• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Nikotinets påverkan på kroppen

Hälsa för ohälsosamma: blir man pigg av nikotin?

I det senaste avsnittet av podcasten Hälsa för ohälsosamma intervjuas Professor och överläkare Fredrik Nyström om nikotin och dess effekter på kroppen. Läs mer och lyssna här!


Professor och överläkare i internmedicin vid Linköpings universitet, Fredrik Nyström, har forskat på vad som händer i kroppen när man stoppar in en prilla under läppen. Resultatet förvånar många: snuset har inte alls har så stor effekt på kroppen som de flesta tror eller vill påstå.

  • Som läkare är jag övertygad om att det är en fantastisk fördel om man går över från rökning till att börja snusa. Rökning är farligt, men isolerar man nikotin så verkar det inte ha speciellt farliga effekter på kroppen, säger Nyström. 

I det senaste avsnittet av Podcasten Hälsa för ohälsosamma pratar Nyström om vilka slutsatser som bör dras av hans forskningsresultat. 

Lyssna på avsnittet ”Hälsa för ohälsosamma: Lite nikotin piggar upp” här, eller på din favoritpoddplattform.



Vad är nikotin?

I sin essä Smak på nikotin, skriver Fredrik Nyström om nikotinet och dess ursprung. Det är nämligen så att nikotin finns naturligt i flera växter inom potatisfamiljen, inklusive tobaksplantan (Nicotiana rustica eller Nicotiana tabacum), som innehåller särskilt höga halter av ämnet. Nikotin förekommer även i andra vanliga grönsaker som potatis, tomat och aubergine, även om nikotinhalten i dessa växter är låg. Nikotinet fungerar som en naturlig skyddsmekanism mot insektsangrepp, vilket är anledningen till att växterna producerar det.


Hur påverkas kroppen av nikotin?

Förre året publicerade Fredrik Nyström en forskningsstudie som undersöker de direkta kroppsliga effekterna av nikotin och rödvin. Detta gjordes genom att studera hur rödvin och blött snus påverkar ämnessättning och hormoner när man äter en måltid.

Forskningsarbetet visade bland att rödvin med alkoholhalt sänker både nivåerna av blodsocker och hungerhormonet ghrelin - i linje med tidigare observationsstudier som hittar samband mellan regelbundet intag av måttliga mängder alkohol och lägre risk för diabetes. Därtill visade studien att alkohol ökar metabolismen, medan nikotinhaltigt snus inte gör det.

Stresshormonet kortisol steg däremot kortsiktigt av nikotinet, i liket med blodtrycket som steg en aning. Det är två förändringar som antas hänga ihop med den uppiggande effekt som nikotin ofta erfars ha.

Mycket lite tycks med andra ord hända i kroppen när man har en portionssnus under läppen. Snus verkar kort och gott inte ha så mycket effekter alls på vare sig hormoner eller blodsockerreglering, var professorns slutsats. För Nyström var det ett ganska oväntat fynd, som spådde att nikotinet borde påverka ämnesomsättningen, eftersom många upplever att man blir pigg, eller får en kick, av nikotin.


Om podcasten Hälsa för ohälsosamma

Kan man förbjuda alla laster? Är det bättre att vara en aktiv motionär och vara överviktig, än att sitta still och vara smal? Ska jag röka e-cigaretter eller snusa? Och varför är det så svårt att äta rätt, när vi har tillgång till mer och bättre mat än någonsin tidigare i historien? Experter möts och ger svar på frågor de inte brukar få, och politiker försöker reda ut vad de egentligen vill uppnå och på vilket sätt.

Hälsa för ohälsosamma lyfter fram perspektiv på folkhälsa som sällan kommer fram i debatten, men som många funderar på. Podcasten produceras av Marie Söderqvist som är ansvarig för programområde folkhälsa på EPHI.