• Fri frakt på köp över 499kr
  • Störst sortiment online
Ny spårbarhet för tobaksprodukter!

Ny spårbarhet för tobaksprodukter!

Tobaksprodukter kommer under sommaren genomgå en förändring. Tobak såsom snus, cigaretter och rulltobak kommer nu inkluderas i EU-kommissionens nya säkerhetsmärkning.


Sedan en längre tid tillbaka har man kunna spåra livsmedel tillbaka till tillverkaren. Detta för att kunna spåra felaktigheter och att göra återkallningar lättare. Arla's mjölkprodukter kan man till och med spåra hela vägen från livsmedelsbutiken tillbaka till gården där mjölken först mjölkades. 

Ett liknande system kommer nu införas på tobak. Det kommer ge en detaljbild för myndigheterna var vardera paket befinner sig. Det betyder att man kan spåra ett helt vanligt cigarettpaket som skickats från Nettotobak, tillbaka till leverantören, se vilken bil den fraktades med till lagret, vilken båt den skeppades med och hela vägen tillbaka till tobaksodlaren. Namnet på systemet kallas Track and Trace (T&T) och kommer börja sättas igång under sommaren 2019.

Varför behövs då track and trace?
Eftersom tobaksprodukter klassas under livsmedel så behövs samma detaljerade insyn som i livsmedelsbranschen. Om en produkt har visats sig vara defekt så skall man ha möjlighet att söka upp i vilket led som det gick snett.

Den andra anledningen är för att motverka smuggling. Med det nya systemet vet man exakt var en produkt befinner sig, ner till dos nivå. På så sätt så kan man vi beslagtag få en idé om inte bara den som smugglar utan dom som sålt dom smugglade produkterna.