Snusåterförsäljare sen 2004
Snabba leveranser
hemblodtrycket utan snus

Professor Nyström svarar och förklarar – Del 1. Hemblodtryck

Vilka effekter kan ett snusstopp få på kroppen? Kan man få lägre blodtryck av nikotin? Och hur tillförlitligt är egentligen värden som försökspersonerna fått fram när de mätt sitt eget blodtryck? Professor Fredrik Nyström vid Linköpings universitet har varit huvudansvarig för en ny unik studie Cessation of tobacco and nicotine pouches increases home blood pressure, body weight and HbA1c och Nettotobak har träffat den ständigt aktuelle professorn för att prata om snus och blodtryck.


Professor Nyström, låt oss börja med vad ett normalt blodtryck egentligen är?

- Det är faktiskt inte helt enkelt att svara på. Men generellt sett kan man säga att blodtrycket bör ligga mellan 90/60 mmHg och 120/80 mmHg där den första siffran visar övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod och den andra siffran visar undertrycket då hjärtat slappnar av mellan hjärtslagen. Sedan spelar en mängd olika faktorer in, såsom ålder, kön, fysisk hälsa och vilken tid på dygnet man mäter.

Generellt sett anses lägre blodtryck vara mer fördelaktigt för hälsan, så länge det inte når så pass låga nivåer att det orsakar problem, typ yrsel. Risken att få stroke är högre redan om övertrycket är 120 mmHg jämfört med 100 mmHg och moderna blodtrycksstudier har visat bättre skydd om man kommer under 120 mmHg vid behandling.


Kan samma person ha olika blodtryck?

- Ja, så är det absolut. Blodtrycket varierar precis som pulsen. Exempelvis spelar fysisk aktivitet in liksom mat- och vattenintag, stress, värme och kyla. Dessutom har många högre blodtryck på morgonen strax efter att man stigit upp, medan andra har högre på kvällarna. Stresseffekter på blodtrycket är mycket individuella. Och de flesta har ett lägre blodtryck när mäter själv hemma jämfört med de som får hjälp av personalen på exempelvis vårdcentralen. Så det varierar beroende på många faktorer.


Varför skiljer sig blodtrycket beroende på vem som mäter?

- Det är nog inte så mycket vem som mäter som spelar roll, utan mer i vilken miljö det utförs. Vårdinrättningar kan kännas lite stressande och kanske har man promenerat dit dessutom. Det ger ett högre blodtryck. Blodtrycket hos en i övrigt frisk vuxen bör därför vara under 140/90 mm Hg när det mäts av en läkare eller sköterska medan ett hemblodtryck bör ligga under 135/85. Men moderna studier talar alltså för att det är bra att ha under 120 mmHg systoliskt när man får behandling för sitt blodtryck och då blodtrycket är uppmätt med en automatisk mätare.


I er studie ökade blodtrycket med 3,7mmHg i genomsnitt för personerna som slutade snusa. Vad innebär det?

- Det stämmer att det så kallade systoliska blodtrycket ökade med 3,7 mmHg när deltagarna mätte hemblodtrycket. Det diastoliska blodtrycket visade dock ingen signifikant förändring efter första veckorna, men numera använder vi inte undertrycket särskilt mycket när vi skall avgöra riskerna, det är mest övertrycket som är viktigt. Ett högt undertryck kan nämligen signalera friskare blodkärl, att de är mer elastiska.

I en population med så lågt blodtryck från början som i vår studie är 4 mmHg stegring mycket! Det finns blodtrycksstudier som visar att man får klart minskad risk för sjukdom om man sänker sitt blodtryck med 4 mmHg och en ökning av blodtrycket i denna nivå innebär i regel att trycket kommer att öka, det vet man från undersökningar med lång uppföljning, en liten stegring i början av livet accelererar med tiden.


Vilka allvarliga konsekvenser kan ett ökat blodtryck innebära?

- Det ökar risken för många sjukdomar kopplade till framför allt hjärtat, kärlen och njurarna. Vi pratar om stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och olika njursjukdomar. Man kan till och med koppla högt blodtryck med demens. Och det luriga är att de flesta som har högt blodtryck inte känner någonting alls.


Vad ska man tänka på om man vet om att man har högt blodtryck och ändå vill sluta snusa?

- Snusare med högt blodtryck är en riskgrupp och bör följas upp noga under ett snusstopp. Mitt råd är att kontakta din vårdcentral först. En del behöver läkemedel för att sänka blodtrycket. Mät ditt hemblodtryck och se hur just du påverkas!


Vad kan man göra om man är orolig?

- Om man befarar att man har högt blodtryck kan man antingen få hjälp på en vårdinrättning eller så kan man köpa en blodtrycksmätare på apoteket och mäta själv hemma i lugn och ro. För att få ett mer tillförlitligt resultat har det blivit allt vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn. Kontakta en vårdcentral om ditt blodtryck ligger över 135/85mmHg vid upprepade tillfällen.


Det pratas ju mest om positiva hälsoeffekter av att sluta med nikotin. Är du förvånad över resultatet?

- Att ett snusstopp skulle öka både vikten och blodtrycket var ingenting vi förväntade oss. Sedan kanske resultatet skulle bli ett annat om vi hade mätt under en längre period än 12 veckor, men jag kan med bakgrund i vår studie konstatera att ett snusstopp i alla fall inte var omedelbart gynnsamt för hjärt-kärlhälsan på kort sikt. Och värdena stabiliserades bra de senaste månaderna. Så stegringen var inte en effekt av abstinens. Fynden om lägre blodtryck trots att det finns en akut tryckhöjande effekt av nikotin, som jag visat stämmer med rökare. De har som grupp också lägre blodtryck i många studier än icke-rökare, trots nikotinet i cigaretten som höjer blodtrycket akut. Men det är inte heller känt varför det är så. Det verkar som att de akuta effekterna av nikotin på blodtryck skiljer från de som uppkommer på lång sikt.