• Fri frakt från 599kr
  • 4.8 på Trustpilot
Grov historia genom förpackningar

Grov 150 år - En historia genom förpackningar

Ett av Sveriges äldsta snusvarumärken, Grov, fyller detta år hela 150 år. Under alla dessa år, har Grovsnus hunnit byta ägare, utveckla format och framför allt ändrat förpackningsdesign. I det här inlägget kan du lära dig mer om Grovs historia genom dess förpackningar.



Grofsnus bleckburk

Foto: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har frilagts och beskurits)

Bleckburk

År 1840 erhöll Carl Anton Wilhelm Hellgren tillstånd att driva tobaksfabrik i Stockholm. Han antog utmaningen och startade företaget W:m Hellgrens tobaksfabrik i hyrda lokaler på Södermalm. Under Johan Bäckströms ledning lades & Co till företagsnamnet, och efter en rad uppköp, expanderade verksamheten. Tobaksfabriken lanserade flera produkter, däribland Grov som lanserades 1872.

Under 1800-talets slut såldes snuset bl.a. i burkar av bleckplåt. Dessa fanns i storlekar för att rymma 500 g samt 1 kg. Burkarna producerades på efterfrågan av de norrländska konsumenterna, som bestod av rallare, timmerflottare och kolmilare. Detta eftersom locket på burken kunde förvandlas till en stekpanna med hjälp av spik och ett träskaft, vilket gav locket ett värmetåligt handtag. Detta sägs ha varit särskilt populärt bland rallare för att steka fläsk.

W:m Hellgren & Co Grofsnus, burk i bleckplåt om 500g, före 1915. Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.


Grovsnus i paket

Foto: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har frilagts och beskurits)

Paket med oval etikett

W:m Hellgren & Co blev otroligt framgångsrikt som den största tobaksfabriken i Sverige. Men alla sagor måste ta slut, och för Hellgren & Co tog det slut i samband med införandet av svenskt tobaksmonopol, tidigt 1900-tal. Grovsnuset skulle dock få leva vidare och fortsatte tillverkas av Tobaksmonopolet. Flertalet förpackningar fanns att köpa. Under andra världskriget började de sälja Grov i paket om 250 gram.

Grovsnus No. 951, paket om 250g, AB Svenska Tobaksmonopolet, 1940-tal. Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.


Kardus med banderoll

Tobaksmonopolets tidiga paket om 250 gram byttes sedermera ut mot rektangulära karduser om 250 gram. Även dessa började producerades under 1940-talet, och skulle fortsätta finnas i sortiment ända fram till 1990.

Grovsnus, kardus om 250g, Svenska Tobaks AB, 1961-1990.  Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.


Oval dosa i vaxad papp

Under tidigt 1900-tal tillkom de första engångsdosorna. De var gjorda i vaxad papp och 1916 började även Tobaksmonopolet producera liknande förpackningar för sitt snus. Dessa kan ses som ett steg i riktningen mot de engångsdosor vi använder till idag. Under 1961, övergick det Svenska Tobaksmonopolet till att bli det statligt ägda företaget Svenska Tobaks AB. Under denna tid fortsatte de att tillverka engångsdosor i oval papp, men förpackningens etikett ändrades och blev mörkblå.  

Grovsnus, oval dosa i vaxad papp om 50g, Svenska Tobaks AB, 1961-1967. Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.


Prototyper Grovsnus rund dosa 

Foto: Snus- och Tändsticksmuseum
(Bilden har frilagts och beskurits)

Prototyper inför lansering av rund dosa med plåtlock

Nästa steg i utvecklingen kan du nästan gissa, för nu börjar vi nosa på nutid. Vi pratar såklart om de runda dosorna med plåtlock. Inför lanseringen 1967 tillverkades designprototyper för de nya dosorna där Grovsnus nya design testades.

Grovsnus, designprototyper med plåtlock, Svenska Tobaks AB, före 1967-1967. Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.


Rund dosa med plastlock

Det sista steget i vår historiska tillbakablick i Grovs förpackningsutveckling skedde 1981, då dosornas plåtlock byttes ut mot lock i plast. Dosan för lössnus var tillverkad av vaxad papp, vilket den är än idag.

Grovsnus, dosa med plastlock om 50g, Svenska Tobaks AB, 1981-1990. Källa: Snus- och Tändsticksmuseum.