• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
Hur mycket snus på semestern?

Hur mycket snus på semestern?

I denna delen av WikiSnus så tar vi reda på hur du skall ta med dig ditt snus ut på semester. Hur mycket får man ta med sig? Kan man resa vart som helst med snus i bagaget? Skall det förvaras?


Om du är snusare och har varit på utlandssemester vet du vad vi pratar om när det kommer till tullverk och krångliga regler som måste läggas på minnet och hållas reda på under resan. Olika länder i världen har extremt skiftande regler då det kommer till snus, och länder där totalförbud råder är inte några obskyra diktaturer utan ligger närmare än du tror. Som tur är går det på de allra flesta ställen bra att vara globetrottande snusare!

Hur mycket snus får jag ta med mig?

Försäljning av snus är förbjudet inom hela EU, där Sverige är det enda undantaget. Du får däremot medföra ett eget förråd med snus på resa inom unionen, så länge snuset i ditt bagage är till för ”privat bruk”. Enligt direktiv på EU’s hemsida angående tullbestämmelser på tobaksprodukter behöver du inte bevisa att det snus du för med dig är till för ditt privata bruk om mängden inte överskrider ett kilo.resa-i-varlden

Över finska gränsen motsvarar ”privat bruk” till exempel 30 dosor snus a 50 g vardera, alltså 1500 g, medan det endast är tillåtet att införa 250 g i både Norge och Schweiz. Till Australien får man ta med sig 1,5 kg snus, men i de allra flesta länder utanför EU som till exempel Japan, Kina, Ryssland, de flesta länder i Sydostasien som Thailand gäller 250 - 500 g, alltså ca en halv till en stock med snusdosor. Den amerikanska myndigheten US Customs and Border Protection specificerar inte mängden tobak i gram, däremot menar den amerikanska ambassaden i Sverige att det går bra att införa en stock per person i USA. Vad som motsvarar mängd snus för privat bruk skiftar alltså mycket beroende på land.

Hur mycket snus på semestern?

Mikael Arnebert, presschef vid Swedish Match, menar att trots att de flesta gränsbestämmelser tillåter att man inför snus utomlands för privat bruk, kan problem uppstå i tullen ändå då snus i svensk stil är en relativt okänd produkt utanför Europa. ”Det kan hända att man har lite otur och träffar en tulltjänsteman som inte vet vad snus är”. Arnebert är själv snusare och fastnade vid ett tillfälle i den kubanska gränskontrollen där han var tvungen att övertyga säkerhetspersonalen på flygplatsen att det enbart var tobaksvaror och inget annat skumt i snusdosorna. ”Det fordrades mycket övertalning och praktisk demonstration för att jag skulle få med mig mitt Grovsnus,” säger Arnebert.

Finns det någonstans där det är förbjudet med snus?

Då snus helt enkelt inte förekommer i många länder är reglerna för den mängd som får föras över gränsen lite luddiga. I ett fåtal länder är snus dock totalförbjudet, liksom Indien och Singapore, där stora böter väntar om du trots allt försöker smyga med snus i din packning. Mer förvånande då det kommer till totalförbud på snus är vårt skandinaviska, närliggande Island. Om du råkar ha en snusdosa i fickan då du passerar den isländska gränskontrollen kommer denna att beslagtagas och du kommer bli bötfälld på 2000 isländska kronúr.

Hur mycket snus på semestern?

Finns det något mer man bör tänka på?

Om du planerar en resa och kommer att vilja medföra snus för eget bruk är det mycket viktigt att du i förväg kontrollerar vilka regler för tillåten mängd som är aktuella just nu för det land dit du vill åka då dessa ändras relativt ofta. Agera enligt de regler och bestämmelser som finns och ha en reservplan redo ifall du skulle stöta på patrull! Du kan till exempel förbereda så att en släkting eller vän kan skicka mer snus via posten om du planerar att vara på resande fot länge.

Då snus inte klassas som en vätska kan det bäras med i handbagaget om du flyger under din resa, så länge den tillåtna mängden som råder vid slutdestinationen inte överskrids. Ett tips är dock att lägga en del av ditt snusförråd i den väska du checkar in, då detta kan öka dina chanser att i alla fall behålla majoriteten ifall olyckan skulle vara framme.

Och att återvända till Sverige med snus i bagaget, hur funkar det?

I Sverige får du införa hur mycket snus du vill om det är för eget bruk eller en gåva. Du måste föra in det själv och vara över 18 år, och betala skatt och tullavgift på alla snusprodukter som är värt mer än 4300 kronor om du reser med flyg eller båt. Reser du på något annat sätt ska du betala skatt och tullavgift på alla snusvaror som är värda mer än 3000 kr.

Vill du ha mer info angående tullverkets bestämmelser eller hur mycket snus du får föra in i landet du planerat att resa till? Vi rekommenderar att du tar kontakt med Tullverkets informationstjänst på 0771-520 520 eller tar kontakt med den Sveriges ambassad i det land du tänkt resa till för exakt och dagsaktuell information.