• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
så slutar man snusa

Sluta snusa, steg för steg!

Funderar du på att sluta snusa? Att slänga prillan för gott kan vara riktigt kämpigt. Vi vill se till att du har helt rätt förutsättningar för att lyckas, i det här inlägget kan du därför ta del av användbara tips och svar på de mest förekommande frågorna när du ska sluta snusa.



Varför ska du sluta snusa?

Innan vi går vidare vill vi påminna dig om de positiva effekterna av ditt val att sluta snusa. Det kan hjälpa till att hålla motivationen uppe när suget börjar ta över.

  1. Du sparar pengar – Pengar som du kan använda till annat vettigt, kanske en resa?
  2. Du minskar din risk för sjukdomar – Snusare löper högre risk för diabetes typ 2 och svårare fall av hjärtinfarkt.
  3. Du får bättre munhälsa – Snus kan påverka tandköttet och tänderna kan missfärgas. Du får även sämre andedräkt. 
  4. Du slipper beroendet – Du slipper tänka på dosan det första du gör på morgonen, eller desperat rota fram den efter ett långt möte.

Vill du läsa mer om riskerna med att snusa? Läs mer om att sluta snusa hos 1177s.


Förbered en plan när du ska sluta snusa

Att bestämma sig för att sluta snusa är steg ett, och med det sagt har du redan fastställt ditt slutmål. Nästa steg är att faktiskt sätta sig ner och lägga upp en strategi som passar just dig. Nedan finner du några välbeprövade metoder:

  1.  Sluta tvärt – Det är inte alla som har pannbenet för att sluta tvärt, men det här är en metod som kan vara väldigt framgångsrik. Du sätter ett slutdatum, och så håller du dig helt enkelt till det. Inga konstigheter!
  2.  Trappa ner – Här jobbar du på att vänja av kroppen vid mindre nikotin. Du kan till exempel testa halvera mängden du brukar idag, eller minska med en snus om dagen.
  3.  Byte till annan sort – Den här metoden är bra för de som föredrar en övergångsfas. Har du däremot svårt att släppa vanan men vill dra ner på nikotin, kan du testa att byta till miniportion, eller testa nikotinfritt snus.


Oavsett metod, är det viktigaste att du hittar en strategi som fungerar för just dig. Det kan vara värdefullt att börja med att skriva ner varför du vill sluta, hur ditt snusande ser ut idag och om du misslyckats innan, hur det gick till. Det kan hjälpa dig avgöra vilken metod som passar bäst. Glöm inte heller att spara dina svar, det kan komma till användning när motivationen börjar tryta.

Nästa steg är att planera deadlines och delmål. Det behöver inte vara komplicerat utan kan vara lika enkelt som endast 5 prillor under dagen. Bocka gärna av dessa för att få en full överblick över dina framsteg och glöm inte att belöna dig själv. Börja med mål som du vet att du kan hålla, annars riskerar du att göra dig själv besviken och den känslan kan göra suget värre.  

Det kan även hjälpa att sätta upp ett belöningssystem när du når dina milstolpar, kanske en extra god middag eller en lyxkaffe på morgonen. Låt dock inte belöningen gå överstyr, vi vill inte ersätta nikotinberoendet med ett annat. Forskning visar även att tillåta så kallade ”fuskdagar” (en dag där du unnar dig en prilla) är effektivt i längden. Men se till att detta är en del av ditt sluta-snusa-schema så du inte börjar igen.

Nu när du har en plan så är det dags att fullfölja!


Processen av att sluta snusa

Vad händer i kroppen när man slutar snusa dag för dag?

Sluta snusa dag 1–3 - Snusabstinensen som värst

De första dagarna är absolut värst för fysisk abstinens. Det är vanligt att uppleva yrsel, illamående, koncentrationssvårigheter och sömnproblem. Själva yrseln beror på att nikotin är kärlsammandragande, och utan nikotin sjunker blodtrycket. Du kan motverka detta genom att få i dig tillräckligt med vatten, salt och socker. Du kan även testa vätskeersättning som Resorb.

Efter 2 dagar bör det absolut värsta ha lagt sig och de allra flesta klarar sig genom de första dagarna utan återfall. Ditt smak- och luktsinne är dessutom redan helt återställt. Så njut av något riktigt gott att äta!

Sluta snusa dag 4–5

Vid dag 4 bör du redan känna att det är mycket lättare även om kroppen fortfarande vill ha nikotin. Vid den här tiden brukar många däremot känna av effekterna av att nikotinet börjar försvinna ur kroppen. Det gäller inte för alla såklart, men många känner av huvudvärk som kommer och går under dagarna. Om du mest av allt saknar vanan av att ha en snus under läppen, kan du testa nikotinfritt snus eller nikotintuggummi.

Sluta snusa dag 6–7 - Sötsuget

Nu när den absolut värsta abstinensen lagt sig, kommer ofta sötsuget. För att motverka blodsockerfall är det bra att se till att äta redig mat med mycket protein. Se även till att äta med jämna mellanrum för att hålla blodtrycket jämnt. Det är dock viktigt att förvänta sig att man kan gå upp lite vikt under den här perioden när suget är som värst.

Förutom sötsuget och huvudvärk, är det vanligt att uppleva humörsvängningar. Du kan känna dig extra irriterad eller nedstämd. Det kan faktiskt påminna om vad gravida kvinnor upplever. Med det i åtanke kan det vara bra att kommunicera detta till din närhet så det inte tror det handlar om dom när du tjurar extra mycket över att mjölken är slut på morgonen. Men tappa inte hoppet, efter den första veckan utan snus börjar sömnen bli bättre och det sista nikotinet har nu helt lämnat kroppen!

Sluta snusa 1–2 veckor

Blodsocker är ofta det största problemet för många, och samtidigt kvarstår sötsuget. Vid det här laget kanske du upplever sig själv som mer lättirriterad än innan. Nu är det extra viktigt att meddela dina närstående om du inte gjort det, så det inte tror att du är helt från vettet. Kom också ihåg att berömma dig själv med jämna omgångar för att du lyckas stå emot suget att snusa.

Sluta snusa 4 veckor

Efter den första månaden utan snus kommer din munhälsa förbättras och följaktligen återställas. Återhämtningen fortsätter ungefär ett halvår fram och du kommer märka av hur eventuella frilagda tandhalsar och slemhinnan förbättras med tiden.

40-dagarskrisen

Vid ca 5-6e veckosnåret är det många som upplever en krisperiod. Den fysiska abstinensen har vid det här laget avtagit. Den psykologiska vanan kan dock visa sig svårare att tampas med. Har du dessutom haft vanan under lång tid kan denna period kännas extra tuff. Men håll ut, det är snart över!

Efter 3 månader

Har du klarat dig så här långt, grattis! De flesta som tagit sig förbi första kvartalet lyckas ofta hålla sig helt snusfria. Du kan såklart fortfarande känna visst sug, men det bör vara hanterbart vid denna period.

Efter ca 1 år

Vid det här laget är nikotinberoendet sedan länge återställt. Nu är det ett ypperligt tillfälle att klappa dig själv på axeln och blicka framåt mot ett snusfritt liv!