Start
Snusåterförsäljare sen 2004
Snabba leveranser
Snus historia

Snussorterna genom historien

Snus under läppen, tuggtobak i kinden eller luktsnus i näsan, ja, det har sniffats, tuggats och bakats prillor i flera hundra år. Oavsett form har snuset alltid varit en följeslagare i vardagen på åkern, i gruvan, på bygget och i bastun. Häng med på en resa genom olika snussorter, från adliga dosor till moderna nikotinpåsar.

Snusets historia genom många skepnader

Snusets historia börjar redan på 1500-talet, när européer först kom i kontakt med tobak genom upptäcktsresande som Christopher Columbus. I Sverige blev snus först känt som ett exklusivt importgods bland adel och borgerskap. Under 1700- och 1800-talet började man tillverka egna snussorter, och då tog utvecklingen fart. På 1900-talet kom portionssnuset, vilket revolutionerade snusandet genom ökad hygien och bekvämlighet. Idag har vi även tobaksfria nikotinpåsar.

Nästan varje epok har haft sin egen snustyp, formad av tidens smak, teknik och sociala normer. Här följer en resa genom snussorter från förr, där varje variant speglar sin tid.


Tidsepok Typ av snus Vad var speciellt?
1500-tal Luktsnus & Tuggtobak Snus i näsan! Lyxigt och aristokratiskt
1700-tal Luktsnus & Tuggtobak Snus i näsan! Lyxigt och aristokratiskt
1800-tal Lössnus Grovsnusens storhetstid
1900-tal Portionssnus Hygienrevolution
2000-tal Vitt snus Tobaksfritt

Snus historia

1500-talet - Europeiska upptäckten av snus

När Christopher Columbus och andra europeiska upptäcktsresande kom till Amerika i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet, såg de att ursprungsbefolkningen använde tobak i olika former. De tog med sig tobaken tillbaka till Europa, där särskilt franska hovet snabbt tog till sig luktsnuset. En nyckelperson var Jean Nicot, Frankrikes ambassadör i Portugal, som skickade tobaksfrön till hovet i Paris, där drottning Katarina av Medici sägs ha använt luktsnus mot sin migrän. Det var detta finmalda luktsnus, sniffat genom näsan, som blev snusets äldsta europeiska form. Resten är snushistoria.

1700-talet - Luktsnus

På 1700-talet var snus något man sniffade. Luktsnus var exklusivt och förknippades med adel. Luktsnuset bestod av finmalen tobak som ofta blandades med aromatiska tillsatser som rosor, lavendel, bergamott, viol eller cederträ för att skapa olika doftprofiler. Många trodde att luktsnus kunde lindra huvudvärk och förkylning och senare såldes det på apotek som läkemedel. 

Vid 1700- och 1800-talets kungahus var även snusdosor statussymboler, rikt dekorerade konstverk i guld, emalj och ädelstenar. Fredrik den store ägde flera hundra sådana, och även Oscar II lät tillverka dosor i silver och guld, varav flera finns bevarade än idag.

Under 100-talet ansågs tobaksodling vara ett traditionellt kvinnoyrke.
“När tobaksfabrikerna kring sekelskiftet maskinerades alltmer blev maskinbiträde ett vanligt yrke bland kvinnor och kvinnor kom därför att dominera tobaksfabrikerna.”
- Snus och tändsticksmuseet.

Läs mer om kvinnors roll i tobaksindustrin på Kvinnans roll i den svenska snushistorien

Snus historia

1700-talet - Tuggtobak

Parallellt med luktsnuset användes tuggtobak, särskilt bland sjömän och arbetare. Nikotinet absorberades snabbt, men med nackdelen att man ofta behövde spotta. I Sverige blev tuggtobak ett bruk bland arbetarklassen, men det var i USA som denna snusform verkligen fick ett kulturellt genomslag. I de amerikanska kolonierna under 1700-talet blev tuggtobak snabbt populär, särskilt bland soldater, cowboys och pionjärer. Det var praktiskt att använda under arbete, jakt eller krig, då händerna ofta var upptagna och rökning kunde avslöja en position

1800-talet - Lössnus

Under 1800-talet fick Sverige sin första verkliga snuskultur. Lössnuset blev folkligt. Det var hemgjort och grovt och ett självklart inslag i vardagen för många, inte minst bland bönder och industriarbetare. Grov snus, som lanserades 1872, är ett av Sveriges mest traditionella gamla snussorter. Det blev snabbt populärt bland arbetare. På 1800-talet såldes det i bleckburkar med lock som kunde användas som stekpanna.

"Grov är ett av de historiska snusvarumärken som överlevt i Sverige sedan 1800-talet. Man skulle alltså kunna säga att Grov i allra högsta grad är ett levande kulturarv som varit en del i snusande svenskars vardag i 150 år, vilket gör det till en betydande del av svensk snushistoria."Johanna Tengblad, Snus och Tändsticksmuseum

Vid den här tiden såldes snus på apotek och var marknadsfört som botemedel mot huvudvärk, tandvärk och oro. Nu säljer man det inte som läkemedel längre.

Läs mer!


Snus historia

1900-talet - Portionssnus 

I början av 1900-talet introducerades portionssnuset och förändrade allt. Plötsligt blev det enklare att snusa utan att behöva baka egna prillor. Det utvecklades delvis som ett svar på ökande hygienkrav och konsumenternas behov av ett mer praktiskt alternativ till lössnuset. Det blev särskilt uppskattat bland kontorsanställda, förare och andra som ville snusa utan att kladda eller dra uppmärksamhet.

Under 1980- och 1990-talen ökade användningen av portionssnus i Sverige och sortimentet breddades. Det började erbjudas i olika styrkor, smaker och format, från mindre till större prillor. Portionssnuset gjorde snus mer lättillgängligt för en bredare grupp användare, och började användas i högre utsträckning även bland kvinnor. Samtidigt förändrades attityderna till snusanvändning i vissa delar av samhället.

1900-talet - White Portion

Snus blev en bristvara under första  världskriget, men efter freden exploderade efterfrågan. År 1919 nådde Sverige sin snustopp: 7000 ton snus konsumerades, den största mängden någonsin dittills.

Senare på 1900-talet, nämligen 1998 kom white portion, där prillorna torkats något för att minska rinnigheten. Smaken fanns kvar, men upplevelsen blev torrare, och populär bland en ny generation snusare.

2000-talet - Vitt snus

På 2000-talet tog snuset ännu ett kliv: vitt snus, eller nikotinpåsar, lanserades. Det här är en snussort som inte innehåller tobak alls, bara nikotin, växtfibrer och smakämnen. En produkt för den som vill ha nikotineffekten, men utan lukt, färg eller tobak. Läs mer om vitt snus i vår artikel Vad är vitt snus?

Sammanfattning

Snus har kommit i många former genom tiderna, i näsan, under läppen och till och med som medicin. Från adelsdamernas parfymerade luktsnus till arbetarnas grovsnus i bleckburk och dagens nikotinpåsar har mycket hänt. Varje tid har haft sitt sätt att snusa på, och vi vågar påstå: det kommer fler. En sak är säker, snussorter utvecklas, förändras och anpassas till nya generationer.