Klickcigaretterna kommer tillbaka!

Klickcigaretterna kommer tillbaka!

Klickcigaretterna kommer tillbaka! JTI strider mot beslutet att förbjuda klickcigaretter genom att återintroducera dom från och med Maj 2018! Läs allt om historien och återinförandet här!

Förbudet mot klickcigaretter 2016.

Förbudet mot klickcigaretter presenterades för första gången då den Svenska regeringen röstade fram ett nytt tobaksdirektiv från EU, i detta direktiv ansågs det att smaksatta cigaretter och klick var marknadsförda mot yngre rökare och uppmanade yngre personer att börja röka med trevliga smaker.

I direktivet finner man även beslutet om att introducera avskräckande bilder på cigarettpaketen och öka varningstextens yta på förpackningen. De nya bestämmelserna i direktivet förbjöd även information om inntehållet tjära, nikotin och kolmonoxid. Förpackningen får inte heller beskrivas som ”mindre farlig” eller ha miljöfördelar.

Cigaretternas namn ändrades även här, då många deskriptiva namn förbjöds. Att kalla en produkt för tex ”Marlboro – Vanilj” var inte längre möjligt och cigarett tillverkare var tvungna att byta namn på ett stort antal produkter samt designa om deras förpackningar.

Beslutet att införa dessa regler röstades igenom 2016 och gav tobaksproducenterna ett års övergångstid på sig. Det är därför vi har sätt många produkter förändra utseende och namn på senaste tiden.

Vad har detta med klick cigarretterna att göra?

Nu i veckan släppte JTI, en av dom största cigarette tillverkarna i världen ett pressmeddelande att dom tänker återinföra klickcigaretter.

I tobaksdirektivet från 2016 publicerade folkhälsomyndigheten påståenden som har att göra med övergångsperioden för dessa mentolprodukter. Enligt dessa uttalanden framgick det inte att övergångsperioden gällde för cigaretter med smaksatta filter eller kapslar. Tolkningen innebar att endast cigaretter med mentolsmaken tillsatt direkt i tobaksblandningen skulle beröras av övergångsperioden och då vara tillåtna att säljas i butik fram tills 20de maj 2020.

JTI bestred denna tolkning vilket gjorde att Förvaltningsrätten i Stockholm tog bort dessa uttalanden från folkhälsomyndigheten.

JTI kommer nu återlansera sina klick cigaretter och har i sitt pressmeddelande tagit på sig fullt ansvar om denna återlansering skulle få juridiska konsekvenser.

Dela detta innehåll