
Snus preppers guide - Så gör du om krisen kommer
Vad händer med snuset när krisen kommer? I en värld där vi är vana vid expressleveranser och fulla butikshyllor – hur gör vi när snuset plötsligt är borta? Här får du en guide till hur du odlar, tillverkar och bevarar snus när allt annat brakar ihop.
Är du en snus-prepper?
Preppers, eller survivalister som de också kallas, gillar att ligga steget före. De bunkrar mat, lär sig självförsvar och lagrar skafferiet för att klara sig när samhället inte längre fungerar som vanligt.
Tänk dig en vardag där posten stannat och affärerna gapar tomma. Hur gör man då med snuset? På nätet finns redan diskussioner bland preppers som diskuterar detta. Låt oss ta en titt på vad dem har att säga!
Så planerar internet att snusa under kriser
Vi djupdök oss in i ämnet online – och det visar sig att det finns några tydliga strategier bland snusare när krisen knackar på dörren:

Sluta snusa: Vissa säger att om snuset inte går att få tag på för att man är fast i en bunker, är det kanske universums tecken på att man ska sluta snusa. En preppare kommenterar “den dagen den sorgen” och flera håller med.
För dig som överväger det här alternativet har vi en hjälpsam artikel till hands om att Sluta snusa - steg för steg!

Bunkra snussatser: Andra tänker steget längre och lagrar snussatser redan nu för att göra sitt eget snus, om kris skulle uppstå. Eftersom snussatser klarar rumstemperatur länge är det ett uppenbart knep.

Frysa snuset: Frysen kan verka som en bästa vän i kristider. Flera har nått den insikten, vilket inte heller är så dumt med tanke på att snus håller betydligt längre när det är nedfryst. (Så länge elen är kvar, vill säga.)
Redo att lägga snus i din krislåda? Vi guidar dig vidare.
Val #1: Hur du bevarar snus under krisen
Låt oss redogöra för det första alternativet du kan göra för att fortsätta snusa i oroliga tider.
Snus är en ganska enkel produkt att förvara och kan faktiskt hålla upp mot ett helt år i frysen. Om du förvarar snuset i skafferiet eller i kylskåpet, håller det inte lika länge och hållbarheten varierar också beroende på snustyp.
Här har vi gjort en liten tabell för att visa hur länge olika typer av snus håller i olika förvaringar.
Förvaring | Lössnus | Portionssnus | Vita portioner |
---|---|---|---|
I skafferiet | Upp till 1,5 månad | Cirka 2,5 månader | Nästan 4 månader |
I kylskåpet | Drygt 3 månader | Nästan 5 månader | Över 7 månader |
I frysen | Upp till 1 år* | Upp till 1 år* | Upp till 1 år* |
Observera också: om temperaturen faller kraftigt, till exempel under en atomvinter, kan snuset frysa även utanför frysen. Om ditt snus blir fryst och du saknar el, kan en enkel lösning vara att använda en kemisk handvärmare eller kroppsvärme för att varsamt tina upp prillorna utan att skada smaken.
Psst! Vi har en hel artikel om att Förvara snus – En guide till hur du håller snuset färskt, för dig som vill läsa mer om hur man förvarar snus på bästa sätt.
Val #2: I hårda tider: gör ditt eget snus
Du kanske inte har föreslagit denna idé än, men det finns faktiskt många som gör sitt eget snus. Att göra eget snus kräver lite trial and error, men efter några försök kommer det att sitta i benmärgen (och även sluta upp billigare). Det främsta du behöver är en snussats!

Så här gör du eget snus, steg för steg:
- Köp en snussats – en snussats innehåller färdig råtobak med eller utan smaksättning.
- Blanda tobaken – och tillsätt vatten, salt, bikarbonat och eventuellt glycerin.
- Baka snuset – värm blandningen långsamt i ugn på minst 85 grader i ca 24 timmar.
- Låt mogna – ställ snuset i kylen i minst en vecka för bästa smak.
- Snusa – forma till prillor om du vill, annars kör som lössnus.
Det finns en del böcker om att göra eget snus, vilket kan bli till ett roligt intresse för många och kan därför vara värt en sväng till bokhandeln. Vi på Nettotobak fick även möjligheten att intervjua eget snus-experten Per Englund - resultatet blev artikeln Hur gör man hemmagjort snus? - Intervju med experten som är en väldigt frän läsning för dig som är intresserad av att göra eget snus!
Bonustips: Enligt snusexperten Per Englund, rekommenderade han att använda en riskokare istället för ugn så man slipper att lukten sprider sig lika mycket i hemmet.
Steg #3 Odla tobaken redan nu
Visste du att det är helt lagligt att odla tobak i Sverige – så länge det är för eget bruk?
Att driva en tobaksodling i en bunker kanske låter som något från en dystopisk roman, men faktum är att plantorna behöver både sol, jord och regn för att trivas. Eftersom en atomvinter skulle innebära en långvarig köldperiod (vilket tobaksplantor inte klarar av), kan det vara smart att redan nu odla, skörda och tillverka eget snus medan förutsättningarna fortfarande är goda. Vill du veta hur? Vi har en guide för dig: Konsten att odla egen tobak. Annars kan vi kortfattat förklara i tre korta steg

Annars kan vi kortfattat förklara i tre korta steg:
- Starta tidigt: Så tobaksfrön inomhus i små krukor under tidig vår. De gillar ljus och lätt fuktad jord.
- Flytta ut när värmen kommer: När frostrisken är borta kan plantorna flyttas ut till en solig plats. Jord + sol + lagom med vatten = glada tobaksplantor.
- Skörda och torka: När bladen gulnar är det dags att skörda. Häng dem luftigt och låt naturen fixa resten.
Steg #4 Byt till vitt snus
I kristider är elavbrott inte ovanliga, och det är inte förrän då som vi inser hur sårbart vårt moderna samhälle faktiskt är.
Vitt snus, som inte är en färskvara på samma sätt som traditionellt snus, kan dock hålla upp till ett år även vid förvaring i rumstemperatur. Det kan därför vara ett alternativ att överväga om man vill maximera hållbarheten i kristider!

Sammanfattning
Om krisen kommer är det alltid bra att vara förberedd. Den här guiden visar hur du kan fortsätta snusa även under de tuffaste tider: genom att frysa in snus, byta till vitt snus, tillverka eget med snussatser eller till och med odla din egen tobak. Oavsett om du är en erfaren prepper eller bara nyfiken på hur du säkrar ditt snus i en skakig framtid.