• Fri frakt från 599kr
  • 4.7 på Trustpilot
Guide till Snuskryddor

Guide till Snuskryddor

Det finns många snus smaker här listar vi några av de populäraste och från dem kändaste märkena så som prillan , kungssnus och coobra.


Vart kommer smakerna på snuset ifrån?

Snuset i handeln kommer med många olika smaker och essenser, både fylliga, robusta eller med mer uppfriskande fräschör. Bland de mest populära smakerna på snus finner vi sådana som till exempel klassikerna whisky, bergamott och enbär, samt lakrits och mint. Här nedan har vi sammanställt lite information om de mest populära smakerna på snus, vart ifrån de kommer och hur smakerna framställs innan de tillsätts i din snusportion! Vilken smak på ditt snus föredrar du?

Whisky

Det var inte förrän på 90-talet som whiskysmak dök upp i svenska snusdosor, men framställningen av whisky är nästan lika gammal som civilisationen själv på de brittiska öarna. Whisky är ett destillerat och åldrat spannmålsbrännvin som först började framställas i skottländska och irländska kloster under 1300-talet, men många argumenterar för att traditionen att tillverka spritdrycken är ännu äldre än så.

År 1494 skrevs det om whisky för första gången i receptform. Författaren var en munk, Jon Cor, och användningen för drycken handlade högst troligen inte om berusning utan om laborering med elexir och alkemi. Kunskapen om spritdestillering spred sig till vanliga bönder och blev snart en viktig inkomstkälla. Runt 1700 hade flera kommersiella whiskytillverkare öppnat portarna, till exempel Bowmore och Laguvulin som är verksamma än idag.

Guide till Snuskryddor

För att framställa whisky behövs bara tre ingredienser, spannmål (dessa skiljer mellan whiskysorter men de vanligaste är korn, vete, majs eller råg), vatten och jäst. Hos whiskytillverkaren blötläggs (mältning), torkas och rostas spannmålet för att sedan malas och blandas med vatten (mäskning). Vattnet tar smak av spannmålet och stärkelsen bryts ned till socker som under jäsningen sedan omvandlas till alkohol. Denna råprodukt destilleras för att sedan lagras.

För att få kallas för whisky måste spriten ligga på ekfat i minst tre år. Under lagringen mognar drycken, smakerna utvecklas och den bekanta bärnstensfärgen framträder. Whisky kommer med olika benämningar och begrepp som för den oinsatte kan vara lite knepiga att skilja mellan. ”Scotch” är whisky från Skottland, ”Bourboun” är amerikansk whisky där spannmålet huvusakligen utgörs av majs och Irländsk whisky stavas ”Whis-key”. Single malt, single cask och blended malt är samtliga benämningar på olika whiskyblandningar där slutprodukten antingen kommer från en spannmålssort eller flera.

Ett utav de mest populära snussorterna med whiskysmak är General Mackmyra, utgett av Swedish Match i samarbete med whiskyhuset Mackmyra. Andra whiskysnus värda att nämna här är Islay whiskysnus och Crafted Snus Whisky Single Malt, båda exklusiva märken.

Bergamott

Guide till Snuskryddor

Bergamott är en citrusfrukthybrid som främst odlas kring Medelhavet men som ursprungligen kommer från Sydasien. I Indien har oljan från frukten använts som medicin samt doft- och smaksättare i ca tusen år, och första gången dess uppkomst nämns utanför Asien är i Italien runt 1500. Doften och smaken populariserades av den brittiske premiärministern Earl Charles Grey under tidigt 1800-tal, vars handelsdelegation ska ha fått med sig bergamotts-te som en gåva från kinesiska diplomater. Tesorten Earl Grey är fortfarande en tidlös klassiker på alla engelska afternoon tea-bord.

Bergamottolja har en blommig och citrusklingande doft som gifter sig otroligt väl med andra doftoljor, vilket gör den till en mycket populär toppnot i komponering utav parfym. Smaken är syrlig och frisk och men har samtidigt en tydligt bitterhet. Bergamott används för att smaksätta sprit, godis och konfekt, framförallt te, och i vårt fall, snus.

Att framställa oljan är oerhört tids- och arbetskrävande. Varje planta kräver omsorg och tålamod, och behöver ungefär tre år på sig innan trädet ens börjar ge frukt färdig att skördas. Till en liter bergamottolja krävs 200 kg frukt. Oljan är dock otroligt dryg, ungefär 10 droppar behövs för att smaksätta 250 g te, och för att smaksätta en mängden snus som ryms i en dosa krävs knappt en droppe.

Bergamott är en utav de absolut vanligaste smaksättarna på snus, där den absoluta klassikern är John A Bomans General. Smaken går att finna i bland annat Granit, Kaliber, Knox, Skruf och många fler.

Enbär

Enbäret är litet och hårt, dess färg skiftar från mörkblått till svart och de växer på enbusken. Enbusken är ett barrträd med korta, vassa barr och olika varianter av trädet går att finna i alla klimatzoner, från tundran kring Arktis till oaserna i Sahara. Enbäret kom till Sverige under 1850-talet genom hamnarna i Göteborg där det handlades med exotiska ingredienser. Kunskaperna om dessa nya kryddor och dess användningsområden spred sig även till snustillverkarna.

Enbär är en populär smaksättare på snus och även en vanlig krydda i matlagning. Särskilt god är enbäret i mustiga såser och till vilt. Enbär används även för att smaksätta öl och spritdrycker, framförallt gin. Enbäret torkas och krossas för att frigöra smak och arom.

Guide till Snuskryddor

Den första snusblandningen med smaksättning av enbär kommer ifrån Göteborgs hamnarbetare och utgjorde grunden till Göteborgs Rapé. Andra enbärssmakande snussorter är Swedsnus Enbär, Kapten Vit Enbär och Offroad Blue Selection. Enbärssnus kommer nästan alltid i blåa dosor.