• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Hur du slutar med snus, steg för steg!

Hur du slutar med snus, steg för steg!

Har du någonsin funderat på att sluta snusa men inte riktigt kunnat? Vi går igenom dom vanligaste tricken för att man verkligen skall kunna sluta på riktigt.


Sätta upp en plan för dig själv.
Det första man kan göra är att faktiskt sätta sig ner och lägga upp en strategi. Skriv gärna ner och planera hur du tänker sluta. Samt ge dig själv deadlines på vägen. Små mål som du kan känna dig stolt över, såsom "Idag tog jag bara 5 prillor under hela dagen" eller "Idag skall jag bara köpa en dosa på hela veckan".

Bocka gärna av dessa för att kunna se tillbaka på hur mycket du har åstadkommit under resans gång.

När du väl har en plan, timad och klar, så gäller det att följa den planen. Börja bara med mål som du vet att du kan hålla. Det är ingen ide att försöka sluta snusa om du har för stora mål och känslan att misslyckas kan faktiskt göra begäret värre än det borde vara.

Det kan hjälpa att sätta upp belöningssystem för dig när du når dina milstolpar, det kan vara sånna saker som att du får köpa extra godis eller kanske skämma bort dig med en extra god middag eller liknande. Det är även viktigt att se till att belöningen inte går överstyr då vi inte vill ersätta nikotinberoendet med mat eller sockerberoende.

Hur du slutar med snus, steg för steg!

Studier har även visat att tillåta "fuskdagar" (dagar då man faktiskt får unna sig en snus) fungerar i längden och minskar tankar om att det är omöjligt att sluta. Var verkligen säker på att dessa fuskdagar är en del av ditt sluta snusa schema och att dom inte går överstyr. Det kan vara värt att planera sina fuskdagar, såsom "på fredagar är jag alltid tillåten att ta en snus efter maten".

Hur skall man hantera nikotinsuget?
Ett bra kapitel i din "sluta snusa plan" kan vara vad du skall ta dig till när nikotinsuget blir för mycket. I början är det speciellt svårt att hålla sig ifrån snusdosan, men prova ett eller flera av dessa knep så kanske du kan stilla sugen eller glömma av att du är sugen.

- Ta djupa andetag, fokusera endast på din egen andning och spänn musklerna för att efter några sekunder slappna av. Det är vetenskapligt bevisat att djupa, långa andetag faktiskt har en lugnande effekt både fysiskt och psykiskt, det tvingar ner blodtrycket och tvingar dig att slappna av.

- Ta en promenad på 10-15 minuter. Detta fungerar som ett av många fysiska utlopp för suget. Om inte detta fungerar gå en längre strecka, eller prova ett av dom andra förslagen.

- Ta en dusch. Kall eller varm, det spelar ingen roll. Försök bara att tänka på något annat.

En annan strategi är att berätta för nära och kära att du tänker sluta, och sätta upp som bestraffning att du måste ringa dom eller säga öga till öga att du måste köpa snus. Detta kan agera som en till barriär som hindrar dig från att göra spontanköp, men även låta dig veta att om du misslyckas så finns fortfarande möjligheten att falla tillbaka på någon.

Detta är en bra start på din resa att bli helt snusfri, men kampen har bara börjat. Om du är motiverad nog så klarar du av det!

Har du några strategier för att sluta? Dela gärna med dig i kommentarerna!