• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Swedish Match förlorar i EU Domstolen!

Swedish Match förlorar i EU Domstolen!

Swedish Match har fått ett klart NEJ från EU domstolen om snusförsäljning i EU, vi kommer i detta bloginlägg berätta allt som har hänt och vilka påföljder det bringar med sig för Snusindustrin!


Swedish Match har sedan länge kämpat för snusets existens utanför Sveriges gränser. Gång på gång har snustillverkaren vittnat och lobbat för snus i den Europeiska Domstolen som sedan flera år tillbaka förbjudit snuset att säljas utanför Sverige. 

Men idag på torsdagen den 22 November så fattade EU Domstolen det slutgiltiga beslutet, och tyvärr för alla snusälskare så betyder det att snus inte kommer får säljas utanför Sverige i framtiden. Beslutet påverkar inte den lagstiftning vi har i Sverige men enligt Swedish Match är detta ett stort nederlag för EU. 
EU Domstolen hade följande uttal.

”Tobak för användning i munnen är beroendeframkallande och skadligt för hälsan. Att lyfta förbudet mot att placera tobak för användning i munnen på marknaden skulle kunna innebära en allmän ökning av de skadliga effekterna av tobak i EU”

Patrik Hildingsson är dock inte förvånad av beslutet.
- Jag är inte förvånad, säger kommunikationsdirektören Patrik Hildingsson – som samtidigt tycker att domstolen ”kapitulerat” för politiken.
- Man går ju inte in och prövar om snusförbudet är diskriminerande utan konstaterar bara att när det kommer till tobak så får lagstiftaren göra som den vill.

Framtiden ser därför inte ljus ut för Snuset i Europa. Men Hildingsson ger inte upp och söker nu stöd från den Svenska regeringen för att fortsätta kampen.