolv veckor. Och det blev alltså inga återfall under den här uppföljningen men några få hoppade av och vi kan ju inte utesluta att de hoppade av självmant för att de kände att de inte klarar av att vara utan snus. Men det är inte något vi har en säker uppgift om.
Av dessa 50 personer så var det sammanfattningsvis 46 som försökte sluta, varav 37 var snusfria i minst 3 veckor och 33 höll upp i hela 12 veckor. Vi visade alltså först att konservativt räknat så klarade en klar majoritet att sluta i vår studie, cirka 70 procent! Deltagarna fick lämna blodprov vid start, vecka 4 och vecka 12. Dessutom fick de i uppdrag att själva mäta blodtrycket hemma.
Hur påverkas egentligen kroppen av att man slutar med snus eller vitt snus?
- Ja, det blev spännande resultat, eftersom jag tror att många förväntar sig förbättrade värden efter att ha slutat med nikotin. Men i vår studie observerades tvärtom flera negativa effekter efter 12 veckors snusuppehåll. Bland annat så ökade det systoliska blodtrycket, långtidssockret likaså och deltagarna gick upp i vikt. Även den totala kolesterolnivån och inflammationsmarkören hsCRP ökade tillfälligt.
Oj, det lät inte speciellt bra. Är det något speciellt man bör tänka på?
- Ja, precis det är inte bra förändringar och som alltså var mer eller mindre stabila i två månader. Det är till och med så att man med dessa resultat borde rekommendera personer med höga blodtryck eller diabetes att de bör följas upp extra noga om de väljer att sluta snusa.
Du är välkänd bland svenska folket för att sticka ut hakan. Du ska bland annat ha sagt att ”de flesta hälsoråd mår man bäst av att strunta i” ”ät mer fett och skippa frukten” och ”att vara olycklig förkortar ditt liv”. Vad är ditt medskick till Nettotobaks läsare den här gången?
- Att det inte ger hälsoeffekter alls egentligen på markörer för hjärtkärlsjukdom eller för diabetes eller blodtryck att sluta snusa. Tvärtom visar det sig att nikotin i snus verkar se till att göra det lättare att hålla kroppsvikten och blodsocker under kontroll, precis om det en gång visade sig vara med kaffe!
Professor Nyström svarar och förklarar:
Cessation of tobacco and nicotine pouches increases home blood pressure, body weight and HbA1c