• Fri frakt på köp över 399kr
  • Störst sortiment online
British American Tobacco i fronten för Coronavaccin!

British American Tobacco i fronten för Coronavaccin!

Tobakstillverkaren meddelar att tobaksplantor erbjuder potential för snabbare och säkrare läkemedelsutveckling.


Tobakstillverkaren meddelar att tobaksplantor erbjuder potential för snabbare och säkrare läkemedelsutveckling.

British American Tobacco (BAT), skaparen av bl.a svenska snusfavoriter som Granit och Lundgrens meddelar att de är något på spåret vad gäller ett potentiellt vaccin mot Coronaviruset (Covid-19), vilket - håll i er nu - inkluderar tobaksplantor.

De riktar nu stora resurser vilket inkluderar deras dotterbolag inom bioteknik, Kentucky BioProcessing (KBP), för att bekämpa den globala pandemin. KBP är idag inne i ett prekliniskt stadie och jobbar på vaccinet på en icke-vinstdrivande basis.

"Om alla tester går bra så är vi hoppfulla att med rätt partners, och med stöd från myndigheter, så kan vi tillverka upp till 3 miljoner doser av vaccinet varje vecka redan från och med juni," säger en representativ från företaget. De är glada att kunna betona de nya positiva aspekterna av sitt tobaksimperium och säger att en ny och snabbväxande tobaksväxtteknik placerade dem framför andra som även de jobbar på ett vaccin. "Tobaksväxter innehar potentialen för en snabbare och säkrare utveckling av vaccin jämfört med konventionella metoder" säger dem.

British American Tobacco i fronten för Coronavaccin!

KBP som 2014 hjälpte till att utveckla den experimentella ebolabehandlingen ZMapp vandrar idag sidledes dussintals andra företag som alla försöker skynda på ett vaccin mot Covid-19 vilket har smittat över 880 000 människor globalt och krävt mer än 44 000 människor liv. De säger att deras arbete är "potentiellt mycket säkrare än konventionell vaccinteknologi med tanke på att tobaksplantor inte kan vara värd för patogener som orsakar sjukdom".

Vidare har BAT ingått samarbete med Food and Drug Administration i USA samt Department for Health and Social Care i Storbritannien för att erbjuda sitt stöd och tillgång till deras forskning i syfte att försöka påskynda utvecklingen av ett Coronavaccin.

Dr. David O'Reilly, chef för vetenskaplig forskning på BAT fyller i: "Vaccinutveckling är utmanande och komplext arbete men vi tror oss sitta på ett betydande genombrott med vår teknikplattform för tobaksanläggningar och vi är redo att arbeta med regeringar och alla intressenter som hjälper till att vinna kriget mot Covid-19."

BAT säger att det har klonat en del av genetiken hos coronaviruset och utvecklat ett potentiellt antigen. Antigenet sätts sedan in i tobaksplantor för reproduktion och när växterna skördas renas antigenet.