E-Cigg för Nybörjare!

E-Cigg för Nybörjare!

Välkommen till Wikisnus guide till E-cigaretter! Vi kommer berätta allt du behöver veta för att börja med e-cigaretter!

Vad är en c-cigarett?

E-Cigaretter går under många olika namn. E-Cigg och Vape är bland dom mest populära men kallas även Mod, E-Cig eller Vejp. Kärt barn har många namn men i denna bloggen kommer vi kalla dom för E-Cigg då det är den mest populära termen här i Sverige. På andra sidan Atlanten kallas dom för Vape's namnet kommer från Vaporizer som betyder förångare, och i korta drag är det precis vad en e-cigg gör. Den förångar e-juice till moln som sedan andas in.

E-Cigg skall inte blandas ihop med klassiska Vaporizers då dom inte förångar organiskt material utan dom fungerar endast med e-juicer.

En vanlig e-cigg är uppbyggd av ungefär samma delar vilken modell eller märke du än köper. Basen som även kallas "mod" är oftast där all elektronik sker. Det är här som batterierna rymms och det är vanligt nu för tiden att man finner en LCD skärm som visar information om din rökning. I moden finner du även alla säkerhets anordningar som kontrollerar batteriernas kapacitet och styrka flera gånger i sekunden för att förhindra problem. Men mer om detta senare.

Hur man fyller en e-cigg

Den andra viktiga komponenten är tanken, det är ofta en glasbehållare som rymmer både e-juicen samt själva förbrännaren. Den vanliga storleken på en tank i EU regionen är 2ml. En viktig detalj med tanken är att den ofta är löstagbar och utbytbar. Dom flesta tanksen skruvas på och av med en gänga, den vanligaste storleken är "510"så om du vill flytta en tank till en annan mod så passar alla 510 gängor med varandra. Har du frågor om en tank passar med en specifik mod så kan du läsa i instruktionsboken och leta efter "gänga" eller "thread". Skulle det fortfarande vara oklart kan du givetvis kontakta oss på Nettotobak's kundtjänst så skall vi hjälpa dig hitta informationen.

Den sista och kanske viktigaste delen av E-Cigg'en är förångaren, även kallad Coil (spole på Svenska.) Namnet kommer från den vanliga formen som coilen har. Coilen är inte mycket mer än en strömledande spiral som ligger täckt av högkvalites bomull. När man leder ström genom coilen så bildas det värme och all e-juice som sugits upp av den kringliggande bomullen förångas och färdas uppåt munstycket. Coils tillverkas i flera olika material och former, tricket för tillverkarna är att kombinera en stor yta med en låg resistans på spolen så att coilen lättare kan hetta upp ett stort område med bomull. 

Dom mest hängivna vape'arna bygger sina egna coils såkallad "RBA" då köper man ståltråd och lindar det i komplicerade spiraler just för att få så mycket yta och så lite resistans som möjligt. Många av dessa spiraler är riktigt vackra och komplicerade.

Hur använder man en e-cigg?

Att börja använda e-cigarett är inte alltid lätt. Var skall man börja? Och vilka saker passar till vad?
Här på Nettotobak så har vi en flik i huvudmenyn som heter StartkitHär finner du alla startpaket som innehåller allt du behöver för att börja, det enda som inte medföljer är batteri eller en e-juice. Många av dessa startkit behöver inte något batteri för att fungera utan kommer med ett inbyggt. Det betyder att du inte behöver köpa till något men med nackdelen att din e-cigg kommer bara hålla så länge som batteriet håller. 

I vanliga 18650 batterier så kan du ladda ur dom ungefär 500 gånger innan batteriets kvalité börjar degradera. Man brukar säga att ett batteri håller i ungefär två år om det används väldigt ofta. Vi på Kundtjänst finns här för att guida dig och vi vill hjälpa dig att sluta röka på bästa sätt. Vi har flera olika lättanvända e-cigg startkit att rekommendera. 

Var skall jag börja?

Börja alltid med ett enklare kit. Känn på hur det känns och skulle det behövas gå därifrån. Dom lättaste är så kallade AIO system. Det betyder bara att dom har allt i ett och du behöver inte köpa någon separat tank eller batteri. Allt finns på plats för att börja. Vi rekommenderar den otroliga Aspire PockeX AIO, eller om man letar efter något ännu enklare så är Aspire Breeze 2 en klar segrare för dom som har tidigare rökt vanliga cigaretter.

E-cigg Breeze 2

Om man tycker om upplevelsen av e-cigarett men känner att man vill ha mer kraft och rök för att hindra röksuget så kan man sedan uppgradera sig till en kraftfullare maskin. Den helt klart bästa på marknaden är SMOK RHA 220W.

Hur skall jag röka e-ciggen?

Att röka e-cigg är lite annorlunda från vanliga cigaretter. Den vanligaste metoden att röka cigaretter är att suga på cigaretten tills man får rök i munnen för att sedan andas ner röken i lungorna. Detta är ett så kallat munbloss eller "mouth-to-lung". Denna metoden fungerar med vissa e-cigaretter som är specialanpassade för nybörjare. Men när det kommer till lita kraftigare maskiner så är det direkta lungbloss som gäller. Då färdas röken direkt från e-ciggens munstycke ner i lungorna. 

Mun till lunga och direkta lungbloss

Det kan vara lite obehagligt till en början att röka med direkta lungbloss i början men när man har lärt sig så blir det ett väldigt naturligt sätt att röka. Vi har en helt säker metod för att lära sig ta direka lungbloss. 
1) Istället för att placera munstycket i munnen så håll e-ciggen på avstånd, ca 1cm från läpparna. 
2) Tryck och håll in knappen och samtidigt ta ett djupt andetag, det hjälper att dra in magen och puta ut bröstet för att kunna ta ett riktigt djupt andetag.
3) Andas sedan ut i din egen takt, e-cigg ånga skall inte hållas kvar i lungorna utan kan andas ut på direkten då nikotinet tas upp snabbare. 

När du vant dig vid denna metoden kan du utföra samma handling fast med e-ciggens munstycke i munnen. Du behöver alltså inte suga utan snarare ta ett djupt andetag.

Det är kort och gott allt du behöver veta om e-cigg, har du frågor eller funderingar kan du helt klart kontakta vår kundtjänst som hjälper dig!
Håll utkik efter nästa del då vi pratar om e-juicer och vilka olika sorter det finns! 

Dela detta innehåll