Är du nyfiken på cigarrer? En guide för nybörjaren

Är du nyfiken på cigarrer? En guide för nybörjaren

Vad är egentligen en bra cigarr för nybörjare? Vad kännetecknar en god cigarr? Eftersom tycke och smak skiljer från sak och person är detta inte en fråga som kommer med ett självklart svar.

Är du nyfiken på cigarrer? En guide för nybörjaren

Är du kanske nyfiken på cigarrernas spännande värld, men vet inte hur eller vart du ska börja utforska? Vad är egentligen en bra cigarr för nybörjare? Vad kännetecknar en god cigarr? Eftersom tycke och smak skiljer från sak och person är detta inte en fråga som kommer med ett självklart svar, men i detta inlägg ska vi försöka lotsa dig i rätt riktning! Det finns ändå några goda råd och tips som kan vara bra att tänka på när du inköper och röker dina första cigarrer.

Att utveckla en palett för olika cigarrer är inget konststycke som sker under en natt. Liksom en vinprovare måste du testa dig fram för att prova vad som passar just dig i smaken. För att på eget bevåg kunna skilja på och beskriva aromen och utförandet på olika cigarrer finns det egentligen bara en väl beprövad skolningsmetod, och det är att njuta utav många olika cigarrer. En inte helt oangenäm uppgift ändå!

Vi kan kalla din första cigarr för din övningscigarr, och vi rekommenderar att du väljer en mildare cigarr till detta ändamål. Dels har du förmodligen ännu inte utvecklat det smaksinne som krävs för att uppskatta starkare, mer komplexa rökverk, men även ur en rent ekonomisk synpunkt då mildare cigarrer typiskt är billigare. Då du röker dina första cigarrer kan du misslyckas i många aspekter, du kanske snoppar för mycket, tänder cigarren på fel sätt eller förvarar den olämpligt. Att då genast slänga upp flera hundra på en ”bortkastad” cigarr kan kännas både frustrerande och slösaktigt. Prisbilden för din övningscigarr bör ligga mellan 70 och 100 kronor. Till detta pris får du en handrullad kvalitetsprodukt som gör din nya hobby rättvisa men som samtidigt inte tömmer plånboken.

Du kanske har hört vana rökare prata om cigarrens ”kropp” och undrar vad detta innebär för något? Då vi pratar om cigarrens kropp syftar vi inte på dess nikotinhalt, utan på dess smakupplevelse och fyllighet. En cigarr med kraftfull kropp har en dynamisk, tydlig upplevelse där många olika aromer och doftnoter kommer och går under brinntiden. Cigarrens kropp kan vara lättare och luftigare (light – medium) eller tyngre och mer invecklad (full). Vilken smak som passar dig bäst är högst individuellt – har du rökt cigaretter innan och föredrar rökigare karaktär kanske en cigarr med fullare kropp passar dig bättre?

Vi rekommenderar att du köper din cigarr hos en specialiserad handlare. Här på Nettotobak har personalen den kunskap som behövs för att guida dig om du kanske är osäker på vad du är ute efter. Du kan dessutom försäkra dig om att cigarrerna har förvarats på ett korrekt sätt, i en hel och ren humidor med rätt inställd temperatur och luftfuktighet.

Om du befinner dig i en fysisk butik, be om att få inspektera och känna på cigarren innan köp! Var försiktig! Cigarren ska inte knastra och smula, då är den för torr. Den ska ej heller kännas blöt och ”svampig”, då kan humidoren ha haft för högt inställda fuktighetsnivåer och risken för uppkomsten mögel är större. Du ska känna ett behagligt motstånd då du klämmer lätt på en cigarr, se en jämn och fin yta samt känna en trivsam doft. Köper du din cigarr på internet kanske dessa tips inte tillämpliga - vi råder dig då att titta runt lite i den webshop du valt för bilda dig en uppfattning om kvaliteten. Du kan alltid skicka ett mail till säljaren och utifrån svaren du får bedöma dennes grad av kunskap och proffesionalitet. Var inte blyg! Framför allt, våga fråga! Det är också viktigt att du förvarar din cigarr på rätt sätt då du kommer hem – är du nybörjare rekomenderar vi en humidorpåse eller en billigare humidor.

Nu har du köpt din första cigarr är det dags för höjdpunkten – att röka den! Det första du måste göra innan du börjar är att klippa eller ”snoppa” cigarren – i de allra flesta fall är cigarren nämligen försluten i ena änden, den där du ska dra in röken i munnen. Om du snoppar cigarränden på fel sätt kan cigarren inte få glöd som den ska, eller så kan du få alldeles för het rök eller tobaksbitar i munnen då du drar in röken – inte särskilt angenämt! Snittet ska ligga ungefär precis i mitten av den konvexa ”huvan” i ena änden av cigarren, inte för långt in, inte för långt ut. Att snoppa med ett rakt snitt är oftast överlägset och passar alla cigarrer.

När du har snoppat cigarren är det dags att tända den. Tänk på att inte tända cigarren med någonting som tobaksbladen kan ta smak av – en bensintändare är till exempel utesluten. Ifall du tänder med tändstickor, vänta tills svavlet brunnit bort. Det klassiska sättet a la Kuba att tända din cigarr är att först antända en bit cederträ, vilken du sedan tänder din cigarr med. Håll cigarren i 45 graders vinkel vid lågans absoluta spets. Börja sedan rotera cigarren långsamt medan du ”puffar” för att fördela glöden jämnt. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta!

Dela detta innehåll