Den bästa cigarren i världen

Den bästa cigarren i världen

Då den italienska sjöfararen Columbus anlände i Karibien år 1492 bjöds han på röktobak utav ursprungsbefolkningen. Denna sed hade redan då brukats i århundraden på den amerikanska kontinenten

Av konnässörer räknas den kubanska cigarren som den bästa av sitt slag i hela världen. Det som gör Kuba till en sådan fulländad odlingsplats för tobaksblad utav superb kvalité är en unik sammansättning av mineraler i jordmånen, samt en luftfuktighet och temperatur som ger närmast perfekta förhållanden för ändamålet. Den främsta platsen av alla för odling av cigarrtobak är Viñales, Kubas västra delar, då särskilt i Pinar del Rio, belägen ca 160 km sydväst om huvudstaden Havanna. Mellan provinsens regnskogsklädda, nästan vertikala sluttningar ligger bördiga slätter med vidsträckta tobaksplantage, där varje blad varsamt väljs ut och plockas för hand - bara det bästa är gott nog.

Efter skörden så behandlas bladen så att doft, arom och brinntid kontrolleras. Allt sker under noggrann övervakning av bonden, som oftast arbetar genom småskalig familjeverksamhet. De privata odlarna fick allt som allt behålla sina gårdar under kollektiviseringen då tobaksplantorna kräver ständig omsorg och är en svår gröda att hantera i en planekonomi. Ironiskt nog så är cigarren, en symbol för lyx och rikedom vilken tankarna till statschefer och affärsmän, den kommunistiska diktaturen Kubas främsta exportprodukt och en utav dess största inkomstkällor. 

Då den italienska sjöfararen Columbus anlände i Karibien år 1492 bjöds han på röktobak utav ursprungsbefolkningen. Denna sed hade redan då brukats i århundraden på den amerikanska kontinenten som viktig religiös ceremoni och fredssymbol. Urinvånarna torkade och skar tobaksbladen i bitar och använde antingen pipverktyg eller rullade råtobaken i majsblad för att röka den. Columbus manskap tog snabbt efter sedvänjan, och européer som bosatte sig på de karibiska öarna i kolonialisternas fotspår började producera och exportera tobak som affärsverksamhet.

Först under 1700-talet blev tobaksrökning på modet bland adeln ibland annat Spanien, Ryssland och Frankrike och efterfrågan, liksom priset, ökade. Cigarren var då liksom nu den främsta, mest eftertraktade lyxprodukten som gick att framställa av tobaksbladet. Just ordet cigarr kommer ifrån spanskans ”cigarro”, en omskrivning av mayaspråkets term ”sicar” eller ”sikar”, ”att röka”. 

Rullningen utav cigarrer är ett äkta hantverk som kan ta år att lära sig korrekt. Cigarrer kan vara så kallade ”shortfillers”, tillverkade av tröskad tobak och allt som oftast maskinrullade, eller ”long fillers”, där hela tobaksblad rullas till rätt form och fason utav en ”torcedor”. Att rulla täckbladet, det yttersta lagret på cigarren, reserveras för de allra skickligaste av torcedores. Täckbladet måste ha en jämn färg, vara tunt som silkespapper och fritt från hål, samt skäras med ett precist snitt och lindas otroligt varsamt runt cigarrens inlaga och omblad för att inte gå sönder.

En handrullad kvalitetscigarr är uteslutande en ren naturprodukt, det vill säga, fullständigt fri från kemiska tillsatser eller utfyllnadsmaterial. En cigarr av hög kvalitet kan under rätt förutsättningar lagras i åratal, där smaken utvecklas precis som hos ett årgångsvin. Berömda kubanska cigarrmärken utgörs av bland annat Cohiba, Montecristo, Bolivar, Cuaba och San Cristobal de la Habana. 

Om man frågar kubanerna själva anses ”Cohiba” vara de kubanska cigarrernas superstjärna. Bladen i Cohiban kommer ifrån området Vuelto Abajo i Viñales, är av förnämsta kvalitet och extra fermenterade för en lenare smak. De röks med fördel tillsammans med en Café Cubano eller en mörk rom för bästa bouquet. Cohiba var även Fidel Castros och Che Guevaras favoritcigarr. De tillverkades i största hemlighet i fabriken ”El Laguito” (vilken numera är en världsberömd turistmagnet) och var länge reserverade för partittoppar och diplomater innan de hamnade på marknaden för alla. 

När den amerikanska presidenten John F Kennedy aktiverade handelsblockaden mot Kuba 1962 såg han till att på förhand köpa in och magasinera tillräckligt många askar med kubanska H. Upmann cigarrer så att lagret skulle räcka hela presidentperioden ut. Amerikanska medborgare får inte köpa kubanska cigarrer, varken som import eller utomlands, något som inte försöktes ändras på förrän President Obama tillsattes i vår samtid.

Andra berömda personligheter som älskade kubanska cigarrer var Kung Edward III, som fått ett eget cigarrmärke uppkallat efter sig, brittiske premiärministern Winston Churchill, som föredrog märket Romeo y Julieta, filmregissören Orson Welles och skådespelerskan Marlene Dietrich.

Dela detta innehåll